Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Het oppas tarief is een veelbesproken onderwerp onder ouders. Als we een goede oppas hebben gevonden, dan willen we natuurlijk een redelijke oppasvergoeding betalen. Maar ook weer niet teveel. Dit artikel geeft je een aantal tips om het uurtarief van je oppas te bepalen.

Het blijft een heikel punt tijdens het kennismakingsgesprek met je nieuwe oppas: onderhandelen over wat je haar gaat betalen. Want niemand vindt onderhandelen over een salaris echt leuk. Geld blijft een puntje waar we ons ongemakkelijk over voelen. En daarbij: wat is nou een goed oppas tarief? Is het uurtarief van je babysitter niet te hoog of te laag? Je maakt het jezelf het gemakkelijkst als je vóór het sollicitatiegesprek al een idee hebt wat je ongeveer zou willen betalen. 

Tip: Vraag ook je potentiële oppas of zij nadenkt over haar uurtarief. Als jullie beide al een idee hebben en je je voorstel goed kunt onderbouwen, ben je al een heel eind onderweg.

Wat kost een oppas?

Een oppas kost gemiddeld in Nederland  €7,40 per uur. De oppastarieven in Nederland variëren van minder dan €4,00 tot meer dan €10,00. Dit blijkt uit eigen onderzoek van Sitly. Natuurlijk maakt het een groot verschil of je een professionele oppas inhuurt of wanneer je een 15-jarige scholier vraagt om af en toe eens een avondje te komen.

Volgens het Nibud betaal je een scholier tussen de 15 en 18 jaar tussen de €3,25 en €5,40 per uur. Je kunt ook uit gaan van het minimum loon. Je bent niet verplicht om je oppas het minimumloon te betalen, maar het is wel een goede leidraad om het uurloon van je oppas op te baseren. Het minimumloon per uur is per 1 januari 2022 voor een 15-jarige € 3,32 (bij een gemiddelde werkweek van 36 uur) en €11,06 voor iemand van 21 of ouder. Hieronder zie je de tabel voor minimumloon per uur, op basis van een fulltime werkweek van 36 uur.

Leeftijd oppas  Minimum uurloon (obv 36 urige werkweek)
Oppas 15 jaar €3,32
Oppas 16 jaar €3,82
Oppas 17 jaar €4,37
Oppas 18 jaar €5,53
Oppas 19 jaar €6,64
Oppas 20 jaar €8,85
Oppas 21 jaar en ouder €11,06

Kennis en ervaring van je oppas

Het scheelt nogal of je een jonge scholier met weinig ervaring laat oppassen of dat je kiest voor een student met relevante diploma’s. Het verschil zit hem niet alleen in de leeftijd van je oppas. Heeft je oppas van 20 jaar een opleiding afgerond als pedagogisch medewerker of heeft je oppas van 15 jaar al veel oppaservaring, dan is het logisch dat je haar een hoger uurloon betaalt.  Je oppas zal dan sowieso zelf meer vragen.

Het blijft een afweging die je zelf moet maken: Vind je het niet erg dat je oppas nog niet heel veel ervaring heeft (immers, iedereen moet het leren) en betaal je daarom minder, of wil je juist een ervaren babysitter en wil je daar ook voor betalen? Als ouder bepaal je zelf hoeveel waarde je daaraan hecht. Als richtlijn kun je onderstaand schema aanhouden.

infographic oppastarief berekenen

Welke werkzaamheden doet je oppas?

Het uurtarief is bovendien afhankelijk van welke werkzaamheden je precies van je oppas verwacht. Als je verwacht dat je oppas wat extra taken op zich neemt kunnen die de prijs van een oppas flink verhogen. Past je oppas op meerdere kinderen tegelijk, betaal daar dan extra voor. Ook als je kind of kinderen veel aandacht vragen is het redelijk om je oppas wat meer te betalen.

Oppassen op oudere of jonge kinderen

De leeftijd van de kinderen waar ze op past kan je mee laten wegen in het oppas tarief. Past ze op je baby of peuter zal ze er haar handen vol aan hebben. De hele tijd is ze bezig met je kind en ze is voortdurend waakzaam. Heb je kinderen die niet meer zo hulpbehoevend zijn, zo vanaf een jaar of zes, hoeft ze hen niet meer de hele tijd bezig te houden. Oudere kinderen kunnen zelf naar de wc en zelfstandig eten. Dat scheelt een heleboel werk.

Huishoudelijke taken voor de oppas

Wil je dat je oppas ook wat huishoudelijke taken verricht? Als je het fijn vindt dat je oppas een stofzuiger door de woonkamer heen haalt terwijl ze bij je is, betaal je daar meer voor. Ook andere huishoudelijke taken zoals koken, de vaatwasser uitruimen, was opvouwen of de afwas doen zijn taken waarvan het oppas tarief omhoog gaat. Bedenk je hierbij dat een schoonmaakster tussen de 12 en 15 euro per uur krijgt, dus het is niet raar om je oppas hiervoor extra te betalen.

Avondoppas of overdag oppassen

Komt je oppas alleen maar ’s avonds? Of haalt ze de kinderen uit school en houdt ze hen de hele dag bezig? Veel ouders kiezen ervoor om de avondoppas minder te betalen. Immers, als je kinderen al op bed liggen hoeft de oppas maar weinig te doen (behalve als je kinderen wakker worden natuurlijk).

Het is een ander verhaal wanneer je oppas de kinderen van school gaat halen. Of dat ze het hele eet-, bad- en bedritueel met je kinderen moet doorlopen. Je weet zelf hoeveel werk het is, dus daar betaal je haar meer voor. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld vanaf 8 uur ’s avonds minder te gaan betalen omdat je kinderen dan op bed behoren te liggen. Of je kunt een gemiddelde uitrekenen zodat je het voor jezelf en je oppas gemakkelijk maakt.

Flexibele oppas

Als je een last minute oppas wil inschakelen, betaal je daar ook meer voor. De flexibiliteit is fijn maar dat betekent dat je oppas dus wel vaak op het laatste moment moet komen opdraven. Daar mag best wel wat tegenover staan. Vooral studenten die tussen hun college’s veel vrije uren hebben vinden het prima om snel even in te springen, maar als ze daarvoor ineens andere plannen moeten laten varen is het netjes om daar iets tegenover te stellen. 

REKENVOORBEELD OPPAS TARIEF 1

Oppasser Lieke is 16 jaar en zit op het VWO. Ze past al ruim 2 jaar regelmatig op haar jongere broertje en neefjes en nichtjes. In haar nieuwe oppasgezin gaat ze af en toe in het weekend een avond op 2 kinderen passen. Die liggen al op bed als zij om half 8 komt. Ze past op tot 23:30 en wordt dan weer thuisgebracht. De ouders zorgen altijd voor wat lekkers te eten en drinken, maar hebben wel gevraagd of ze de vaatwasser wil uitruimen.

Wat is een redelijk oppas tarief voor Lieke?
Deze oppas van 16 verdient €3,82 (minimumloon) + €2,00 (voor 1 extra kind) = €5,82 per uur. Maar omdat de kinderen al op bed liggen en meestal niet wakker worden vinden de ouders €5,00 een prima salaris. Voor vier uur oppassen krijgt Lieke dus €5 x 4 = €20. Daar is ze zelf erg tevreden mee.

 REKENVOORBEELD OPPAS TARIEF 2

Nienke van 21 past op om haar opleiding tot Pedagogisch Medewerker Kinderopvang te kunnen betalen. Ze heeft een certificaat EHBO voor kinderen. Ze heeft momenteel weinig studie uren en past iedere woensdagmiddag op bij haar vaste oppasgezin met 1 kind. 's Middags haalt ze het jongetje van 6 om 12:00 uur van school, luncht samen met hem en past op tot de ouders om 18:00 thuiskomen. De ouders zorgen dat er voor de lunch van alles in huis is en willen graag dat Nienke met hun zoon naar buiten gaat als het goed weer is. Het jongetje is erg druk, dus Nienke is de hele dag druk bezig. Eventuele kosten voor de bus of iets lekkers onderweg krijgt ze vergoed.

Wat is een redelijk oppas tarief voor Nienke?
€11,06 (minimumloon) + €0,50 (kennis en ervaring) + €0,50 (druk kind) = €12,06 per uur. Voor zes uur oppassen krijgt Nienke dus €12,06 x 6= €72,36. Gezamenlijk besluiten ze om dit naar €70 euro af te ronden en de lunch krijgt Nienke er gratis bij.

REKENVOORBEELD OPPAS TARIEF 3

Sarah van 18 heeft al veel oppaservaring. Ze is net gestart met de PABO en bezit een diploma kinder-EHBO. Eens per week past ze op bij een gezin van drie kinderen van 8, 5 en 3. Ze komt om 14.00 en gaat dan samen met de peuter de andere kinderen ophalen. Als ze thuis zijn drinken ze wat, eten ze iets lekkers en gaan dan samen lekker spelen. Als het mooi weer is, pakt ze de bakfiets en gaat ze met de kinderen naar de kinderboerderij. De ouders vinden het prettig als ze alvast kookt, zodat ze samen aan tafel kunnen wanneer zij om 17.30 thuis zijn.

Wat is een redelijk oppas tarief voor Sarah?

Als oppas van 18 verdient Sarah €5,53 (minimum loon) + €3,00 (voor 2 extra kinderen) + €1,00 (kennis en ervaring) = €9,53 per uur. Voor 3,5 uur oppassen krijgt Sarah dus €33,35. Omdat Sarah ook kookt ronden de ouders het vaste bedrag af naar €35,00.

Verschillen in oppas tarief per regio 

oppastarief, grote steden, regio

Vraag ook vooral eens in je buurt wat andere ouders betalen, wanneer je het oppas tarief gaat bepalen voor je babysitter. Het tarief kan namelijk per regio enorm verschillen. Dit heeft te maken met vraag en aanbod. Wonen er in een buurt heel veel babysitters en zijn er weinig oppasgezinnen, dan betaal je minder. Is het andersom, dus zijn er veel gezinnen die een oppas zoeken en weinig babysitters, betaal je meer. Het is dus aan te raden om te kijken wat je vrienden en buren betalen. 

Zoals je in bovenstaand overzicht kan zien krijgt een oppas in Amsterdam een hoger uurtarief dan een oppas in Almere: gemiddeld €6,22 versus €5,83. Het verschil in het gemiddeld oppastarief voor een oppas in Rotterdam en een oppas in Nijmegen is 0,50 cent per uur. Het maakt dus zeker uit waar je woont!

Regio: oppastarief grote steden versus buiten de grote steden

Zoals je kunt zien in bovenstaande infographic is er een behoorlijk verschil tussen de steden. Maar ook tussen grote steden en het platteland is er een verschil. Wanneer we uit gaan van de tarieven die oppassers vragen op Sitly, zien we ongeveer de volgende gemiddelden: 

Leeftijd oppas Grote steden Buiten grote steden
oppas 14 jaar €4,42 €4,24
oppas 15 jaar €5,33 €5,10
oppas 16 jaar €5,75 €5,25
oppas 17 jaar €5,84 €5,38
oppas 18 jaar €6,43 €5,80
oppas 19 jaar €6,80 €6,18
oppas 20 jaar €7,42 €6,83
oppas 21 jaar €7,76 €7,20

Deze cijfers zijn gebaseerd op de gemiddelde tarieven die de babysitters van Sitly tussen de 15 en 21 jaar vragen op hun profiel. De grote steden zijn de top15 grootste steden van Nederland. Het gemiddelde verschil tussen deze tarieven is €0,50 cent per uur. Een behoorlijk verschil dus. 

Regio: gemiddeldes per provincie

Hoewel de verschillen de afgelopen jaren wel wat kleiner zijn geworden tussen de provincies in de randstad en de overige provincies, betaal je in de randstad nog altijd meer voor een oppas dan elders. Het verschil tussen de provincies met het hoogste en laagste uurloon is de laatste jaren wel kleiner geworden: eerder was dat €3,40, nu is het verschil €2,65 per uur. In onderstaande infographic zie je wat een oppas in jouw provincie gemiddeld verdient, gebaseerd op de gegevens van Sitly (+/- 176.000 oppassers). 

gemiddeld oppastarief provincies 2019

Wat kost een professionele oppas?

Via een oppasbureau of oppascentrale kun je een professionele nanny inhuren. De referenties en achtergrond van deze babysitters worden van tevoren gecheckt en de oppassers ontvangen via het bureau begeleiding en opleiding. Je betaalt meestal een vast bedrag per jaar, administratiekosten per oppasdienst en een extra toeslag voor de avonden en weekenden.

Over het algemeen is er een vaste oppasvergoeding (tussen de €9,50 en €12,00 per uur, volgens onze laatste check), maar bij sommige bureaus kun je zelf een oppastarief per uur afspreken met je babysitter. Uiteindelijk betaal je voor zo’n professionele nanny meestal meer dan voor een informele oppas, maar daar staat tegenover dat er meer controle is.

Wat kost een gastouder?

Heb je op regelmatige basis, met name overdag een oppas nodig en vind je het fijn dat je kind even een paar uurtjes buiten de deur is, dan kun je ook kiezen voor een gastouder. Wil je daarbij gebruik maken van kinderopvangtoeslag, moet de gastouder aan een aantal voorwaarden voldoen.

De gastouder moet aangesloten zijn bij een gastouderbureau, minimaal een opleiding op MBO 2 niveau hebben gevolgd en de opvangplek moet voldoen aan wettelijke veiligheidseisen. Als je gastouder daaraan voldoet, kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Let er wel op dat je dit moet aanvragen binnen 3 maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang of gastouder gaat.

Het voordeel ten opzichte van de traditionele kinderopvang, waar je meestal per dagdeel betaalt, is dat je bij een gastouder alleen betaalt voor de uren die je afneemt. Meestal anders dan bij een oppas aan huis, breng je je kinderen naar de gastouder toe.

Omdat de kinderopvangtoeslag inkomensafhankelijk is, is het bedrag dat je aan de gastouder kwijt bent voor ieder gezin anders. Met de Rekenhulp Toeslagen van de Belastingdienst kun je uitrekenen op hoeveel kinderopvangtoeslag je recht hebt.

Wat betaal je een oppas?

Hoeveel je de oppas betaalt, is dus afhankelijk van diverse factoren. Op basis van kennis, ervaring, leeftijd en wat je ervoor wilt uitgeven zijn er grote verschillen in de oppastarieven. Ook de regio waarin je woont speelt een rol. Uiteindelijk is het aan jou als ouder en je oppas om samen te bepalen waar je waarde aan hecht en waar je meer voor wil betalen, of niet.