Sinterklaas is een magische en spannende tijd voor kinderen. Maar als je kind ouder wordt, moet je er op een gegeven moment aan geloven: vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Veel kinderen komen er zelf achter dat de Sint niet echt is. Anderen geloven heilig door, en dan moet je zelf op een gegeven moment de keuze gaan maken om het te vertellen. Zeker als je kind richting de bovenbouw gaat van de basisschool en er surprises gemaakt gaan worden in groep 5 of 6. Wanneer, en hoe vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat?
Inhoudsopgave
Wanneer vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?
Laten we beginnen met het wanneer. Dat is helemaal aan jezelf én aan je kind. Kinderen stoppen steeds eerder met geloven in Sinterklaas. Eerder stopte het geloof rond het achtste of het negende jaar, maar heel veel kinderen weten op hun zesde al dat Sinterklaas niet echt is. Zeker door de vele discussies waar kinderen aan bloot staan gaan ze sneller twijfelen. Niet alle kinderen stoppen eerder met geloven: sommige blijven hardnekkig vasthouden aan Sinterklaas en weigeren zelfs op hun negende hun geloof op te geven.
Daarnaast zijn er kinderen die heel erg veel last hebben van Sinterklaas-stress. Ze zijn extra druk, heel erg bang en komen niet tot rust gedurende de tijd dat Sinterklaas in het land is. Als uiterste redmiddel kun je dan het beste vertellen dat Sinterklaas niet bestaat om de rust in huis te bewaren.
Kind twijfelt aan Sinterklaas
Er kunnen veel verschillende redenen zijn dat een kind twijfelt. Misschien zijn er oudere broers of zussen in het spel die toevallig iets losgelaten hebben. Daarnaast worden kinderen steeds slimmer: de begrijpen dat een paard niet op het dak kan lopen en dat Sinterklaas niet op twintig verschillende plekken tegelijkertijd kan aankomen. Of op pakjesavond tegelijk bij de buurvrouw als bij hun thuis kan zijn. Als je kind die verbanden eenmaal legt, gaan ze zelf conclusies trekken.
Vaak gaat het gepaard met een heleboel vragen aan jou. Ze zoeken naar een verklaring, en realiseren zich daarna dat Sinterklaas niet bestaat. Op dat moment is het het beste om je kind eerlijk te vertellen hoe de vork in de steel zit. Als je dan blijft vasthouden aan Sinterklaas, schep je alleen maar ongeloof en verwarring.
Sinterklaas bestaat niet: hoe vertel je dat?
De meeste kinderen twijfelen op een gegeven moment al wel een beetje. Daar kun je op inhaken. Praat over de twijfels en laat je kind zijn eigen conclusies trekken, of geef hem een extra zetje door de waarheid te vertellen. Neem je kind vooral te allen tijde serieus. En je kunt daarnaast ook wat achtergrond geven over wie Sinterklaas echt was, heel lief was en dat hij cadeautjes gaf aan kinderen als hij jarig was. En dat we dat daarom nog steeds vieren op deze manier.
Het helpt ook om te vertellen dat je kind nu al heel groot wordt, dus dat hij een grote-mensen-geheim mag weten. Dat vinden ze vaak heel gaaf en dan voelen ze zich heel trots. En het is natuurlijk ook belangrijk om hierbij te vertellen dat ze ervoor moeten zorgen, dat de kleine kinderen wel in Sinterklaas blijven geloven.
Wat als je kind blijft geloven in Sinterklaas?
Sommige kinderen blijven heilig geloven, ook wanneer alle tekenen daar zijn dat Sinterklaas niet bestaat. En je wilt ze misschien niet helemaal cold turkey vertellen: “Sinterklaas bestaat niet!” Je kunt ze voorzichtig vragen gaan voorleggen zodat ze zelf een beetje gaan twijfelen. “Wel gek he, dat Sinterklaas op zoveel plekken tegelijkertijd kan zijn?” Of: “Gek dat het paard op het dak kan lopen, he?” Zo zaai je zelf de twijfel waardoor je het gesprek gemakkelijker aan kunt gaan.
Als je kind wat extra hulp nodig heeft om het geheim te ontdekken, kun je ook kijken naar boekjes hierover. Het Grote Sinterklaasgeheim is een heel fijn boek hiervoor, maar er zijn veel verschillende verkrijgbaar. Dit boek kost je ongeveer een week om het samen (voor) te lezen, maar je kind komt zo op een heel prettige manier achter de waarheid. Plus, ze moeten eerst beloven dat ze het zelf ook geheim houden, anders mogen ze het niet lezen. Daardoor wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld.
Let op je kind na de onthulling van het Sinterklaasgeheim
Houdt je kind goed in de gaten nadat je hem of haar hebt ingewijd in het geheim. Kinderen moeten het soms even verwerken. Het ene kind voelt zich heel erg belazerd, vanwege een enorm rechtvaardigheidsgevoel. Andere kinderen daarentegen, vinden het allemaal wel best, zolang ze de cadeautjes maar krijgen. Sommige kinderen worden er boos of verdrietig van wanneer ze ontdekken dat Sinterklaas niet bestaat. Dat gaat je natuurlijk enorm aan het hart.
Praat met je kind, en probeer erachter te komen waarom je kind zich zo voelt. Het kan heel goed zijn dat hij of zij denkt dat het Sinterklaasfeest dan niet meer gevierd gaat worden, of dat er geen cadeautjes meer gegeven worden. Leg daarom ook goed uit dat dit niet betekent dat je het niet meer viert, integendeel: dat je het nu meer samen kunt organiseren, dus dat het eigenlijk veel leuker wordt. Verzin nieuwe tradities rond het Sinterklaasfeest voor jullie gezin, en betrek je kind daarin. Zo kunnen jullie samen invulling geven aan Sinterklaas en de pakjesavond.
Ga er niet vanuit dat het na het vertellen meteen klaar is met geloven. Kinderen hebben soms wat tijd nodig om het te verwerken. Het kan goed zijn dat ze pas na een paar weken boos of verdrietig worden. Of dat ze nog steeds een beetje buikpijn krijgen tegen de tijd dat Sinterklaas in Nederland aan komt, ondanks dat ze inmiddels weten dat jij de cadeaus koopt. Het kan helpen door ze zelf de cadeaus alvast uit te laten kiezen die ze gaan krijgen, zodat die spanning er in ieder geval ook af is.
Reageer op dit artikel