De liefste oppas, wie wil dat niet zijn? Veel kinderen zijn gek op hun oppas. Maar zeker als je net begint met oppassen op kinderen in een nieuw gezin, is het voor hun ook even wennen. Hoe verover je snel het hart van je oppaskinderen? Vandaag 7 oppas tips om snel de lievelingsoppas te worden van je oppaskinderen.

Lees ook: Oppas worden: hoe begin je met oppassen?

1. Bereid je voor op je oppasdag

Als je écht indruk wil maken op je oppaskinderen moet je je even voorbereiden. Dat hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten: dit is een van de gemakkelijkste tips voor oppassen. Simpele dingen zijn vaak al genoeg: neem bijvoorbeeld kleine vlaggetjes mee die je in het eten prikt, of print hippe kleurplaten uit van de favoriete tekenfilmkarakters van je oppaskindjes. Misschien heb je zelf wel een mooie stiften waar ze een keertje mee mogen kleuren. Kleurplaten of knutselplaten hoef je alleen maar even te downloaden en te printen. 

Nog leuker: neem een oppas tas mee met leuke spulletjes die ze helemaal uit mogen pakken om het ijs te breken. Ook dit hoeft helemaal geen duur speelgoed te zijn. Alles wat van een ander is, is altijd leuker. En dat geldt vooral voor jongere kinderen. Wat stoepkrijt, strijkkralen, knutselspulletjes of wat bouwsteentjes: het is vaak al voldoende voor een paar uur speelplezier. En denk ook eens aan oud speelgoed van jezelf: als je het nog hebt liggen, gooi het dan in je oppastas.

2. Wees op de hoogte van de huisregels

Het is handig als je de ouders vraagt naar huisregels, structuur en gewoonten van je nieuwe oppaskind. Slaapt je hij of zij met een speentje, mogen ze snoep eten en tv kijken of is dat streng verboden? Wat is hun bedtijd? Hoe laat eten ze ongeveer? Hoe meer je weet van de gewoonten van je oppaskinderen, hoe beter je ze een vertrouwd gevoel kan geven. Daarnaast, als ze hun eigen structuur erg prettig vinden, kunnen ze zich daar in ieder geval aan vasthouden bij een nieuw gezicht.

Zijn je oppaskindjes al wat ouder? Neem de huisregels dan samen met de ouders en hun door. Zo weten de kinderen dat, wanneer hun ouders weg zijn, wel dezelfde regels gelden. En als de bedtijd dan een kwartiertje later is… dan is dat jullie geheimpje. 

3. Neem de tijd om elkaar te leren kennen

In de meeste gevallen heeft je nieuwe oppaskind je al een keertje gezien voordat je de eerste keer gaat oppassen. Veel ouders vinden het fijn om te weten of hun kind wel met hun nieuwe oppas kan opschieten. Het kan ook zijn dat je ergens echt pas voor het eerst komt. In beide gevallen is zo’n eerste keer oppassen voor veel kinderen toch wel een beetje moeilijk.

Schrik er niet van als ze gaan huilen en probeer ze een beetje af te leiden. Ga rustig met ze op de bank zitten of ga met z’n allen op een kleedje op de grond zitten en vertel iets over jezelf. Vertel wat je leuk vindt om te doen. Kinderen vinden het prettig wanneer je ze aanspreekt op hun eigen hoogte. Laat hen zichzelf voorstellen, en vraag ze ook wat zij leuk vinden om te doen. Luister goed en stel vragen, dat vinden ze leuk. Luister goed en onthoud wat ze zeggen, dan kun je daar later weer op inspringen. Zo leren de kinderen je snel te vertrouwen.

Ook een tip voor de eerste keer oppassen: Ga iets doen wat zij leuk vinden. Zo geef je ze een beetje controle over de situatie. En kinderen vinden het fantastisch als “grote mensen” met ze meespelen. Ga dus lekker naar buiten de modder in (en wees niet bang om vies te worden), knutsel een waaier of bouw een treinbaan. Wat ze maar willen. Sowieso hoef jij niet altijd leuke dingen om te doen met oppassen te bepalen: je oppaskind kan dat heel goed zelf verzinnen.

Lees ook: Sneller oppaswerk vinden

4. Wees duidelijk, stel grenzen

Een onverwachte babysit tip misschien, maar een beetje streng zijn kan geen kwaad. Kinderen hebben behoefte aan duidelijke grenzen, en ze willen dat jij die aangeeft. Zelfs als je samen met de ouders de huisregels hebt doorgenomen zullen de kinderen, zeker als ze je al een klein beetje kennen, proberen de grenzen op te zoeken. 

De eerste keer zal het misschien even wennen zijn, maar je merkt al snel dat kinderen je grenzen zullen accepteren als je duidelijk en consequent bent. Hou het positief en beloon goed gedrag door complimentjes te geven. Gaan ze toch over de schreef? Overleg dan ook met de ouders wat je het beste kunt doen. Iedere ouder denkt anders over straf geven en het is belangrijk om op één lijn te zitten.

5. Zet je telefoon uit tijdens het oppassen

Misschien overbodig, maar wel een belangrijke. Het is verleidelijk om je oppastijd te gebruiken om even lekker bij te kletsen met je vrienden via WhatsApp of door Facebook te scrollen, maar niet echt gezellig voor de kinderen. Bovendien is dat ook niet waar je voor wordt betaald, zeker niet als je overdag op kinderen gaat oppassen. In bijna elke andere baan mag je ook je telefoon niet bij je werk houden. Zet hem dus op stil en houdt hem lekker in je tas. 

Het is natuurlijk een ander verhaal wanneer je ’s avonds oppast en de kinderen al op bed liggen. Maar stel voor jezelf de regel in dat wanneer de kinderen wakker zijn, je aandacht naar hun gaat. 

6. Nog een keer!

Kinderen zijn dol op herhaling. Als ze iets leuk vonden, doe het dan de volgende keer weer. Zo weten ze wat ze kunnen verwachten en creëer je positieve herinneringen. Dit kan op allerlei manieren, denk aan spelletjes, in de plassen stampen, maar ook kleine dingen als een boterham in de vorm van een hartje snijden. 

Als jij elke keer in gaat op “nog een keer”, geef je je oppaskinderen een stukje controle. Laat het maar een keertje aan hun over om te bepalen hoe lang een spelletje duurt. Soms is dat even doorbijten als je er zelf geen zin meer in hebt, maar de kindjes vinden dat fantastisch. Wil je het een beetje binnen de perken houden kun je ook een aantal keer afspreken. Bijvoorbeeld tussen de 0 en de 20. 

Andere spelletjes doen? Nog meer babysitten tips vind je in ons artikel 101 spelletjes in en rond het huis voor kinderen

7. Wees energiek, en maak plezier als oppas!

Probeer te zorgen dat je uitgeslapen bent. Als je moet gaan oppassen als je zelf maar een paar uurtjes hebt geslapen, of met een kater van de vorige avond, krijg je een zware dag te verduren. Kinderen zitten vol energie en ze vinden het leuk als je volop met ze mee doet.

Maar als jij alleen maar op de bank van je oppasgezin zit, of chagrijnig reageert als je oppaskinderen iets aan je vragen, bekoelt de liefde al snel. Houd er dus van tevoren rekening mee door niet uitbundig te gaan stappen of op tijd te gaan slapen.

Hoe werd jij de lievelingsoppas van je oppaskinderen? Wat werkte goed, en waarvoor kan je nog extra oppas tips gebruiken? Vertel erover in een reactie hieronder!


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!