Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Online een oppas zoeken, steeds meer mensen overwegen het. Er is inmiddels een groot scala aan oppassites en online prikborden waar je een oppas kan vinden. Hoe werkt zo’n oppas site? Wat voor oppas sites zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen aan het vinden van een online oppas? En hoe kun je de oppas die je vindt zelf goed screenen? In dit artikel vind je daarop de antwoorden.

Het allerliefst wil je natuurlijk dat je via andere ouders een oppas vindt. Of dat je ouders komen oppassen. Of dat er zo’n leuke oppas in je straat woont die iedereen je aanraadt. Dat is vertrouwd, je kent haar al of je hebt meteen een referentie. Want andere ouders geven over het algemeen alleen een telefoonnummer van een oppas die zij zelf vertrouwen.

Online een oppas zoeken

Soms heb je die optie niet. Misschien ben je net verhuisd en ken je nog niemand, of wonen opa en oma niet om de hoek. Dan moet je op een andere manier op zoek. Dan kan een oppas site een uitkomst zijn. Onze wereld wordt nou eenmaal steeds digitaler. We boeken onze taxi’s via Uber, bieden ons huis aan als logeerplek via AirBNB en bestellen ons eten online.

Waarom dan niet de oppas? Eigenlijk is het niets anders dan de digitalisering van het briefje ophangen in de supermarkt. Maar toch voelt het anders. Je wil je kostbaarste bezit niet zomaar overhandigen aan een compleet onbekende. En er zijn zoveel oppas sites, en babysitters bieden zich aan op Marktplaats of Facebook. Welke moet je dan hebben? Welke opties heb je?

Hoe werkt een oppas site?

Vroeger hing je een briefje op in de supermarkt en moest je afwachten of er werd gereageerd. Of bood een babysitter via zo’n kaartje haar diensten aan. Misschien benaderde je het meisje bij jou in de straat of zij bij jou wilde komen oppassen. Als je geluk had klikte dat en vond je zo je oppas.

Tegenwoordig kun je hetzelfde online doen, maar dan uitgebreider. Het voordeel van een oppassite tegenover bijvoorbeeld Marktplaats is dat er meer gegevens te zien zijn dan in een simpele advertentie. Met een druk op de knop zie je welke oppassers er in jouw buurt beschikbaar zijn, hoeveel ervaring ze hebben en of ze op de dagen dat je ze nodig hebt, beschikbaar zijn. Zo’n profiel is een stuk uitgebreider dan een kaartje in een supermarkt.

oppassite, sitly, online een oppas zoeken

Wanneer je je aanmeldt, vul je een uitgebreid profiel in. Je kijkt naar je wensen, de dagen waarop je opvang nodig hebt, wat je aan uurtarief wil betalen en of je het belangrijk vindt dat een babysitter ervaring heeft. Op basis van jouw wensen krijg je oppassers voorgesteld, die je een bericht kunt sturen. Je maakt zo dus alvast online kennis met je oppas. En als het klikt, kun je haar uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. 

 

“Ik vond het prettig om zelf eerst een selectie te kunnen maken van mensen die ik wilde ontmoeten. Via een oppas site kon ik in alle rust kijken en vergelijken, en tegelijkertijd mijn wensenlijstje nog wat bijstellen. Uiteindelijk heb ik drie babysitters aangeschreven, en eentje daarvan is nu onze oppas. Ik ben onwijs blij met haar!” 

Sarah, ouder

Verschillende soorten oppassites

Er zijn sites die je de screening uit handen nemen en zelf alleen oppassers aannemen die zij persoonlijk selecteren. Er zijn grote verschillen in hoe er precies gescreend wordt. Kijk voordat je van zo’n site gebruikt maakt naar de manier van screening. Zeker als je een last-minute een oppas nodig hebt, weet je in ieder geval dat ze gecheckt zijn.

Andere oppassites, zoals Sitly, bieden een platform waar iedereen zich kan registreren en waarbij de ouders zelf de screening – het sollicitatiegesprek – moeten doen. Op een aantal van deze sites vindt wel een basischeck plaats of kun je ongepaste profielen rapporteren.

Niet alle sites hebben overal veel keuze aan oppassers. Sommige sites richten zich voornamelijk op de grote steden. Andere sites hebben een meer landelijke dekking of zijn zelfs internationaal. Het is aan jou waar je je wil inschrijven en wat (en of) je ervoor wil betalen.

Voordelen van een oppas site

En in plaats van enkel jouw eigen straat, kun je je straal vergroten tot je hele wijk. Misschien woont jouw ideale oppas niet in de volgende straat maar drie straten verder. Je kunt zelf de afstand bepalen waarin je wil zoeken. Zeker in grote steden als Amsterdam en Rotterdam heb je een flink aanbod, waardoor je zelf al heel kritisch kan zijn. Fijner dan een briefje in de supermarkt, waarvan je maar moest afwachten of er iemand reageert. En je hebt waarschijnlijk veel minder keuze. 

 

“Groot voordeel is dat je in een korte tijd veel oppassers kan vergelijken met je eigen criteria. Wij hadden wel wat wensen qua leeftijd en ervaring. Het is ook fijn dat je kan zien waar ze wonen, want we wilden iemand in de buurt die je niet zelf hoeft thuis te brengen. We hadden al snel een paar leuke meiden gevonden!” 

Nienke, ouder

Nog een voordeel is dat je online alvast kunt kennismaken met je potentiële oppas. Je hoeft ze dus niet meteen “live” te ontmoeten. Als het gesprek online al leuk is, heb je het ijs al een beetje gebroken. En onderwerpen zoals het oppastarief zijn face-to-face soms behoorlijk lastig, voor zowel de ouder als de oppas. Online is dat toch gemakkelijker.

Nadelen van een oppas site

Veel ouders zijn nog huiverig als het gaat om online een oppas zoeken.  Want hoe goed ken je iemand die je online vindt? Het grootste nadeel wat sommige ouders ervaren bij sites waar ze zelf moeten screenen, is dat je niet zeker weet of de ingevulde ervaring klopt. Veel oppas sites werken daarom met reviews, opgave van referenties die je kunt bellen en/of online scores van babysitters. Als je andere ouders spreekt die ervaring met deze oppas hebben, voelt dat al vertrouwder. Sowieso raden de oppassites altijd aan om een referentiecheck te doen.

Wat mensen ook als nadeel zien is dat er iemand die je niet kent, op je kinderen komt passen. Daarom is het heel belangrijk om voordat je de oppas aanneemt, eerst goed met elkaar kennis maakt. Zo kun je ook meteen checken of hun ervaring klopt, door de juiste vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Als het tussen jou en je potentiële oppas klikt, kun je ook je kinderen kennis laten maken. En wanneer je kinderen het ook zien zitten, kun je gaan proefdraaien. 

Hoe zoek je (online) een oppas?

Of je nu je oppas online gevonden hebt of via via, het is altijd goed om onderstaande stappen te doorlopen wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe babysitter. 

1. Maak voor jezelf een karakterschets van je ideale oppas

Wil je een oppas in de buurt en hoever weg mag ze maximaal wonen? Hoe oud moet ze zijn? Vind je het prima dat er een tienermeisje over de vloer komt of heb je liever een volwassene? Wil je dat ze een gerelateerde opleiding heeft gevolgd of heel veel ervaring heeft? Welke dagen heb je opvang nodig? Met deze karakterschets kun je online gaan zoeken en potentiële babysitters aanschrijven.

Als je er een paar gevonden hebt die je aanspreken, nodig ze dan uit voor een gesprek of voer het eerste kennismakingsgesprek via Skype of Facetime. Zo kun je al een eerste indruk vormen voordat ze naar je toe komt voor een “live” kennismaking.

2. Maak eerst kennis met de oppas

Bij de meeste oppassites moet je je oppas zelf screenen. Je houdt dus zelf het kennismakingsgesprek met je nieuwe oppas. Zorg ervoor dat je je gesprek goed voorbereid en stel vragen op waar je de antwoorden van wil weten. Hoe zou ze reageren in lastige situaties? Wat vind jij belangrijk aan een oppas? heeft ze een Kinder-EHBO diploma? Geef haar ook de ruimte om vragen te stellen en vraag haar om haar referenties mee te nemen, mochten jullie die nog niet in het online contact besproken hebben. 

Laat ook je gevoel spreken. Want een oppas kan nog zulke goede kwalificaties hebben, als het tussen jullie niet klikt wordt het niks. En als jij wel die klik hebt maar je kind niet, kun je ook maar beter even verder kijken. Tenslotte brengt je kind de meeste tijd door met de oppas. Als het tussen jou en je nieuwe oppas klikt, laat dan ook je kinderen kennis maken met haar. 

3. Bel de referenties van de oppas

Wat vinden andere ouders van je oppas? Sommige oppaswebsites werken met reviews van andere ouders. Maar de meeste babysitters met ervaring hebben ook wel wat oppasgezinnen die referenties willen geven. Immers, als ouder geef je niet zomaar een positieve referentie als het gaat om babysitters: dan moet ze wel goed zijn. Het kost weinig tijd en het is een goede extra validatie-check.

4. Oppas contract en een proefperiode

Je hebt een goede eerste indruk van je potentiële babysitter, maar ze heeft natuurlijk nog nooit opgepast. Je kunt een proefperiode afspreken. In die periode kun je bijvoorbeeld je buurvrouw vragen om een oogje in het zeil te houden. Of, als ze je kinderen van school gaat halen, vraag aan andere ouders hoe ze dat doet. En vraag het natuurlijk ook aan je kinderen; je komt er vaak al vrij snel achter of ze het leuk hebben gehad of niet. 

Als je besluit de oppas aan te nemen, ook al is het voor een proefperiode, is het goed om de afspraken vast te leggen in een oppascontract. Je gaat immers een werkrelatie aan. Want hoe leuk je oppas kinderen ook vindt, ze wordt er wel voor betaald. Daarom is het belangrijk om goed van elkaar te weten wat je van elkaar verwacht. Zo voorkom je ergernissen. Ook kun je het oppastarief wat je samen overeengekomen bent vastleggen in een oppas contract.

5. Als de proefperiode geen succes is

Soms kan een oppas op papier geweldig zijn, maar als het met je kind niet klikt is het voor beide partijen geen fijne werkrelatie. Of ontstaan er toch al snel wat wrijvingen tussen jou en de oppas. Geef dan niet te snel op en begin opnieuw met zoeken. 

Online een oppas zoeken: heb jij er ervaring mee? Hoe beviel dat? Of waarom kies je er juist niet voor?


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!