Yes, je hebt een oppasgezin gevonden waar je mag komen kennismaken! Maar hoe nu verder? Hoe maak je de beste indruk tijdens het eerste gesprek en hoe kom je erachter of het nieuwe oppas gezin wel bij je past? Een kennismaking met je nieuwe oppasgezin is een soort sollicitatiegesprek, hoe pak je dat aan? In dit artikel vind je antwoord op je vragen.
Inhoudsopgave
Zeker wanneer je online zoals via een oppas site een gezin hebt gevonden, moet je nog steeds je best doen om jezelf te verkopen. Dat is niet altijd heel gemakkelijk. Immers, je gaat op bezoek bij de ouders van je mogelijk toekomstige oppaskind en die zijn soms behoorlijk kritisch. Ze zullen je allerlei vragen stellen, bijvoorbeeld over wie je bent en waarom je zo graag wil oppassen.
Voorbereiding op het eerste gesprek
Je kan je van tevoren al goed voorbereiden. Er zijn veel vragen die je voor jezelf thuis al kan beantwoorden. Als je er al een keer over hebt nagedacht, is het gemakkelijker om ze te beantwoorden wanneer ze je worden gesteld. Hieronder vind je een lijstje van vragen die de ouders hoogstwaarschijnlijk aan je zullen stellen.
Als je via een oppassite een gezin hebt gevonden waar je aan de slag kan, zijn een aantal van deze vragen misschien al beantwoord in het online contact dat jullie al hebben gehad. Maar het kan ook zijn dat er nog helemaal geen vragen voorbij zijn gekomen.
Welke vragen stellen ouders?
De vragen die ouders aan je stellen variëren van vragen over jou persoonlijk tot vragen over je ervaringen met oppaswerk. Sommige vragen kun je gemakkelijk beantwoorden, maar over andere moet je misschien iets harder nadenken. Het is goed om jezelf alvast voor te bereiden en een antwoord te formuleren op onderstaande vragen. Schrijf desnoods wat steekwoorden op een papiertje, dat je meeneemt naar het gesprek.
- Vertel eens wat over jezelf? Denk hierbij aan je achtergrond, je thuissituatie, je opleiding en je eventuele bijbaantje(s).
- Waarom vind je oppassen zo leuk? Als je het alleen voor het geld doet, vinden ouders dat vaak niet zo’n leuk antwoord.
- Heb je al eerder opgepast? Heb je al oppas ervaring? Dit hoeft niet belangrijk te zijn, zeker als je wat jonger bent kan dat voorkomen. Iedereen moet immers ergens beginnen. Wees er eerlijk over.
- Hoe ziet een dag/avond oppassen er voor jou uit? Als je al meer ervaring hebt, kun je vertellen hoe de dag eruit zag bij een ander oppasgezin. En wat je allemaal deed met de kinderen.
- Wat vind je leuk om te doen met de kinderen? Hou je van knutselen, of lekker naar buiten gaan om te ravotten? Boekjes voorlezen of naar de speeltuin?
- Wat vind jij belangrijk? Waar sta je voor? Wat zijn jouw persoonlijke basisregels? Hoe denk je over opvoeden? Want zeker als je overdag gaat oppassen, neem je een stukje opvoeding over van de ouders.
- Hoe denk je over straffen? De meeste vreemde ogen dwingen, zeggen ze wel eens. Dat betekent dat kinderen naar een ander vaak beter luisteren dan naar de ouders. Maar als ze zich misdragen, hoe los je dat op? Het is goed om daar even over na te denken. Niet iedereen stelt die vraag, maar als je er niet over nagedacht hebt is hij misschien lastig te beantwoorden.
- Heb je referenties? Daar moet je niet van schrikken. De ouders van je oppaskind willen graag weten hoe andere ouders over jou als oppas denken. Vraag aan je andere oppasgezin of je hun telefoonnummer mag doorgeven en neem dit mee naar het kennismakingsgesprek.
Tip: In dit digitale tijdperk is iedereen aan het googlen; ook de ouders van je mogelijke oppaskind. Zoek jezelf dus even op via een zoekmachine en bekijk je social media profielen kritisch. Een foto van een feestje is niet zo erg, maar als het er wel heel veel zijn kunnen mensen een verkeerd beeld van je krijgen. Je kunt ze beter even verwijderen.
Welke vragen stel jij als oppas tijdens een eerste gesprek?
Bedenk je dat de ouders vaak hun kinderen heel goed aanvoelen. Bij elk huiltje weten ze of het ernstig of niet. Ze kennen hun kinderen door en door en weten wanneer er iets aan de hand is. Jij weet dat, zeker in het begin, natuurlijk nog niet. Maar voor ouders zijn sommige dingen zo vanzelfsprekend dat ze er niet eens meer over nadenken. Daarom is het belangrijk dat jij ook vragen stelt over de kinderen. Een deel ervan zullen de ouders je wel vertellen gedurende het gesprek maar als dat niet het geval is, kun je het vragen. Dit zijn een paar voorbeelden:
- Kunt u me iets over de kinderen vertellen? Ouders vinden dit vaak geen enkel probleem. Luister naar het verhaal over hun kind en vraag door over karakter, wat ze leuk vinden om mee te spelen en of ze al aan een oppas gewend zijn. Je kunt daar voor jezelf heel veel informatie uithalen en erop doorvragen. Bijvoorbeeld, of ze een favoriete knuffel hebben. Wat ze lekker vinden om te eten.
- Kunt u me als het laat wordt naar huis brengen? De meeste ouders hebben hier geen problemen mee, maar het is wel fijn om te weten als je een keer ’s avonds oppast.
- Wat verwacht u van mij? Gaat het alleen om oppassen, of willen ze dat je de kids ook uit school haalt? Willen ze dat je een keer stofzuigt, al het speelgoed opruimt als de kinderen op bed liggen, of een keertje de vaatwasser leegruimt? Het is goed om dit van tevoren te weten. Bovendien, als de ouders verwachten dat je veel klusjes doet, kun je je oppastarief daardoor verhogen.
- Heeft u al nagedacht over het oppas tarief? Geld is waarschijnlijk voor zowel jou als de ouders een lastig onderwerp van gesprek. Je kunt er ook voor kiezen om zelf het initiatief te nemen en een bedrag te noemen. Als je je tarief goed kunt onderbouwen (bijvoorbeeld het minimumloon, met wat extra’s voor extra taken, of omdat je veel ervaring hebt) is de kans groter dat je ook meer kan verdienen.
Schrijf de vragen die je wilt stellen op. Zo weet je zeker dat je ze niet kan vergeten.
Het kennismakingsgesprek
Als je de ouders nog nooit gezien hebt omdat je online kennis hebt gemaakt, kan dat best wel spannend zijn. Ben je wat jonger? Neem dan een van je ouders mee. Geef dat wel van tevoren aan bij de ouders van je mogelijke oppaskinderen zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.
Zoals eerder gezegd, je kennismaking met je nieuwe oppasgezin is een soort van sollicitatiegesprek. Maar hoewel je kwaliteiten belangrijk zijn, is het gesprek ook een gevoelskwestie. Pas jij als oppas bij het gezin? Vind jij het gezin en de kinderen waar je op moet passen leuk?
Neem de tijd om alle vragen te beantwoorden. En neem ook de tijd om je eigen vragen te stellen. Ouders geven je vaak die ruimte, maak daar dus gebruik van. Zeker als sommige zaken nog niet helemaal duidelijk voor je zijn.
Wees eerlijk en doe je niet anders voor dan wie je bent. Maak je CV niet mooier dan dat hij is. Uiteindelijk val je door de mand en kinderen prikken er feilloos doorheen.
Kinderen wel of niet bij het gesprek?
Sommige ouders kiezen ervoor om de kinderen niet bij het eerste gesprek met een nieuwe oppas te laten zijn. Dat is niet zo gek. Het is een stuk rustiger als de kinderen ergens anders zijn of al op bed liggen. Zo hebben de ouders alle tijd voor jou en jullie gesprek. Je maakt dan een tweede afspraak om kennis te maken met de kinderen.
Andere ouders vinden het juist wel prettig dat hun kind bij het kennis maken aanwezig is. Zo kunnen ze meteen kijken of jij en hun kind een klik hebben en hoe jij met de kinderen om gaat. Stel je op beide situaties in. Dan kom je in ieder geval niet voor verrassingen te staan. Je kunt het natuurlijk ook altijd van tevoren vragen of de kinderen erbij zullen zijn.
Het gesprek zelf
Elk gesprek is anders, dus er is niet een manier om een kennismakingsgesprek te voeren. Wat er wel gaat gebeuren is dat de ouders van je toekomstige oppaskind je veel vragen stellen. Als je je goed hebt voorbereid kun je de meeste wel beantwoorden. Voel je ook niet vervelend als je het even niet weet. Soms is het nou eenmaal zo dat je even niet zo snel een antwoord hebt.
Het allerbelangrijkste is dat je gevoel vertelt, dat het goed zit. Het is erg belangrijk dat je met zowel de ouders van je nieuwe oppaskindje, als met het kind zelf, een goede klik voelt.
Vergeet niet om zelf ook de vragen te stellen die nog niet zijn beantwoord. De meeste ouders gaan ook aan jou vragen of je nog iets wil weten.
Tip: Schrijf de vragen die je wilt stellen op een papiertje en neem het mee naar het kennismakingsgesprek, zodat je niets vergeet.
Observeren van jou en de kinderen
Of de kinderen nu bij het gesprek zijn of niet, er komt een moment dat je gaat kennismaken met je mogelijke oppaskind. De ouders zullen dit heel goed gaan observeren. Is er een klik tussen jou en hun kind? Hoe benader je hem of haar? Zie je wanneer het iets teveel wordt voor het kind? Ook jij kunt je nieuwe oppaskindje observeren. Wat vindt hij of zij leuk? Is het een open kindje of een beetje verlegen? Stem daar je gedrag op af.
Elk kind is anders en elk kind reageert verschillend op nieuwe mensen. Sommige kinderen zijn heel spontaan en willen je graag leren kennen, andere zijn heel gesloten en moeten niets van je hebben. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Immers, een kind is het liefste bij zijn of haar ouders.
Stel je toekomstige oppaskind vragen over wat hij leuk vindt om te doen, wat zijn favoriete speelgoed is, hoe het was op de peuterspeelzaal of school, of benoem de vakantie die net geweest is of er bijna aan komt. Wil het kind echt niet loskomen? Voel je daardoor niet bezwaard. Sommige kinderen hebben tijd nodig en zijn, als de ouders weg zijn, ineens heel open.
Na de kennismaking met je nieuwe oppasgezin
Bepaal voor jezelf of je, na de kennismaking met zowel de ouders als de kinderen, bij dit gezin wil werken. Als het gesprek met de ouders heel erg leuk was maar je voelt geen klik met je oppaskind, zal het voor beide partijen geen succes worden als je gaat oppassen. Of als de manier van opvoeden van de ouders helemaal niet bij jouw eigen kijk hierop, aansluit. Daar worden zowel jij als het oppasgezin niet gelukkig van.
Het is best moeilijk om zo’n beslissing in één avond te nemen. Maar als jij je mogelijke oppaskindje wel leuk vindt, kun je de ouders voorstellen om een keertje op proef te komen oppassen. Het kan best zijn dat hij of zij wel wat losser wordt als de ouders er niet bij zijn. Gebruik dan vooral deze oppas tips om de allerleukste oppas te worden voor je nieuwe oppaskind.
Hoe ging jouw kennismaking met je nieuwe oppasgezin? Welke vragen stelden de ouders van je oppaskind?
Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!
Reageer op dit artikel