Als student kun je altijd wel wat extra geld gebruiken. Wist je dat je oppassen heel goed kunt combineren met je studie? Ontdek waarom het oppassen de beste studentenbaan is!

Het vinden van een bijbaan is misschien niet altijd even gemakkelijk, zeker niet als je flexibiliteit vanwege je studie nodig hebt. Misschien wil je wel een studentenbaan vinden die bij je studie aansluit. Dat hoeft echter niet; elke werkervaring is waardevol voor de tijd na je studie. Waarom zou je dan kiezen voor oppassen? 

Oppassen de beste studentenbaan?

Dat kan het zomaar zijn voor jou! De grote voorwaarde is natuurlijk dat je het leuk moet vinden om met kinderen van verschillende leeftijden om te gaan. Oppassen is als bijbaantje natuurlijk enorm geschikt wanneer je een studie volgt waarmee je veel met kinderen te maken hebt, maar dat is geen eis. Je moet vooral plezier met ze kunnen hebben en er voldoening uithalen. Zit dat bij jou wel snor? Lees dan waarom je oppassen dan moet overwegen als studentenbijbaan.

1. Flexibiliteit als oppas

Als oppas ben je uiterst flexibel. Waar de werktijden bij veel bedrijven vast staan, heb je als oppas een veel grotere inspraak. Je kunt kijken welke dag(del)en je geen college’s of lessen hebt en op basis daarvan een oppasgezin vinden. Er zijn gezinnen die een oppas voor naschoolse opvang nodig hebben of een oppas voor in de avonduren. Sommige mensen zijn zelfs op zoek naar een oppas voor ’s nachts, zodat je zelfs nog tijd hebt om te studeren terwijl de kinderen slapen. 

Dus wil je een hele dag werken? Enkel naschoolse opvang verzorgen, of alleen ’s avonds en ’s nachts werken? Dat is geen probleem. Er zijn net zoveel verschillende oppasbanen als er gezinnen zijn; iedereen zoekt iets anders. 

2. Goed betaald oppastarief

Als oppas heb je je uurtarief voor een groot gedeelte zelf in de hand. Je moet namelijk met de ouders van je oppaskind(eren) onderhandelen over je oppastarief. Daar staat tegenover dat je je uurtarief al gauw kan ophogen naar mate de taken die je wilt vervullen. Vind je het niet erg om op 3 kinderen tegelijk te passen? Draai je je hand er niet voor om, om ook wat huishoudelijke klusjes op te pakken? Om ’s middags voor het gezin te koken? Of om de kinderen naar naschoolse activiteiten te brengen? Sta je er voor open om een gedeelde oppas te zijn voor twee gezinnen, of ’s nachts te werken als night nanny? Dat zijn allemaal taken waardoor je je oppas tarief flink kunt opschroeven.

Wil je weten hoe je het maximale uit je oppastarief kunt halen? Lees dan het artikel “Wat verdien je met oppassen?” 

3. Halve dagen werken als oppas

Meestal werk je als oppas een halve dag of een paar uur. Er zijn ook gezinnen die op zoek zijn naar opvang voor hun kinderen onder de 4, terwijl zij aan het werk zijn. Maar steeds meer ouders vinden het prettig om hun schoolgaande kinderen op te laten vangen in hun vertrouwde omgeving: thuis dus. Dat is het gemakkelijkst met een oppas. Je haalt de kinderen op van school, geeft ze wat fruit, helpt ze met hun huiswerk en houdt ze bezig tot de ouders thuis zijn. 

4. Betaald leuke dingen doen als oppas

Kinderen vervelend? Ja, soms wel. Maar het is echt niet alleen maar driftbuien wat de klok slaat. Integendeel, je kunt lekker met ze spelen in een park, een potje voetballen, of verstoppertje spelen: alle kinderen vinden die spelletjes leuker als een volwassene mee doet. En werk je thuis? Vermaak jezelf dan met verkleedpartijen, een bordspel of een film kijken… en je wordt er nog voor betaald ook. 

5. Oppassen staat goed op je cv

Als oppas doe je heel veel vaardigheden op die je kunt inzetten in je latere werk. Als oppas leer je verantwoordelijkheid, je krijgt zelfvertrouwen, je kan werken onder druk, bent enorm creatief, je bent empathisch en je communicatieve vaardigheden ontwikkelen zich in rap tempo, want kinderen kunnen meesterlijk manipuleren. Het zijn allemaal vaardigheden die je in je CV en een toekomstig sollicitatiegesprek kunt benadrukken. Daarnaast laat je zien dat je bereid was om te werken naast je studie; ook dat is voor veel werkgevers een pré.

6. Oppassen is goed voor je netwerk

De meeste ouders huren een oppas in voor naschoolse opvang omdat ze zelf allebei werken. Misschien hebben ze wel een verantwoordelijke functie of vrienden in soortgelijke posities. Als je klaar bent met je studie, kun je een heel netwerk hebben aan ouders die je misschien wel willen helpen om aan een functie te komen in een van de bedrijven waar ze werken. Alle contacten die je hebt zijn handig bij het zoeken naar een baan.

7. Oppassen is goed voor je gezondheid

Voor jou geen uren achter een kassa of bureau en de hele dag binnen zitten. Nee, je bent continue in beweging met kinderen. Je haalt ze op, loopt met ze naar huis, maakt fruit, zit op de grond of speelt een potje voetbal in de tuin of op straat. Dat half uur per dag aan beweging? Dat haal je echt wel dus! En bovendien, als je zo’n dag achter de rug hebt, ga je op tijd naar bed. Dus nog goed voor je studie ook. 😉

8. Als je een goede oppas bent, ben je nooit werkloos

Ouders, vooral de ouders van schoolgaande kinderen, staan in nauw contact met elkaar. Ze komen elkaar tegen, organiseren speeldates voor hun kinderen… en wisselen ook verhalen over hun oppassers uit. Als je je werk goed doet en je oppasgezin is tevreden, is de kans groot dat ze je naam zullen noemen wanneer iemand anders op zoek is naar een babysitter. Daarnaast, als je de kinderen zelf van school ophaalt en ze rennen enthousiast op je af, zijn er hoogstwaarschijnlijk meer ouders die je zullen benaderen. Want elke ouder wil de beste oppas voor zijn of haar kind. 

9. Oppassen is dankbaar werk

Iedereen is blij met je. De ouders vinden het heel fijn dat je voor hun kinderen zorgt. Als ze een avondje uit willen en jij last-minute als oppas kan komen, bedanken ze je honderdduizend keer. De kinderen vinden het fantastisch want een oppas doet allemaal leuke dingen met ze. En omdat kids nogal rechtdoorzee zijn, laten ze het je merken door heel veel aandacht, kussen en knuffels.

Haal je ze van school op, zijn ze hartstikke blij om je te zien. Je bent hun held, ze willen later net zo worden als jij en zeggen dat ze je gaan missen als je weer weg gaat. In welke andere baan krijg je te maken met zoveel dankbaarheid?

10. Betaald studeren als oppas

Ben je voornamelijk beschikbaar in de avonduren? Als je zelf niet zo’n stapper bent en je vrijdag- of zaterdagavond wil opofferen, kun je ’s avonds vaak oppassen. Soms eet je met de kinderen, je brengt ze naar bed en dan heb je tijd voor jezelf. Natuurlijk kun je aanbieden om ook wat op te ruimen, de vaatwasser leeg te ruimen of een stofzuiger door de kamer heen te halen. Daar schroef je je oppas tarief nog wat mee omhoog. Maar je kunt de tijd ook gebruiken om aan je paper, scriptie of tentamen te werken. Bij welke andere bijbaan heb je tijd om te studeren?

Overtuigd dat oppassen de beste studentenbaan is? Schrijf je dan snel in als oppas en lees onze tips hoe je sneller oppaswerk kunt vinden!

 


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!