Is oppassen het beste bijbaantje ooit? Als je het leuk vindt om met kinderen te werken: jazeker! Heb je het al eens overwogen? Wij zetten de belangrijkste redenen opJe kan  een rij waarom een oppas bijbaantje zo geweldig is.

1. Je kan al jong beginnen met oppassen en bijverdienen

Er zit geen minimum leeftijd aan oppassen. Je kunt al jong gaan oefenen op jongere broertjes en zusjes, of neefjes en nichtjes. En misschien wel de buurkinderen. Sommige oppassers van 13 of 14 jaar hebben zo al heel veel ervaring. Hoe meer ervaring, hoe meer oppasgezinnen. En dat terwijl je voor de meeste supermarkten nog een paar jaar moet wachten, als je daar wil gaan werken. Maar ook babysitters van 15 of 16 kunnen prima aan oppasbaantjes komen. En het verdient ook nog eens prima.

2. Je kan dragen wat je wilt

Als oppas hoef je geen stropdas of mantelpakje te dragen. Of werkkleding van het bedrijf aan te trekken. Je draagt gewoon waar jij je lekker bij voelt. Is het warm? Lekker in korte broek en een topje. In de winter in een heerlijke comfortabele trui. Met eenhoorn. 

3. Je werkt als oppas in de buurt

Je kan oppassen in de buurt! In bijna elke straat wonen wel kleine kinderen. Hoe fijn is het om na een dag werken maar honderd meter te hoeven lopen naar je eigen vertrouwde huis, om daar lekker op de bank neer te kunnen ploffen? Zeker als je in een grote stad zoals Amsterdam of Utrecht woont, heb je vaak al diverse oppas adressen op een steenworp afstand. Dus ook als je op zoek bent naar een studentenbijbaan is oppassen een prima en heel flexibele bijbaan om je eigen hoek!

4. Je kan zonder schuldgevoelens spelen met speelgoed

Er komt een tijd dat je je te oud voelt om te spelen met speelgoed. Ergens jammer, nietwaar? Als babysitter heb je dat probleem niet. Haal je oude speelgoed weer tevoorschijn en neem het mee naar je oppaskind. Wedden dat ze het fantastisch vinden? En jij beleeft je eigen jeugd weer helemaal opnieuw!

5. Je kunt je innerlijke kind weer herontdekken

Want die kinderen, die hebben zo’n heerlijke fantasie. Ga met ze op avontuur en laat je meevoeren in hun spel. Speel tikkertje of verstoppertje. Leer van hun onbevangenheid en zie hoe open ze in het leven staan, zonder dingen die “moeten” (nouja, behalve groente eten misschien). Oh, en vergeet niet samen met je oppaskinderen alle glijbanen uit de buurt te testen. Of een ballenbak.

6. Jij bent de baas

Wel eens voor een lastige baas gewerkt? Als oppas heb je hier geen last van. Feitelijk ben jij op dat moment de baas. Okee, houd rekening met de huisregels van de ouders en misschien moet je eerst helpen met huiswerk, maar als dat klaar is bepaal jij! En in de meeste gevallen luisteren ze ook nog naar je.

7. Je wordt een expert in communicatie

Want met kinderen moet je streng zijn, geduldig, kunnen onderhandelen, je moet ze troosten… allerlei vormen van communicatie die je in je latere leven perfect kan gebruiken. Geloof me, kinderen zijn meester in het onderhandelen. Dat moet jij ook zijn. Degenen die een peuter of kleuter overtuigen dat ze nog echt vier hapjes van hun broccoli moeten eten; dat zijn de echte experts. Oh, en je wordt ook enorm goed in het ontdekken van leugentjes. “Maar mama zei dat we nog een ijsje mochten.” Zeg even dat je het navraagt bij hun moeder en dikke kans dat ze zich terugtrekken.

8. Elke dag is anders

Het leven van een oppas zit vol verrassingen. Voor jou geen wekelijkse teamvergadering of koffiepauze om 10:00 precies. Elke dag is anders. Je bepaalt zelf wat je op een dag gaat doen. Regent het? Dan ga je lekker binnen spelletjes doen. Is het mooi weer? Trek er op uit met je oppaskindjes. En steeds zullen de kinderen je toch weer weten te verrassen!

9. Het is goed voor je zelfvertrouwen

Zodra de deur open gaat en je oppaskinderen zien hun favoriete babysitter, roepen ze je naam alsof je de nieuwe Justin Bieber bent. Hoe gaaf is dat? Je voelt je enorm gewaardeerd. Bonuspunten voor jou als de ouders net zo enthousiast zijn als de kinderen. Plus, als de kinderen goed naar je luisteren, geeft dat je zelfvertrouwen ook een boost.

10. Je oppaskind heeft een absoluut vertrouwen in je

Hebben je ouders aan de lopende band kritiek op je? Krijg je constant commentaar op je schoolwerk? Je oppaskinderen doen dat niet. Win hun vertrouwen en ze vertrouwen je onvoorwaardelijk. En je bent altijd de nummer één baas!

11. Kinderen zijn hartstikke eerlijk

Zit er iets tussen je tanden of zit je haar gek? Geen probleem, je oppaskind laat het je meteen weten zodat je er niet meer voor schut bij loopt. Soms is het heerlijk om even onder kleintjes te zijn die geen blad voor de mond nemen en gewoon eerlijk zijn.

12. Je kan tijdens je werk naar het strand

Er zijn maar weinig kantoorbanen waarbij het wordt gewaardeerd als jij ’s ochtends tegen je collega’s zegt: zullen we vandaag naar het strand gaan? Je oppaskinderen daarentegen… Die springen een gat in de lucht wanneer je dit voorstelt. Geen strand in de buurt, maar wel een bos of park? Vinden ze vast geen probleem. Hetzelfde geldt voor leuke dingen zoals koekjes bakken, dansjes instuderen en slingers ophangen.

13. Je wordt er creatief en vindingrijk van

Vind je het leuk om koekjes te bakken? Word je helemaal warm van een dansuitvoering of een toneelstuk spelen? Of vind je het heerlijk om te bouwen met klei of te schilderen? Liever een sportwedstrijdje houden op een trampoline? Je oppaskinderen vinden dit hoogstwaarschijnlijk ook fantastisch. Je kunt al je creativiteit en fantasie inzetten bij je oppaskinderen en bezorgt ze zo een onvergetelijke dag. En willen ze een keer niet mee doen? Zet dan je creativiteit in om een fantastisch spel te verzinnen dat je samen kunt doen.

14. Je mag al je favoriete kinderseries en Disneyfilms nog een keer kijken

Onder werktijd, dus je krijgt er nog voor betaald ook. Je krijgt bonuspunten van je oppaskinderen als al veel over de films en series weet. Ze zullen diep van je onder de indruk zijn.

15. Betaald je huiswerk doen

Werk je in de avonduren? Een groot deel van de tijd liggen de kinderen dan al te slapen. Neem je huiswerk mee, dan kun je dat alvast doen. Zo word je betaald voor het doen van je huiswerk. Win-win.

16. Je hoeft niet naar de sportschool

Want als je een dag met kinderen hebt gespeeld, heb je je workout al gehad. Je bent de hele dag kinderen aan het optillen, achter ze aan aan het rennen, je aan het verstoppen of aan het wegrennen voor denkbeeldige monsters. Denk je dat je aan het einde van zo’n dag nog naar de sportschool moet?

17. Het enige werk wat je mee naar huis neemt is een vlek in je kleding

Geen lastige paperassen of onhandige laptop. Even omkleden en je bent klaar voor de rest van je dag of avond.

18. Je mag veel buiten spelen

Als oppas werk je in de zomer lekker buiten, in het park of of in de achtertuin. Je kunt naar de speeltuin, kinderboerderij en als het warm is zet je het badje in de tuin klaar. Maar ook als het regent kun je buiten spelen. Trek de regenjassen en laarzen aan en ga lekker plassen stampen. Krijg je op een kantoor niet, zoveel frisse lucht!

19. Je krijgt veel verantwoordelijkheid..

Als oppas help je kinderen om op te groeien, je leert ze wat belangrijk is en helpt ze om zelfstandig te worden. Je hebt dus een grote verantwoordelijkheid en maakt deel uit van hun opvoeding. Zo moet je grenzen stellen aan hun gedrag, je sust ruzies tussen broertjes en zusjes of vriendjes. Je ziet ze opgroeien en leert nieuwe dingen. Wat is er nou mooier dan dat? En die verantwoordelijkheid staat ook nog eens goed op je CV.

20. ..en veel kusjes en knuffels!

Als je een kantoorbaan hebt krijg je als je geluk hebt een knuffel wanneer je een extreme huilbui hebt. Als oppas word je elke keer weer bedolven onder kusjes en knuffels. Hoe mooi is het wanneer kinderen zeggen dat je de lievelingsoppas van ze bent

 

Wat waren jouw redenen om oppas te worden?


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!