• Oppastarief stijgt: gemiddelde uurloon van de oppas is in Nederland €7,40
  • Noord-Holland koploper met €9,21 per uur
  • Verschil tussen randstad en minstverdienende provincie 25-40%
  • Krapte op de arbeidsmarkt veroorzaakt stijgende tarieven

Het uurtarief voor een oppas het afgelopen jaar in alle provincies, op Noord-Brabant en Limburg na, toegenomen. Het gemiddelde uurloon staat nu op €7,40, blijkt uit data van bijna 176.000 Nederlandse oppassers op Sitly. Sitly is een internationaal platform met meer dan 1,5 miljoen gebruikers in 9 landen dat ouders met oppassers verbindt. 

Stijgers en dalers oppastarief

Grootste stijger ten opzichte van vorig jaar is Zeeland, die van €5,75 naar €6,80 per uur ging; een verhoging van bijna 18%. Zeeland wordt op de voet gevolgd door Drenthe en Gelderland. Ondanks deze stijging is het uurloon in Zeeland en Drenthe nog steeds een stuk lager dan het oppastarief in  de provincies in de randstad. Het verschil tussen de provincies met het hoogste en laagste uurloon is wel afgenomen: eerder was dat €3,37, nu is het verschil €2,66. 

Top 3 oppastarieven

De provincies waar een oppas per uur het meest verdient zijn Noord-Holland (€9,21), Zuid-Holland (€8,48) en Utrecht (€8,08). In deze provincies is het aantal beschikbare oppassers per gezin lager, waardoor er meer krapte is op de oppasmarkt. De laagste lonen zijn te vinden in Zeeland (€6,80), Drenthe (€6,80) en Overijssel (€6,55).  

Lees ook: Oppas tarief: Wat betaal je een oppas? (juli 2019)

Oppastarief stijgt: factoren groei

Sitly verklaart deze stijging aan de groeiende werkgelegenheid. Het is makkelijker om aan een bijbaan te komen in de huidige arbeidsmarkt waardoor het werk als oppas concurreert met andere bijbanen. Dit zet de tarieven onder druk. 

Door de stijgende werkgelegenheid vinden meer ouders een baan, waardoor ze op zoek moeten naar kinderopvang. Hier zitten ook ouders bij die zoeken naar informele opvang zoals een vaste oppas. Dit omdat ze er met de gangbare opvangtijden niet uitkomen of omdat wachtlijsten weer langer worden. ‘Toen ik weer werk had gevonden bleek dat de wachtlijst bij de kinderopvang heel lang was. Daardoor moesten we op zoek naar een andere oplossing voor onze kinderen. Gelukkig vonden we binnen anderhalve week  een oppas voor twee dagen per week’, aldus Simone, moeder van 2. 

Sinds januari 2019 zijn de kosten voor formele opvang hoger geworden (BKR-monitor) vanwege nieuwe regels omtrent de begeleider-kind verhouding. Wachtlijsten lopen hierdoor nog verder op, gemiddeld meer dan een jaar. Hierdoor zoeken veel ouders een andere oplossing om hun kind ergens onder te brengen.

Jules van Bruggen, oprichter van Sitly: ‘Wij zien afgelopen maanden een toename van 40% van ouders die op zoek zijn naar een oppas. Wanneer opvangkosten stijgen en wachtlijsten fors groeien, wordt de vraag naar een oppas groter en het uurtarief hoger. In 2012 zagen we hetzelfde gebeuren.’

Oppas tarief: Nederland versus Europa

gemiddeld oppastarief provincies 2019

Ondanks dat het oppastarief stijgt betalen Nederlanders hun oppas een stuk minder dan in andere landen. In buurland België verdient een oppas €7,99 per uur (8% hoger dan het Nederlandse uurtarief). In Noorwegen is dat gemiddelde al €10,21. (+38% ) Denemarken spant de kroon met een uurtarief van gemiddeld €15,91 (+115%).

Zowel in Italië als Spanje is sinds 2015 een constante stijging te zien in oppastarieven. Het gemiddelde uurloon ligt daar op €8,06 (Italië) en €8,70 (Spanje), dat is tussen de 10-18% hoger dan in Nederland. Opmerkelijk, omdat uit Europese cijfers blijkt dat Nederlandse lonen gemiddeld een paar honderd euro hoger liggen dan in deze landen.