Het aantal gevallen van besmettingen met coronavirus in Nederland ligt al boven de 1400. Ondanks dat de regering maatregelen heeft genomen, neemt het aantal besmettingen nog steeds toe. Ondanks de sluiting van de scholen en kindercentra in Nederland blijven er bij ouders nog steeds veel twijfels bestaan. Wat zijn de symptomen van Covid-19 bij kinderen? Is het gevaarlijk voor minderjarigen? Hoe kunnen ze worden beschermd tegen corona besmetting? Hoe vertel ik kinderen wat het coronavirus is? In deze complete gids vind je antwoorden op alle vragen.
Inhoudsopgave
- Kinderen en het coronavirus
- Wat is coronavirus (COVID-19)?
- Wat zijn de symptomen van coronavirus bij kinderen en volwassenen?
- Hoe wordt coronavirus (COVID-19) verspreid?
- Is coronavirus bij kinderen gevaarlijk?
- Hoe voorkom je verspreiding van het coronavirus bij kinderen?
- Coronavirus bij kinderen: wanneer moet je de huisarts bellen?
- Hoe wordt coronavirus behandeld bij kinderen?
- Coronavirus: hoe leggen we kinderen uit wat het is?
Kinderen vertonen nauwelijks symptomen wanneer ze besmet zijn met het coronavirus, maar kunnen het wel overdragen. De belangrijkste besmettingsbronnen zijn de familie en grote bijeenkomsten, waar veel mensen dicht op elkaar staan op hetzelfde moment. Daardoor zijn beperkende maatregelen van kracht, zoals de sluiting van scholen, horeca en sportclubs.
Desondanks zijn er inmiddels bijna 30.000 bekende gevallen van besmetting met COVID-19 in Nederland. Geschat wordt dat de daadwerkelijke aantallen veel hoger liggen omdat lang niet iedereen wordt getest. In sommige gevallen is niet bekend hoe mensen besmet zijn. Daardoor is het noodzakelijk om preventieve maatregelen te nemen, ook bij kinderen.
Kinderen zijn een bijzonder kwetsbare groep omdat ze alles om hen heen verkennen en aanraken. Bij sommige leeftijden is het nog moeilijk om zelfstandig en regelmatig hun handen te wassen en bij erg jonge kinderen is het immuunsysteem vaak nog niet zo goed ontwikkeld als bij volwassenen. Echter, vooralsnog is gebleken dat het Coronavirus bij kinderen zich vooral uit als een milde verkoudheid. Het betekent echter wel dat ze, wanneer ze deze verkoudheidsklachten ontwikkelen, ook anderen kunnen besmetten.
Bron: RIVM
Kaart: Aantal ziekenhuisopnames met coronavirus in Nederland, op 15 april 2020
Het coronavirus is een nieuw virus dat als eerste opdook in de Wuhan regio in China. De eerste gevallen van coronavirus (of SARS severe acute respiratory syndrome – CoV coronavirus -2) werden afgelopen december ontdekt. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste mensen met dit virus hebben klachten aan de luchtwegen (denk aan hoesten of kortademigheid) en/of koorts.
Met meer dan 6.500 doden en meer dan 170.000 wereldwijde besmettingen, heeft de WHO het risico van verspreiding tot “zeer hoog” geclassificeerd.
Omdat het een nieuw virus is, is het lastig om met specifieke cijfers te komen. Zeker omdat veel mensen maar heel lichte klachten hebben die al gauw te scharen zijn onder een milde verkoudheid. Dit is ook bij kinderen het geval. En hierdoor wordt een groot deel van de besmettingen niet geregistreerd of is het niet te herleiden waar een besmetting vandaan komt.
Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals hart-, long- of diabetespatiënten.
Gemiddeld infecteert een besmet persoon ongeveer twee tot drie andere personen. De huidige voorzorgsmaatregelen dienen ertoe om dit te voorkomen.
Dit zijn de symptomen van coronavirus (COVID-19):
- Koorts (soms lager dan 38°)
- Droge hoest
- Ademhalingsmoeilijkheden
- Vermoeidheid
- Loopneus
- Koude rillingen
De tekenen van coronavirus bij kinderen en volwassenen kunnen gemakkelijk worden verward met die van verkoudheid of griep . Vooral kinderen lijken opvallend genoeg weinig last te hebben van de symptomen maar zijn wel besmettelijk. Om deze reden denken gezondheidsautoriteiten dat veel mensen het virus mogelijk al hebben doorgegeven zonder het te weten.
Bij sommige patiënten kan de virale infectie echter ernstige gevolgen hebben. Ouderen zijn een risicogroep, maar ook patiënten met auto-immuunziektes of andere ziektes waarbij hun immuunsysteem wordt platgelegd (bijvoorbeeld door chemokuren).
Dit is ook een reden waarom het niet handig is om de zorg van kinderen in deze tijd over te laten aan hun grootouders. De kleintjes hebben geen of weinig last van het virus maar kunnen het wel overbrengen op een veel kwetsbaarder groep.
Covid-19-coronavirus wordt op de volgende manieren verspreid bij kinderen en volwassenen:
- Door de kleine druppeltjes die een geïnfecteerde persoon verspreid door hoesten of niezen. Als er niet genoeg afstand is tussen twee mensen, kunnen deze druppels de ander via de neus, mond of ogen bereiken. Het virus kan dan je longen binnendringen.
- Deze druppels door het hoesten of niesen hoeven niet direct in contact met je te komen. Als er bijvoorbeeld op een voorwerp geniest is, zoals een glas of zelfs een telefoon, kan dit ook besmetting veroorzaken wanneer iemand anders met hun handen of mond aanraakt.
- Het grootste probleem bij het stoppen van de verspreiding van deze ziekte is dat sommige mensen amper symptomen hebben of het al snel verwarren met een gewone verkoudheid.
Wetenschappers hebben bevestigd dat het coronavirus zich tot dusver bij kinderen anders gedraagt dan bij volwassenen. De gevallen die zijn geregistreerd, waren asymptomatisch of met milde symptomen. Dit is een van de redenen waarom het moeilijk is om de besmettingsketen te volgen. Aan de andere kant weten experts niet waarom het coronavirus zuigelingen en zuigelingen minder dan volwassenen treft.
Volgens het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine , dat meer dan duizend gevallen van geïnfecteerde kinderen in China bestudeerde, was slechts 0,9% jonger dan 14 jaar. Geen van deze jongens en meisjes werd opgenomen op de Intensive Care Unit (ICU).
Tevens zijn er in China geen sterfgevallen onder kinderen met coronavirussen jonger dan negen jaar. Tussen 9 en 20 jaar was het sterftecijfer in China 0,2%. Deze situatie strekt zich uit tot andere landen waar het virus is bereikt.
De Universiteit van Basel heeft een analyse uitgevoerd op 72.000 zieken die positief zijn getest op Covid-19. Daarbij bleek dat slechts 2,1 procent van de gevallen onder de twintig jaar zijn. Onder de ernstig zieken is het getal nog veel lager: daar zitten nauwelijks jongeren en kinderen bij.
Om de verspreiding van coronavirus bij kinderen te voorkomen, moeten dezelfde maatregelen worden genomen als voor de rest van virussen:
- Vermijd contact met mensen met COVID-19, mensen waarvan wordt vermoed dat ze het virus hebben of mensen met karakteristieke symptomen van Covid-19. Hieronder vallen ook mensen met een verkoudheid of de griep.
- Was regelmatig je handen met water en zeep . Het handen wassen doe je minimaal 20 seconden, en je moet je volledige handen wassen. Dus vingers, nagels, handpalm en rug van de hand.
- Als je geen toegang hebt tot zeep, gebruik dan een desinfecterend middel met minimaal 60% alcohol.
- Raak je gezicht, ogen, neus of mond niet aan met je handen of vingers.
- Desinfecteer objecten en oppervlakken die vaak worden aangeraakt.
Voor kinderen gelden dezelfde regels als voor volwassenen. Op dit moment adviseert het RIVM het volgende, om de huisartsen niet te overbelasten.
Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius? Bel de huisarts dan niet omdat je klachten mild zijn. Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Dit betekent dat je ongeveer anderhalve meter afstand moet houden van andere mensen.
Heb je koorts (meer dan 38,0 graden Celcius) en je hoest of ademt moeilijk? Bel dan wel de huisarts of huisartsenpost. Bij ernstige klachten moet je sowieso direct contact opnemen.
Ook als je recentelijk teruggekomen bent uit een China, Noord-Italië of een van de andere risicogebieden, of als je in contact bent geweest met een persoon die besmet is met het COVID-19 virus en als je naar aanleiding daarvan klachten hebt ontwikkeld, kun je bellen naar de huisarts om je verhaal voor te leggen.
De meeste mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus hebben geen ernstige symptomen. Bij complicaties volgt opname in het ziekenhuis, maar het grootste gedeelte van de patiënten gaat thuis in quarantaine. In het geval van kinderen zijn de symptomen tot op heden mild of amper te herkennen.
In de meeste gevallen is rust en vochtinname voldoende. Als je kind slecht slaapt vanwege het hoesten kan een paracetamol of zetpil helpen de klachten te verminderen.
Iedereen, dus ook kinderen die positief getest zijn op het coronavirus, mogen geen contact hebben met andere mensen. Het beste is om op je kamer te blijven tot de klachten verdwenen zijn. Dat is voor kinderen natuurlijk best lastig, maar houd ze in ieder geval binnenshuis zodat ze geen andere mensen kunnen besmetten. Minimaliseer het contact met anderen, zorg ervoor dat je regelmatig je handen wast en deel bijvoorbeeld geen handdoeken, bestek of bekers.
De meeste kinderen hebben inmiddels wel gehoord over het coronavirus, zeker nu ze zelf thuis moeten blijven. Daarnaast is het onderwerp continue om hen heen te horen. Daarom is het goed om met kinderen te praten over het coronavirus. Maar het kan geen kwaad om een keer met je kind op de bank te gaan zitten om er eens over te praten om te kijken wat ze er zelf al over weten. Kinderen vullen onwetendheid met emotie en kunnen daardoor bang worden voor het onbekende, terwijl een goed gesprek veel angsten kan wegnemen. Als jij weet wat je kinderen al over het virus weten kun jij vervolgens de gaten in hun kennis vullen.
Uiteraard moet je het gesprek op een rustige manier in gaan, zodat je geen angst veroorzaakt. Houd in je achterhoofd dat je kind jouw emoties overneemt. Houd je emoties dus onder controle zodat kinderen het onderwerp niet groter maken dan dat het is.
Wat vertel je de kinderen over COVID-19?
Je kunt ze vertellen dat er maar heel weinig kinderen ziek worden en als het toch gebeurt, het net lijkt alsof je verkouden bent. En leg vervolgens de nadruk op wat ze zelf kunnen doen om te voorkomen dat ze ziek worden. Laat ze zien hoe ze hun handen moeten wassen, dat ze moeten niesen en hoesten in hun elleboog en leg ze uit hoe dat helpt.
Het is niet verkeerd om ze op een rustige manier de ernst van de situatie te laten in zien. Dat bijvoorbeeld mensen die al ziek zijn of mensen als hun opa en oma er wél heel ziek van kunnen worden. En dat het dus belangrijk zijn dat we voorzichtig zijn en het virus niet verspreiden. Dat er nog geen medicijn tegen is, maar dat wetenschappers daar wel hard naar op zoek zijn.
Hebben ze vragen over de ziekte zelf? Praat met ze over wat een virus is, wat een virus doet en wat er in je lijf gebeurt. Vind je dat lastig? Op Netflix heb je een serie genaamd “Ask the Storybots” met een (voor kleine kinderen spannende aflevering genaamd “Hoe word je verkouden?” Daar wordt het uitgelegd op een speelse manier wat een virus is en wat het met je lijf doet. Kijk het samen met je kind en beantwoord vervolgens hun vragen.
Reageer op dit artikel