Je hebt je ingeschreven bij een oppassite omdat je graag wilt oppassen bij gezinnen in jouw buurt. Misschien heb je al veel ervaring, misschien ook niet. Vervolgens ga je een profiel aanmaken waarbij je iets vertelt over jezelf en je oppasdiensten. Maar wat vertel je eigenlijk over jezelf? Ofwel: hoe creëer je een goede oppas CV?

Bij de meeste oppassites kun je je online profiel personaliseren. Je kunt er veel informatie in kwijt. Voordat je je profiel gaat optimaliseren, geef je al een heleboel gegevens door die je straks niet meer hoeft aan te geven in de omschrijving van jezelf. 

Naast het opgeven van je naam, leeftijd, beschikbaarheid en ervaring word je ook gevraagd om een foto. Het uploaden van een foto is uiteraard niet verplicht, maar wel aan te raden. Het geeft ouders een eerste indruk van jou, en deze is erg belangrijk. Bovendien is aangetoond dat oppassers die een foto toevoegen, 4x vaker een reactie krijgen! Je vindt dus sneller oppaswerk als je een goede profielfoto toevoegt.

Vertel iets over jezelf

Vertel iets over jezelf en je oppasdiensten. Je kan iets zeggen over je school of opleiding. Maar vergeet niet om het ook persoonlijk te maken. Mensen willen jou namelijk leren kennen. Heb je zelf kinderen of kleinkinderen? Vermeld dat ook, want de ervaring die je daardoor hebt is enorm.

Of vertel over je hobby’s en over over je karakter. Ben je rustig en houd je van knutselen? Of vind je het juist te gek om naar buiten te gaan en bomen te klimmen? Alle informatie die ouders een beeld kan geven over wat voor persoon jij bent en of je bij hun kinderen past, is hier relevant.

Vermeld uiteraard ook waarom je graag zou willen oppassen en waarom je hier geschikt voor bent. Dat mag best uitgebreid. “Het lijkt me leuk om op te passen,” is voor veel ouders geen goede reden om je uit te nodigen voor een gesprek. 

Ervaring en verantwoordelijkheden

Geef aan wat voor ervaring je hebt met oppassen en met welke leeftijdsgroepen je bekend bent. Zorg dragen voor een pasgeboren baby is totaal anders dan passen op een vlotte zesjarige. Bovendien maakt het ook uit of je een hele dag of middag op de kinderen gaat passen, of alleen de avond oppas bent die de kinderen alleen nog een verhaaltje voorleest.

Het kan ook zijn dat je nog maar weinig oppas ervaring hebt. In dat geval kun je misschien wel andere werkervaring noemen of ervaring die je hebt met neefjes en nichtjes of broers en zusjes. Of beschrijf waarom het oppas werk je zo leuk lijkt. Iedereen moet ergens beginnen, dus het niet hebben van ervaring hoeft geen probleem te zijn. 

 

Wees wel eerlijk over je ervaring. Ouders én oppaskinderen prikken er snel genoeg doorheen als je de ervaring toch niet hebt, en het geeft je geen goede naam als oppas.

Hou het wel relevant. Heb je een (bij)baan die niets met kinderen te maken heeft? Dat hoef je ook niet op je profiel te zetten. In het online contact met de ouders van je mogelijke oppaskind komt dat vast aan bod. Kijk naar de informatie die ouders nuttig kunnen vinden rondom de zorg van hun kind. 

Opleiding en skills

Ben je in het bezit van relevante certificaten, heb je bijvoorbeeld een cursus (kinder-)EHBO gevolgd? Heb je misschien gewerkt als au pair? Heb je een snuffelstage gelopen op een basisschool of kinderdagverblijf? Of heb je een opleiding Pedagogisch Medewerker of de Pabo achter de rug? Alles wat met kinderen te maken heeft, kun je hier benoemen. 

Maar ook praktische taken kunnen van groot belang zijn voor ouders. Misschien heb je ervaring met het geven van huiswerkbegeleiding of ben je ook bereid huishoudelijk taken te verrichten? Sommige ouders vinden het erg fijn als je wil koken voordat ze thuis komen, zodat ze dat niet zelf meer hoeven te doen. 

Praktische zaken voor je oppas cv

Ten slotte zijn ook een aantal praktische zaken van belang. Wanneer ben je beschikbaar? Dat kun je vaak gemakkelijk aangeven in je profiel. Zo word je alleen gevonden door ouders die ook op de dagen dat je beschikbaar bent, een oppas nodig hebben. Je kan het in de omschrijving wel verfijnen. Bijvoorbeeld dat je lessen tot 14.00 duren en dat je dus per 15.00 beschikbaar bent in de middag.

Ook over de afstand moet je even nadenken. Zoek je een oppasadres op loopafstand of maakt de afstand je niet zoveel uit? Je kunt aangeven dat je wel verder weg wil oppassen, maar dat het als het laat wordt, je thuisgebracht wil worden. Veel ouders doen daar niet zo moeilijk over.

Zorg er als laatste voor dat je CV kort en bondig is en dat er geen grammaticale fouten instaan. Laat desnoods iemand anders de tekst even nalezen. Misschien wil een vriendin of een van je ouders dat wel voor je doen. 

Tenslotte, denk ook alvast na wat je als oppas tarief zou willen ontvangen. Heb je veel relevante ervaring, ben je bereid wat klusjes te doen en heb je een opleiding rond kinderverzorging gevolgd? Dan kun je vaak meer vragen dan wanneer je net begint. Ook een indicatie van het tarief kun je opgeven in je profiel.

Snel oppaswerk vinden

En dan is je profiel klaar! Je kunt op zoek gaan naar ouders in de buurt die een oppas vragen. Lukt het niet zo snel als je had gehoopt? Kijk dan nog eens kritisch naar je oppas profiel