Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Door de COVID-19 uitbraak en de uitgebreide maatregelen om sociale contacten te vermijden is het normale leven vrijwel tot stilstand gekomen. Wie thuis kan werken, werkt thuis, universiteiten en hogescholen bieden online lessen aan, scholen vragen ouders om hun kinderen te helpen met het schoolwerk dat ze toegestuurd krijgen. Het is fijn dat de meeste scholen alles zo snel geregeld hebben, maar duizenden ouders komen in de knel met het balanceren van het schoolwerk van hun kinderen en hun eigen werk, dat vanuit huis gewoon doorgaat. Het roept enorm veel vragen bij ouders op. Een oplossing is om een online huiswerkbegeleider aan te nemen die je op afstand kan helpen met je kind.

Thuiswerken combineren met schoolwerk kinderen

Want hoe combineer je thuiswerken met je kinderen? Hoe kan je je kinderen helpen met hun huiswerk en tegelijkertijd je werkgever tevreden houden? Wie zorgt er voor hen als je sociale contacten moet vermijden en je toch echt zelf ook je werk moet doen? En ook niet te vergeten: hoe pak je een momentje rust wanneer je werk en de kinderen continu om aandacht vragen? En, ook voor veel ouders met kinderen in hogere klassen of op de middelbare school: hoe ondersteun je je kinderen met hun huiswerk als je zelf niks van wiskunde of Frans snapt?

De meeste kinderen krijgen gedurende deze tijd huiswerk van 1 tot 3 uur per dag. Het ligt aan de kinderen zelf hoe lang ze hier mee bezig zijn. Zijn ze snel afgeleid, dan duurt het langer, met alle frustraties van dien. Het is dus heel erg fijn als een virtuele huiswerkbegeleider dit een uurtje of twee kan overnemen. Zeker als je nog zelf moet werken of even boodschappen moet gaan doen. 

Maar hoe organiseer je dat? Je kunt niet je ouders vragen om op te passen, aangezien die in een risicogroep vallen. Want ondanks dat het coronavirus bij kinderen vaak maar milde klachten als verkoudheid met zich meebrengt, kunnen ze de ziekte wel verspreiden.

Maar er is een oplossing! Ook alle middelbare scholieren en studenten werken vanuit huis en veel ervan zijn enorm bereid om bij te springen als online tutor. Veel scholieren en studenten hebben al ervaring met oppassen en helpen hun oppaskinderen al met huiswerk, zeker wanneer ze met enige regelmaat oppassen of naschoolse opvang bieden. De stap om van oppas om te schakelen naar online huiswerkbegeleider is voor hen niet heel groot.

Wat is een online huiswerkbegeleider?

Een online huiswerkbegeleider helpt je kind bij zijn of haar huiswerk, maar dan virtueel in plaats van face to face. Via Skype, Whereby of Zoom hebben de online tutor en je kind contact. De begeleider houdt je kind bij de les, heeft genoeg geduld om stof inhoudelijk uit te leggen of te begeleiden,  maar kan ook overhoren. En als je kind even geen zin meer heeft of dwars ligt, kan een goede online huiswerkbegeleider de opdracht zo weten te verdraaien dat je kind er toch weer interesse voor krijgt. Bijvoorbeeld door er een spelletje of wedstrijd van te maken.

Online huiswerkbegeleiding door een oppas of online tutor werkt 1 op 1 het best, omdat er dan volledige aandacht is voor één kind. Of je kinderen moeten al zeer bedreven zijn in het zelfstandig werken, dan kan de oppas afwisselen tussen de kinderen wanneer ze een op een online begeleiding nodig hebben.

Via Skype, Zoom of Whereby kan je kind zijn of haar scherm kan delen. Zo kan je kind laten zien waar hij of zij mee bezig is wanneer ze online moeten werken. Bijvoorbeeld wanneer ze zelfstandig rekenopgaven online moeten maken, dan kan de online huiswerkbegeleider meekijken hoe het gaat en ingrijpen waar nodig. Zo kunnen ze in de gaten houden of het huiswerk gemaakt is en of het serieus wordt ingevuld.

online oppas, huiswerkbegeleiding online

 


Zoek je een een online huiswerkbegeleider voor je kind? Registreer je gratis en vrijblijvend bij Sitly kijk wie er virtueel voor jou beschikbaar is!


 
Heb je een iPhone of Android telefoon? Download de Sitly app dan op je telefoon op tablet door op de onderstaande button te klikken.
 
Google App


Wat heb je nodig voor online huiswerkbegeleiding?

Je hebt een paar dingen nodig om huiswerkbegeleiding op afstand te laten slagen.

1)      Een oppas met geduld en creativiteit heeft om lessen als taal, spelling en rekenen online uit te leggen aan een kind. Zeker jongere kinderen zijn nogal eens afgeleid, dus ze moeten erop zijn voorbereid om constant de aandacht weer terug te brengen bij de stof.

Je kunt een oppas vinden via Sitly. Wanneer je je hebt ingeschreven kun je filteren op de oppassers die bereid zijn om te begeleiden in het huiswerk. Stuur ze een bericht en als het klikt, plan dan een kennismakingsgesprek via Whatsapp, Facetime of een ander videocall programma. 

2)      Een goed voorbereide ouder die de kinderen én de online oppas kan vertellen wat er gaat gebeuren (welk huiswerk moet er gemaakt worden? Wat moet de oppas van tevoren weten?). Voordat je kind met je virtuele oppas aan de slag gaat, is het goed om het werk en de verwachtingen door te spreken.

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze wel eens. Hoe beter jij je online oppas instrueert, hoe beter hij of zij weet wat ze moeten doen. 

3)    De lesstof, die de oppas ook moet doornemen. Zeker wanneer er instructiefilmpjes door de meesters en juffen gemaakt zijn, is het fijn dat de online oppas hiervan op de hoogte is. Zo kan ze de kinderen optimaal helpen.

online huiswerkbegeleiding, bijles online geven

Hardware en software voor online huiswerkbegeleiding

4)      Een laptop of tablet die geschikt is voor een videocall. Je kunt bij Whereby.com bijvoorbeeld een gratis videocall opzetten. Een andere variant is Zoom. Met Skype kan dat natuurlijk ook en daar kun je zelfs meerdere personen toevoegen. Handig wanneer er meerdere kinderen tegelijkertijd huiswerk moeten maken. Let wel op: een online oppas moet wel aandacht voor je kind kunnen hebben. Eén op één aandacht werkt het beste, zeker via een scherm. Als je kinderen genoeg discipline hebben om zelfstandig te werken, kan de oppas de aandacht om en om verdelen. Met meer dan twee kinderen kan het online huiswerk begeleiden chaotisch worden.

Met zowel Whereby als Skype kun je het scherm delen wat het gemakkelijk maakt voor de oppas om deze opdrachten te volgen en waar nodig bij te sturen.

5)      De inloggegevens van de kinderen. Als de oppas met ze mee wil kijken, moet ze natuurlijk wel weten wat voor huiswerk de kinderen moeten maken. Uiteraard kun je de materialen ook zelf downloaden en doorsturen aan de oppas als je dat fijner vindt.

Wat kost een online huiswerkbegeleider?

In principe kost een online oppas hetzelfde als een gewone oppas. Onderschat niet hoeveel tijd het kost om je kinderen bij de les te houden wanneer je niet in dezelfde kamer zit, maar ze toespreekt vanaf een scherm. Daarnaast, wanneer je ze vraagt om samen met je kinderen huiswerk te maken, moeten ze zich misschien ook nog even verdiepen in de lesmaterialen om je kind optimaal op afstand te kunnen begeleiden.

Voor meer informatie over wat een oppas kost, bezoek dan de pagina Oppas tarief: Hoeveel betaal je een oppas?

Heb je een online huiswerkbegeleider? Laat het los!

Het is soms lastig om het huiswerk van je kind los te laten, maar wanneer de oppas aan het werk is, laat ze er dan samen vooral uitkomen. De eerste keer kun je natuurlijk meeluisteren om te kijken hoe het gaat. Je kunt dan via Skype deelnemen aan de videocall, maar zet je camera en microfoon uit zodat je je er niet mee kunt bemoeien. Zo hoor je wat ze doen maar laat je ze toch samen werken.

Gaat het goed? Ga dan zelf in een andere ruimte zitten. Zo kun je zelf ook weer echt aan het werk. Neem samen met je kind(eren) voldoende pauze tussendoor. Zo zie je elkaar wel nog even, maar ga daarna weer aan het werk.


Online huiswerkbegeleiding voor je kind vinden? Dat doe je gemakkelijk en snel via Sitly.nl!