Oppassen in de buurt, wie wil dat nou niet? Als babysitter heb je leuk en afwisselend oppaswerk op loopafstand. Je moet alleen eerst even die oppasgezinnen vinden. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Wanneer je gaat oppassen in Amsterdam of oppaswerk in Rotterdam zoekt, zijn er vaak meerdere oppasadressen vlak bij je in de buurt. Veel ouders staan te springen om een goede, ervaren en flexibele oppas en weten misschien niet eens dat er zo dichtbij in de buurt een fantastische oppas woont! Zo hoef je soms niet eens de wijk uit voor een leuke en gezellige bijbaan. En vaak heb je ook nog flexibele werktijden. Maar hoe vind je die leuke oppasgezinnen?

1. Vraag ouders voor het oppassen in de buurt

Hebben de buren kinderen? Zoekt het gezin aan de overkant misschien een oppas? Zie je een ooievaar in de straat staan? Omdat je vlakbij woont kennen ze je vaak van gezicht en dan heb je al een streepje voor als nieuwe oppas in de buurt. Bel een keertje aan en vraag ze of ze misschien een babysitter nodig hebben. Nee heb je, en ja kun je altijd krijgen. Misschien nodigen ze je wel meteen uit voor een gesprek. Hoe fijn is het om alleen de straat maar over te hoeven steken voor je werk?

"Onze oppas vond ons! Ze belde aan toen de ooievaar op het raam hing. Wij vonden dit eigen initiatief zo leuk dat we haar gegevens hebben bewaard tot we een oppas nodig hadden." - Lisa, ouder

Misschien is er ook wel een basisschool in de buurt. Op sommige scholen hangt ook een bord met ouders die een oppas in de buurt zoeken. Daar kun je ook kijken, of misschien zelf een briefje ophangen. Je kunt ook flyers ophangen, als je het iets uitgebreider wil hebben, of via een oppas site een oppasflyer uitprinten.

2. Hang advertenties op in de supermarkt

Er zijn diverse winkels waar je een advertentie op kunt hangen. Heel veel supermarkten bieden nog steeds de mogelijkheid om een advertentie te plaatsen op hun advertentiebord. Laat je naam, telefoonnummer en een korte omschrijving achter. Op zo’n kaartje is niet heel veel ruimte om veel te vertellen. Je vertelt dus alleen de relevante informatie. Kort maar krachtig, zoals onderstaand voorbeeld.

Leuke oppas Minke (15) zoekt oppasgezin in de buurt! Creatief, betrouwbaar en flexibel. Bel mij op 06-12345678

Kijk ook eens of er toevallig al advertenties hangen van ouders die een oppas zoeken. Die kun je dan zelf even bellen. En beperk je niet tot één supermarkt; elke wijk heeft er vaak meerdere.

3. Babysitter flyers

Wil je iets meer kwijt dan op een advertentie in de supermarkt? Dan kun je ook een flyer maken met informatie over jezelf. Je hebt meer ruimte om te vertellen wie je bent en waarom je op zoek bent naar oppaswerk in de buurt. Heb je al een rijbewijs en/of auto? Rook je niet? Wat is jouw uurtarief?  Ben je ’s avonds of overdag beschikbaar? Dat is allemaal informatie die ouders graag willen weten voordat ze je benaderen. Je maakt dus eigenlijk een hippe CV.

Op een flyer heb je de ruimte om er een foto van jezelf bij te doen. Pas wel op om niet té veel te vertellen en de flyer helemaal vol te zetten met tekst. Dat vinden mensen vaak niet zo prettig om te lezen. Laat iemand anders je flyer even lezen en er kritisch naar kijken. Misschien levert je dat nog een paar verbeterpuntjes op voor de de perfecte advertentie van jou als ideale oppas.

Afdrukken en klaar! Dan is het tijd om de flyers te verspreiden naar de juiste huizen. Als je je straat en de wijk een beetje bekijkt, weet je waar de gezinnen met kinderen wonen. Je weet waar ze naar binnen gaan of er staat een trampoline, kinderfietsen of speelgoed in de tuin. Dat zijn de huizen die je moet hebben. Misschien staat er nog ergens een ooievaar in de tuin. En heb je kleine winkels in de buurt? Misschien mag je daar wel een flyer voor het raam ophangen.

4. Gebruik je eigen online netwerk

Laat ook op social media weten dat je wilt gaan oppassen. Wie weet heeft een vriendin wel een broertje waar ze zelf niet op kan of wil passen. Of heeft een van je kennissen nog wel een idee. Laat via Instagram, Facebook, Snapchat of andere kanalen weten dat je beschikbaar bent. En noem ook daar weer kort je kwaliteiten. 

Tip: zorg er wel voor dat je voor die tijd je social media even kritisch bekijkt. Als er bijvoorbeeld rare foto's op staan van een feestje, kun je die het beste even verwijderen. Ouders kijken namelijk ook op internet om te kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Is je flyer ook geschikt voor online reclame? Sla het document dan op als PDF of plaatje en upload het bij je oproep. Een foto of plaatje doet het op de meeste social media altijd beter dan alleen maar tekst.

5. Vraag ouders en vrienden om je naam te verspreiden

De beste reclame voor jezelf is wanneer iemand jou aandraagt als oppas via mond-tot-mondreclame. Hebben je ouders vrienden met jonge kinderen? Of heb je familieleden vlakbij waar je op neefjes en nichtjes kunt passen? Ook zij kunnen misschien een goed woordje voor je doen bij vrienden. Vraag dus aan je ouders en vrienden of ze hun ogen open kunnen houden.

Daarnaast is oppassen op je neefjes en nichtjes ook een hele goede ervaring. En ouders hebben het liefst een ervaren oppas. Hoe meer je hebt opgepast en hoe blijer de ouders met je zijn, des te vaker zullen ze je aanraden bij een kennis of vriend die een oppas nodig heeft. 

6. Schrijf je in bij een oppas site

Online zijn er heel veel oppas sites te vinden waar je je vaak gratis kunt inschrijven. Daar heb je meteen de kans om een uitgebreid profiel in te vullen. Wat zijn je capaciteiten, en heb je al ervaring? Wat is je uurtarief, gebaseerd op minimumloon en andere taken of ervaring? Wanneer ben je beschikbaar? Vul zoveel mogelijk in. Je kunt namelijk sneller oppaswerk vinden als je zo uitgebreid mogelijk bent en een goede profielfoto uploadt. 

Ouders die online een oppas in de buurt zoeken zijn vaak heel kritisch, want ze zijn op zoek naar een oppas die ze nog niet kennen. Hoe beter je foto, hoe meer kans je maakt op een aantal kennismakingsgesprekken. Wil je gaan oppassen in Utrecht of Den Haag? In grote steden zijn er veel mensen online op zoek naar een goede, ervaren oppas in de buurt voor hun kinderen.

Tip: Wees wel eerlijk over je kwaliteiten en ervaring. Zeker als je mensen helemaal niet kent, is het heel belangrijk dat je elkaar kunt vertrouwen. Uiteindelijk val je door de mand of prikt je oppaskind door je gebrek aan ervaring heen.

Ben jij gaan oppassen in de buurt? Hoe heb jij je oppasgezin gevonden?


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!