Het gemiddelde oppas tarief in Nederland is €7,40 per uur, blijkt uit onderzoek van Sitly. Of je dat veel of weinig vindt, hangt onder meer af van je leeftijd en ervaring. Maar hoe kun je nou het beste jouw eigen oppas tarief bepalen? Waar kun je op letten, en hoeveel ben je waard? In dit artikel leer je welke factoren van invloed zijn op jouw oppastarief én hoe je gemakkelijk je eigen tarief kunt berekenen en onderbouwen.

Over het algemeen werk je als oppas voor een uurloon. Soms spreek je met ouders een vast tarief af voor een dagdeel of avond, bijvoorbeeld als je ergens regelmatig oppast. Maar meestal word je per uur betaald. Het is dus belangrijk om goede afspraken te maken over het uurtarief dat je verdient.

Het bespreken van tarieven en geld is voor veel mensen een lastig onderwerp. Maak het jezelf dus gemakkelijker door bij de kennismaking een goed onderbouwd verhaal te hebben, waarin je je oppas tarief kan verklaren. Dat maakt het voor jezelf als voor de ouders al een stuk gemakkelijker. Lees hieronder hoe je je oppas tarief zelf kunt bepalen.

hoeveel verdien ik als oppas, infographic oppastarief

Grote verschillen in oppas tarief

Zowel ouders als oppassers vinden het lastig om een oppas tarief te bepalen. Uit het onderzoek van Sitly blijkt dat de oppastarieven van Nederlandse oppassers flink variëren, van minder dan €4 tot meer dan €10. Het loont dus om na te denken over wat je waard bent en daar goede argumenten voor te hebben.

Zaken die je mee kunt nemen bij het bepalen van je uurloon als oppas zijn:

  • Je leeftijd en het minimumloon
  • Je achtergrond, opleiding en ervaring
  • Hoe vaak je beschikbaar bent
  • Het aantal kinderen waar je op past
  • Je werkzaamheden
  • De regio waar je woont

Leeftijd en het minimum loon

Om voor jezelf een idee te krijgen, zou je eerst eens kunnen kijken naar het minimumloon voor jouw leeftijd. Per 1 januari 2022 is het minimumloon per uur voor een 15-jarige € 3,32 (bij een gemiddelde werkweek van 36 uur) en voor iemand van 21 is het €11,06. Ouders zijn niet verplicht je het minimumloon te betalen (dat geldt alleen als je in dienst bent van een bedrijf), maar het geeft je wel een idee. Je leeftijd is dus een belangrijke factor.

Op basis van 21 jaar en ouder 20 jaar 19 jaar 18 jaar 17 jaar 16 jaar 15 jaar
36 uur € 11,06 € 8,85 € 6,64 € 5,53 € 4,37 € 3,82 € 3,32

Voor een oppas van 16 jaar is 5 euro dus veel, als we ons baseren op het minimumloon. Maar voor een oppas van 20 jaar weer erg laag. Ga dus altijd eerst kijken hoeveel je kan verdienen wanneer je ergens in loondienst gaat. 

Achtergrond, opleiding en oppas ervaring

Naast je leeftijd, spelen in je berekening van je oppas tarief ook je achtergrond en ervaring een rol. Heb je veel ervaring als oppas of heb je in een eerdere baan veel met kinderen gewerkt, bijvoorbeeld in de kinderopvang of als leerkracht? Of heb je een opleiding tot pedagogisch medewerker achter de rug? Dan kun je natuurlijk een hoger oppastarief vragen.

Heb je niet zoveel ervaring? Elke oppas moet ergens beginnen. Pas eens op je broertjes of zusjes, of neefjes en nichtjes. Heb je die niet? Vraag dan bijvoorbeeld eens in de buurt of je een moeder mag helpen met de zorg van haar kinderen. Je kunt al jong beginnen met het opdoen van ervaring. Op deze manier verdien je als oppas van 15 jaar soms meer dan een oppas van 17 jaar!

Er zijn daarnaast talloze vaardigheden waar veel ouders bereid zijn meer voor te betalen. Ben je bijvoorbeeld heel creatief of kun je helpen met huiswerk? Heb je een rijbewijs en eigen vervoer of kun je goed koken? Of wil je wel wat huishoudelijke klusjes doen zoals stofzuigen? Heb je een oppas diploma (dat kun je vaak halen bij de CJG locaties in je buurt)? Dat alles kun je dat aangeven in je online oppas profiel en meenemen in je uurloon. Ook het hebben van een certificaat EHBO bij Kinderen is voor ouders een grote plus.

Lees ook: Oppas worden: Hoe begin je met oppassen?

Rekenvoorbeeld oppas 18 jaar 

Emma studeert voor pedagogisch medewerker en vindt het leuk om daarnaast op te passen. Ze heeft al wat ervaring en gebruikt haar bijbaan om nog meer ervaring op te doen. Eens per week komt ze rond 16.00 voor het avondeten bij een gezin van twee kinderen. Ze eet samen met ze, brengt de kinderen dan naar bed toe, leest ze een verhaaltje voor, en ruimt daarna de woonkamer op. Soms vragen de ouders om even te stofzuigen of de vaatwasser in te ruimen. Ze komen om 22.00 weer thuis.

Wat verdient Emma als oppas van 18?
€ 5,53 (minimumloon 18 jaar) + € 2,00 (extra kind) + € 0,50 (ervaring) =  € 8,03 per uur. De huishoudelijke klusjes worden niet apart gerekend, maar dat komt omdat Emma als avondoppas, dus wanneer de kinderen op bed liggen, hetzelfde uurloon krijgt als overdag. Per avond verdient Emma dus € 8.03 x 6 uur = €48,18. De ouders ronden dat vaak af naar 45 euro, omdat de kinderen in de avond slapen.

Beschikbaarheid en de flexibele oppas

Daarnaast is je flexibiliteit iets dat je kunt laten meewegen in je uurtarief. Kunnen ouders je op het laatste moment nog bellen? Ben je vrijwel altijd beschikbaar, vind je het niet erg om af en toe eens wat vroeger te beginnen of later te stoppen? Of vragen de ouders je om ook tijdens de schooltijden van de kinderen bereikbaar te zijn? Ook daarvoor kun je wat extra rekenen.

Rekenvoorbeeld oppas 19 jaar 

Oppas Marloes haalt om half drie twee kinderen op van school. Ze zijn 5 en 7 jaar oud. Samen kijken ze of er huiswerk is en zo niet, gaan ze lekker naar de kinderboerderij. Daarna kookt ze een gezonde maaltijd voor het gezin, zodat ze direct kunnen gaan eten om half zes zodra de ouders thuis komen. Ook is ze veel thuis en flexibel inzetbaar voor het gezin. Als één van de kinderen ziek wordt, kunnen de ouders haar bellen zodat Marloes de zieke kan ophalen van school. Daarnaast kan ze vaak 's avonds last-minute komen als het nodig is. 

Wat verdient Marloes als oppas van 19?
€ 6,64 (minimumloon 19 jaar) + €2,00 (extra kind) + €1,00 flexibel inzetbaar = € 9,64 per uur. Omdat ze ook helpt met huiswerk en kookt voor het gezin wordt dit afgerond naar 10 euro per uur. Per middag verdient Marloes dus €30,00. 

Meer kinderen = meer verdienen als oppas

Pas je op meer kinderen tegelijk? Dan kun je daar natuurlijk meer voor vragen. Meer kinderen is immers meer werk. Als je tussen de 1 en 2 euro per extra kind vraagt zullen ouders dat niet vreemd vinden. Het is aan jou om te kijken hoeveel extra je per kind wil rekenen. 

Heb je ervaring met oppassen op meerdere kinderen tegelijk, dan is dat zeker de moeite waard om te vermelden. En heb je een oppasgezin gevonden, dan kan je dit gebruiken als argument bij het onderhandelen over je oppastarieven.

Werkzaamheden naast het oppassen

Ga je met je toekomstige oppasgezin onderhandelen over je tarief, dan spelen er ook nog een aantal andere zaken een rol. Je kunt het dan hebben over verschillende tarieven voor overdag en ’s avonds.

Bespreek daarnaast wat voor andere dingen er van je worden verwacht. Bijvoorbeeld: moet je de kids naar school brengen of ophalen? Moet je samen met ze eten of moet je ze weg moet brengen naar sportclubjes? Moet je ze naar bed brengen? Voor extra taken gaat je tarief omhoog.

Ook goed om te weten wanneer er gevraagd wordt om huishoudelijk werk te doen: een hulp in de huishouding verdient over het algemeen meer dan een oppas (ca. €12-15 per uur). Dus als je huishoudelijke klusjes oppakt, dan gaat het uurloon dat je vraagt natuurlijk omhoog.

Vind je dus dat je oppas tarief bij 16 jaar wat aan de lage kant is, dan kun je er voor kiezen om extra klusjes te doen. Of alleen te kiezen voor gezinnen met meerdere kinderen. 

Oppastarief in de regio

oppastarief grootste steden

Iets waar je zelf iets minder aan kunt doen, is de regio waar je woont. Onderzoek wijst namelijk uit dat de regio waar je woont flink invloed kan hebben op het oppas tarief. Dat heeft te maken met vraag en aanbod. Zijn er veel oppassers ten opzichte van oppasgezinnen? Dan gaat de prijs naar beneden. Is er juist veel vraag naar babysitters? Dan stijgt het tarief. In Amsterdam wordt bijvoorbeeld flink meer betaald dan in Almere, terwijl de steden dichtbij elkaar liggen. En ook in Limburg krijg je als oppas gemiddeld een hoger uurtarief dan in Drenthe. 

De gemiddelde tarieven in de grote steden vind je hierboven. Deze oppastarieven zijn gebaseerd van de 15-jarige oppassers tot en met de oppas van 19 jaar. Zelfs tussen grote steden zijn dus al behoorlijk wat verschillen. En het gemiddelde uurtarief van heel Nederland (gebaseerd op dezelfde leeftijden) ligt lager dan in de meeste grote steden. Woon je dus niet in een grote stad, dan zijn de tarieven iets lager. 

Wat vind jij, verdien je te veel, precies genoeg of te weinig als oppas?


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!