Oppaswerk vinden is soms nog best lastig, zeker als je online op zoek gaat naar een oppasgezin. Maar je kunt je kansen zelf vergroten. Wil je je inschrijven bij een oppassite of sta je al ingeschreven? Als je een goed online profiel hebt is de kans om sneller oppaswerk te vinden aanzienlijk groter. Ouders willen graag een goed beeld van je krijgen en dat doe je door aandacht te besteden aan je CV. Onderstaande tips helpen je om je online profiel te verbeteren en je kansen te verhogen om snel een leuke oppasbaan te vinden.

Met een goede foto en beschrijving maak je meer kans om snel aan de slag te kunnen als oppasser of gastouder. Ook als je al ingeschreven staat, kan het geen kwaad om je profiel nog eens kritisch te bekijken. Misschien kun je hem nóg beter maken. Je oppas profiel optimaliseren hoeft niet veel tijd te kosten, en het kan je veel opleveren.

Tip 1: Een goede profielfoto

Het zal je verbazen hoeveel oppassers of gastouders een ‘slechte’ profielfoto hebben. Een foto die wazig is, met een drukke achtergrond of een oude vakantiefoto die ze wel aardig vonden.

Uit onderzoek blijkt dat mensen altijd als eerste naar de profielfoto kijken. Het is dus niet zo handig om een foto van jezelf waar je met een biertje in je hand staat te feesten, te plaatsen. Neem een neutrale foto waar je zelf leuk op staat en waarop je een beetje lacht.

Je foto is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je profiel. Besteed er tijd aan! Een aantal tips:

  • Plaats geen foto met zonnebril, want ogen zeggen veel over iemand. Het komt niet professioneel over en je hebt toch niets te verbergen?
  • Kijk recht in de camera. Als je met iemand praat, kijk je je gesprekspartner ook aan.
  • Kies een scherpe foto. Je kan een fantastische foto hebben, maar als deze niet scherp is vinden mensen dit niet leuk om naar te kijken.
  • Kijk of de achtergrond van je foto rustig is. Een drukke foto leidt mensen af van wat je wil, namelijk dat ze een kijkje nemen op je profiel!
  • Plaats een recente foto. Een kinderfoto is heel schattig, maar zo herkennen de vraagouders je niet. Als ze je later ontmoeten en je lijkt niet op je profielfoto, vinden ze dat ook vervelend.
  • Lach op je foto. Iemand die vriendelijk lacht wekt vaak meer vertrouwen op en mensen vinden je sneller aardig.
  • Draag passende kleding, kleren die bij je passen. Ga niet ineens heel andere kleding aan doen, die je later nooit meer draagt. 
  • Profielfoto’s worden vaak klein afgebeeld. Kies daarom voor een close-up portret, zodat je duidelijk in beeld bent. Ook op klein formaat.
  • Nóg beter: als je al ervaring hebt als oppas, plaats een foto met je oppaskind (vraag hiervoor wel eerst even toestemming aan de ouders van je oppaskind!). Dit wekt vertrouwen.

Tip 2: Schrijf foutloos en helder

Als je een sollicitatiebrief schrijft, controleer deze dan goed op spelfouten. Ook je online profiel is een soort sollicitatie. Zorg dus dat je tekst foutloos is geschreven en dat de zinnen goed leesbaar zijn. Als je de tekst geschreven hebt, kun je hem het beste hardop voorlezen. Zo merk je al snel of je zinnen moet aanpassen die niet lekker lopen. 

Let ook op de grammatica, hoofdletters en leestekens. Gebruik de spellingscontrole en laat je tekst door iemand nalezen. Iemand anders kijkt namelijk met een frisse blik en kan goede feedback geven op zowel de inhoud als de grammatica.

Tip 3: Wees eerlijk over je oppas kwaliteiten

Als je op zoek bent naar oppaswerk is het van belang om na te denken welke kwaliteiten je bezit die ouders belangrijk vinden. Hoe kan je deze als beste omschrijven? Waarom ben jij nou een goede oppasser of gastouder?

Heb je nog weinig ervaring, benoem dan in ieder geval je relevante eigenschappen. Ben je creatief, heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel, kun je goed met kritiek omgaan? Geef ook goed aan wanneer je wilt oppassen. Ben je op zoek naar een vaste dag door de week of alleen ’s avonds? Ben je in het weekend beschikbaar, of alleen doordeweeks? Allemaal punten die je kunt benoemen.

Vertel ook wat je leuk vindt om te doen met de kinderen. Ga je graag naar buiten? Houd je van spelletjes, knutselen of toneelspelen? Vind je het leuk om koekjes te bakken? Jouw eigenschappen zijn misschien wel juist die kwaliteiten die ouders aanspreken.

Wees wel eerlijk en stel jezelf niet beter voor dan je bent. Vraag aan iemand die je goed kent of de tekst een goede indruk geeft van wie jij bent en wat je kunt. Soms kan het best lastig zijn om je goede eigenschappen te benoemen. Vraag dan eens aan mensen in je omgeving waar je goed in bent. Wat je terug krijgt als antwoord kun je weer gebruiken voor de omschrijving in je profiel.

Tip 4: Vermeld relevante ervaring, studie en certificaten

Heb je gewerkt in de kinderopvang, of volg je een relevante opleiding zoals SPW 0f SPH? Of heb je een EHBO diploma? Misschien heb je zelf kinderen of ben je al jaren oppas voor je neefjes en nichtjes of jongere broertjes of zusjes? Heb je ervaring met zieke kinderen of kinderen met een stoornis? Het is relevante informatie om te verwerken in je profiel als je op zoek gaat naar oppaswerk.

Geef ook aan welke extra klussen je bereid bent om te doen, zoals huiswerkbegeleiding, schoonmaken of koken. 

Tip 5: Kort en krachtig

Houdt je tekst kort en krachtig, maar zorg wel dat je voldoende informatie geeft. Heb je veel te vertellen, verdeel je tekst dan over meerdere korte alinea’s. Mensen lezen alleen verder als ze voldoende worden geprikkeld. Zorg er dus voor dat je de belangrijkste informatie in de eerste alinea zet.

Begin alle volgende alinea’s met de meest relevante tekst, en vertel er meer over in de rest van de alinea. Zo bouw je je profiel gemakkelijk op. Mensen hebben de neiging tekst te scannen en lezen vaak alleen de eerste zin van de alinea. De de belangrijkste informatie zien ze dan eerst.

Tip 6: Log regelmatig in

Als je je profiel eenmaal up-to-date hebt, ben je er nog niet helemaal. Je kunt namelijk niet helemaal achterover leunen en afwachten. Want als ouders gaan zoeken naar een oppas, kijken ze vaak naar de oppassers die als laatste zijn ingelogd. De actieve personen worden vaak sneller benaderd dan degene die al een maand niet meer online geweest zijn.

Het gemakkelijkst is om de oppas app te downloaden in de IOS store  of de Google Play Store, en regelmatig even in te loggen. Zo blijf je bovenaan in de zoekresultaten naar boven komen. Zorg er ook voor dat je reageert op alle berichten. Doe je dat niet, bestaat de kans dat je lager in de zoekresultaten zal verschijnen. 

Daarnaast kun je de notificaties aanzetten of er nieuwe gezinnen in je buurt zijn. Heb je een Premium account bij Sitly, kun je ze meteen benaderen. 

Wat vinden ouders en oppassers belangrijk bij het online zoeken?

Wat is jouw toptip om snel oppaswerk te vinden?


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!