Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Nu iedereen thuis zit met hun kinderen zitten veel ouders met de handen in het haar. Natuurlijk zorg je met alle liefde voor je kinderen, maar er wordt ook van veel ouders verwacht dat ze hun werk online voortzetten. Hoe krijg je Een van de oplossingen is een online oppas. 

Wat is een online oppas?

Een online oppas (ook wel een oppas op afstand of virtuele oppas) is een oppas die je kind op afstand kan vermaken terwijl jij zelf even wat noodzakelijk werk kan verzetten, of een half uurtje rust neemt om even uit te blazen. Dit kan via Whatsapp of Facetime, of via Skype of Whereby. Met deze laatste programma’s kun je schermen delen. Het enige wat jij en je oppas nodig hebben is een telefoon of tablet.

Een online oppas, hoe werkt dat?

Een online oppas werkt hetzelfde als een gewone oppas: de oppas past op je kinderen en jij hebt je handen even vrij om zelf iets te doen. Het grootste verschil is natuurlijk dat je oppas niet fysiek aanwezig is, maar dat de kinderen haar kunnen zien op een scherm. Dit levert misschien de nodige uitdagingen op maar een goede oppas kan de kinderen prima vermaken.

Er zijn natuurlijk wel een aantal grote verschillen tussen gewoon oppassen en online oppassen. 

Naast dat je oppas niet lijfelijk aanwezig is, kun jij met een virtuele oppas en jonge kinderen niet je huis uit. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kun je bepalen of je in dezelfde ruimte wil blijven. Is je kind nog jong, is het verstandig om je eigen werk in dezelfde ruimte te doen zodat je je kind in de gaten kan houden. Zijn de kinderen al wat ouder, kun je ervoor kiezen om je even af te zonderen in een andere kamer.

Tenslotte kan een online oppas je kind maar een beperkte tijd vermaken. Na een tijdje is de rek eruit en vind je kind het misschien niet meer zo interessant. Een goede virtuele oppas houdt de aandacht zo lang mogelijk vast, maar elke ouder weet dat ze er op een gegeven moment klaar mee zijn. Het is dus aan jou als ouder om de tijd die je hebt zo goed mogelijk te benutten.

online oppas, virtuele oppas

Wat kan een virtuele oppas allemaal doen?

Afhankelijk van hoe oud de kinderen zijn, kun je verschillende activiteiten voorstellen aan je oppas.

Online oppas voor het jonge kind

Ga bijvoorbeeld muziek maken met potten en pannen. Niet zo fijn als jij in dezelfde kamer werkt, maar daarvoor zijn geluiddempende koptelefoons uitgevonden. Samen liedjes zingen is ook leuk. Of een verhaaltje voorlezen. Je kunt ook denken aan een spelletje waarin de oppas iets voor doet en de kinderen het na moeten doen. Dit kan je zo gek maken als je zelf wil. Misschien een leuke gymles voor kinderen. Of gewoon een tijdje gekke bekken trekken, dat wordt ook vaak wel gewaardeerd.

Virtuele oppas voor het oudere kind

Vind je kind het spannend om verstoppertje te spelen? Als je kind zich verstopt moet de oppas raden waar hij zit. Of de oppas kan een speurtocht uitzetten in haar eigen huis, waarbij het kind raadsels moet oplossen. Ook oudere kinderen kunnen gymmen met de oppas samen. 

Daarnaast zijn er ook heel veel spelletjes die je samen kunt doen. Schaken bijvoorbeeld, of zeeslag, of mastermind. Maar je kind kan bijvoorbeeld ook een theekransje bouwen met je oppas erbij. Knuffels laten zien. Of samen knutselen, waarbij de oppas aangeeft hoe je het het beste kunt doen. Of samen proberen dezelfde knutsel te maken.

Heeft je kind huiswerk? Dan kan een online oppas ook fungeren als online huiswerkbegeleider.

Hoe vind ik een online oppas?

Je vind een online oppas zoals je een normale oppas vindt: via sitly.nl. Het verschil is dat je in eerste instantie niet hoeft te kijken naar de afstand van je huis. Je oppas hoeft natuurlijk niet te reizen. Wil je de oppas nadat de scholen weer open gaan aannemen om ook bij je thuis te komen, is het wel handig om naar de afstand te kijken. Dan is het misschien fijner als de oppas in de buurt woont.

Via Sitly kun je zien wie er beschikbaar is als (online) oppas. Stuur ze een bericht en als het klikt, kun je een videocall plannen met de oppas en eventueel met je kind erbij, om te zien of het klikt. Zoja, kun je een proefsessie doen om te kijken of de oppas en je kind elkaar aanvoelen en of de oppas genoeg in haar mars heeft om je kind te vermaken via de telefoon of computer.


Zoek je een online oppas? Registreer je gratis en vrijblijvend bij Sitly kijk wie er virtueel voor jou beschikbaar is!


 
Heb je een iPhone of Android telefoon? Download de Sitly app dan op je telefoon op tablet door op de onderstaande button te klikken.
 
Google App


Wat kost een online oppas?

In principe kost een online oppas hetzelfde als een gewone oppas. Immers, je online oppas moet hard werken om de aandacht van je kind vast te houden zonder dat het steeds naar jou komt om aandacht te vragen. Online oppassen lijkt misschien gemakkelijk, maar vergt een enorme creativiteit van je oppas. Daarnaast kost het dezelfde tijd en, als ze spelletjes organiseren, ook nog eens goede voorbereiding om je kind te entertainen.

Wil je weten hoe je een goed oppastarief berekent, lees dan ons blog Oppas tarief: Wat betaal je een oppas?