Wat extra geld is altijd handig, en op de middelbare school heb je altijd wel een paar uurtjes vrij om te werken, toch? Maar waar vind je nou een leuke scholieren baan naast school? En wat zijn de regels rondom werken naast je middelbare school? In dit artikel lees je waar je op moet letten en we geven je tien tips voor leuke bijbanen voor scholieren! 

Als scholier moet je, als je wil gaan werken, met een paar dingen rekening houden. Zeker als je nog geen 18 bent zijn er namelijk een paar beperkingen. Je mag nog niet zoveel werken als je wil, niet overal werken en niet op bepaalde dagen werken. Hieronder vind je de belangrijkste regels per leeftijd. 

meisjes, track, springenBijbaan 13 en 14 jaar

Als 13- of 14-jarige mag je al werken, maar je mag geen heel zwaar werk doen. Als je ouders een winkel of landbouwbedrijf hebben, mag je daar meehelpen, maar dan moet het wel een bedrijf aan huis zijn. Je mag dan bijvoorbeeld inpakwerk doen, helpen bij het vakken vullen, groenten of fruit plukken of het voeren van kleine dieren.

Je mag ook meewerken aan een uitvoering, zoals een modeshow lopen, een rol spelen in een toneelstuk of in een reclamespotje spelen. En tenslotte mag je klusjes doen in en rond het huis en in de buurt. Je kunt dus gaan oppassen bij familie of kennissen of auto’s wassen tegen betaling. 

Beperkingen voor een scholieren baan als je 13/14 bent

Je mag niet op zondag werken en ook niet meer dan 35 uur per week, zelfs niet in de vakantie. Ook mag je geen nachtdiensten werken en ook niet in een gevaarlijke omgeving. Zwaar tillen mag ook niet: 10 kilo is de max, en je mag geen dingen duwen of trekken van meer dan 20 kilo.

En let ook op je werktijden: Je mag je bijbaantje alleen uitvoeren tussen 7.00 en 19.00 en je mag niet op zondag werken. Op een schooldag mag je maximaal 2 uur werken, op een vrije dag maximaal 7 uur, en in vakanties maximaal 5 dagen per week.

Wat verdien je als je 13 of 14 jaar bent?

Er zijn geen wettelijke afspraken vastgelegd over het minimumloon als je 13 of 14 jaar bent. Er wordt meestal aan werkgevers geadviseerd om het minimumloon voor 15-jarigen aan te houden. Per 1 januari 2019 is dit €2,95 per uur. Als je rond die uurprijs zit, weet je dat je goed zit. 

Bijbaan 15 jaar

Als je 15 jaar bent en een bijbaan zoekt, mag je in ieder geval alles doen wat een 13-jarige of 14-jarige ook mag, en nog iets meer. Je mag solliciteren bij een winkel om te helpen bij het vakken vullen, het hoeft dus niet meer een bedrijf aan huis te zijn. Hetzelfde geldt voor het werk op een boerderij. Daarnaast mag je avondkranten en folders gaan bezorgen.

Je kunt ook gaan werken in een restaurant of kantine in de bediening, maar dan met de restrictie dat er geen alcohol geschonken wordt. 

Beperkingen voor een scholieren baan als je 15 bent

Let op: je mag niet werken in een fabriek, en ook niet werken met of in de omgeving van machines. Ook mag je geen dingen tillen die zwaarder zijn dan 10 kilo en dingen duwen of trekken van meer dan 20 kilo. Tenslotte mag je niet werken in horecagelegenheden waar alcohol wordt geschonken.

Qua werktijden mag je al iets meer dan een 13- of 14-jarige. Op een schooldag is maximaal 2 uur nog steeds de regel, maar op een niet-schooldag mag je al 8 uur werken. In totaal mag je 40 uur per week werken, inclusief je schooltijd. Onder bepaalde voorwaarden mag je werken op zondag, maar dan alleen als het soort werk het nodig maakt en het in je arbeidscontract staat. Je moet  duidelijk toestemming geven voor het werken op zondag. 

Wat verdien je met 15 jaar?

Als 15-jarige val je onder de wet minimumloon. Het minimumloon voor een 15-jarige is €2,95 per uur, op basis van een 38-urige werkweek.

Bijbaan 16 jaar en bijbaan 17 jaar

Het zoeken naar een bijbaan wordt met 16 en 17 jaar een stuk gemakkelijker. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna elk soort werk doen, als het maar niet gevaarlijk is. Je mag dus niet werken met gevaarlijke stoffen, de werkplaats moet veilig zijn en er moet voldoende toezicht zijn om gevaar te voorkomen. Je mag ook niet werken in een omgeving die gevaar kan opleveren voor je veiligheid en je gezondheid. Geen werk met giftige stoffen of werken in een lawaaiige omgeving dus. 

Beperkingen voor een scholieren baan als je 16 of 17 bent

Let op: je mag niet ’s nachts werken of overwerken, en ook geen oproepdiensten doen. Je mag gemiddeld 40 uur per week werken, maar de tijd die je op school zit telt ook mee als werktijd. Onder bepaalde voorwaarden mag je werken op zondagen, maar dat kan alleen als het in je arbeidscontract staat, en wanneer het nodig is voor het bedrijf. En je moet hiervoor duidelijk toestemming  geven. 

Je mag maximaal 45 uur per week werken inclusief je schooltijd, en je dienst mag niet langer zijn dan 9 uur. Je mag werken tussen 6.00 en 23.00 uur. 

Wat verdien je als je 16 of 17 bent?

Als je 16 of 17 jaar bent val je onder de wet minimumloon. Als 16-jarige verdien je minimaal €3,39 per uur, ben je 17 wordt dat €3,88 per uur. Dus als je dat bedrag of meer verdient zit je goed. 

10x de leukste scholieren baan naast school

Wat voor soort werk je dan kan doen? Hieronder vind je een aantal leuke opties! Niet alle banen zijn geschikt voor jonge scholieren, maar je krijgt zo een idee van wat je kan doen.

1. Merk ambassadeur worden

Ben jij niet bang om mensen op straat of in een winkel aan te spreken? Vind je het leuk om mensen te overtuigen iets te proberen, of te promoten? Dan kun je denken aan een bijbaan als Merk Ambassadeur bij een bedrijf als Monster Score. Zo heb je een flexibele en veelzijdige bijbaan waarin je soms samples uitdeelt, een andere keer demonstraties geeft van een merk of je bouwt een simpele display om een merk te promoten. Je moet voor dit werk wel 17 jaar of ouder zijn.

oppas, oppaswerk, babysitter, scholieren baan, bijbaan

2. Oppas in de buurt worden

Vind je kinderen leuk? Denk dan eens aan oppassen als scholieren baan. Je kunt al jong beginnen met oppassen, zeker als je jongere broertjes of zusjes hebt, of zelfs buurkinderen. Zo doe je alvast ervaring op, en dat vinden ouders heel belangrijk. Oppassen is flexibel en betaalt prima, en hoe meer ervaring je hebt als oppas, hoe meer je verdient. Vanaf 16 jaar kun je je inschrijven bij verschillende oppassites zoals Sitly. Zo kun je in je eigen buurt gezinnen vinden die een oppas nodig hebben. En hoe fijn is het dat je ’s avonds als de kinderen op bed liggen, nog even kan leren voor je proefwerk of examen? 

Lees ook: Oppassen: het beste bijbaantje ooit


Wil je oppassen als scholieren baan? Registreer je dan gratis en vrijblijvend op Sitly. Zowel de registratie als het bekijken van alle profielen is gratis!


 
Heb je een iPhone of Android telefoon? Download de Sitly app dan op je telefoon op tablet door op de onderstaande button te klikken.
 
Google App


3. Werken in een animatieteam

Werk je graag met kinderen en zoek je een vakantiebaan in de zomer? En wil je het liefst tegelijkertijd op vakantie? Denk dan eens aan animatiemedewerker! De Animatie Compagnie heeft hiervoor regelmatig vacatures. Je verzorgt samen met de rest van het animatieteam een programma op vakantieparken. Denk hierbij aan sportieve en creatieve activiteiten, theater en show voor kinderen van alle leeftijden. Als je in Frankrijk gaat werken, verdien je zelfs 225 euro per week. Da’s lekker verdiend! Je moet minimaal 17 jaar oud zij en minimaal 3 weken beschikbaar zijn in de zomer(vakantie). 

4. Supermarktmedewerker

Vanaf 15 jaar kan je aan de slag in een supermarkt als vakkenvuller. Vanaf je 16e mag je ook achter de kassa. Je hebt vaak een groot team aan collega’s waardoor je werk er een stuk gezelliger van wordt, en als je in je eigen buurt werkt leer je ook je buurtbewoners beter kennen. In een supermarkt verdien je vaak het minimumloon, en krijg je extra toeslagen wanneer je werkt op feestdagen. Als je op zondag werkt, krijg je vaak een toeslag van 100%. Da’s dus dubbel verdienen!

5. Folders bezorgen

Als je 13 bent kun je folders gaan bezorgen. Officieel mag je dat zelf niet doen, maar je mag alleen helpen bij het verspreiden ervan. In de praktijk brengen heel veel 13- en 14-jarige al folders rond. Wat het verdient ligt aan de grootte van je wijk. Vaak krijg je per folder(pakket) betaald. Als je zelf nog folders moet invouwen in een krantje levert dat meer op. Het kost je een paar uur per week maar je verdient zo toch al iets bij! Ben je altijd heel vroeg wakker? Vanaf je 15e mag je ook de ochtendkrant bezorgen, als je een paar regels in acht neemt. Verdient al beter dan folders!

6. Honden uitlaatservice

Ben je dol op dieren en heb je na school tijd over? Ga dan honden uitlaten! Veel mensen zijn tot laat in de middag weg en zoeken iemand die hun hond tussendoor even wil uitlaten. Vraag een paar euro, maak wat flyers en stop die bij hondenbezitters in de bus, en voor je het weet heb je een aantal adressen. Je kunt je ook inschrijven op platformen als Hondenoppas.nl; wie weet vind je een paar extra adresjes in je buurt. En het mooie is: dit valt onder klusjes in en rond het huis, dus je kan al vanaf je 13e aan de slag!

auto wassen, bijbaan, scholieren baan

7. Auto’s wassen

Nog een klusje wat je in je straat en voor kennissen kan doen: auto’s wassen! Het is een klusje waar veel mensen niet aan toe komen of geen zin in hebben, en dit besteden ze daarom graag uit. En doe je het goed, heb je een goede mond-tot-mond reclame: dan komen mensen vanzelf naar je toe om het te vragen. Je kan ook wat flyers printen en in de buurt verspreiden als je dat wil. Op één dag kun je behoorlijk wat auto’s wassen, een leuk bijbaantje vanaf je 13e dus!

8. Oudere mensen helpen

Vind je het leuk om met mensen om te gaan en maak je graag een praatje? Vind je het fijn om mensen te helpen? Bied dan je diensten aan de ouderen in je buurt aan. Ga af en toe een kopje koffie drinken, help ze met boodschappen doen (let wel op dat je niet meer dan 10 kilo mag tillen als je nog geen 16 bent), of hark de tuin voor ze aan. Een soort heitje voor een karweitje dus, maar als je een aantal klusjes kan doen kan de teller leuk oplopen. En omdat het hierbij ook gaat om klusjes in je buurt voor kennissen, kun je dit bijbaantje vanaf 13 jaar al doen. 

9. Verkoopmedewerker in een winkel

Wil je best wel in een winkel werken maar liever niet in een supermarkt? Heel veel scholieren hebben een baan in een winkel. In de meeste winkels kun je vanaf 15 of 16 jaar al aan de slag als medewerker voor de koopavond, de zaterdag en eventueel de koopzondag. Denk bijvoorbeeld aan werken bij de Hema of een winkel als de New Yorker. Je verdient meestal iets meer dan het minimumloon, en vaak krijg je ook nog eens korting op de producten die de winkel verkoopt. Handig als je in een kledingwinkel werkt! 

10. Bezorger worden

Ken jij alle straten in jouw stad op je duimpje? Word dan bezorger! Bedrijven als Domino’s of Deliveroo zijn vaak op zoek naar bezorgers vanaf 16 jaar. Soms gebruik je een scooter van de zaak, soms bezorg je op de fiets van de zaak of op je eigen fiets (en moet je fiets dus wel in orde zijn). Je krijgt dus betaald om rond te rijden in de buurt. Daarnaast zijn de fooien die je krijgt vaak voor jou, en bij Deliveroo krijg je zelfs kortingen in fietsenwinkels en restaurants. Da’s even mooi meegenomen. 

Heb jij een ander bijbaantje dat hier nog niet tussen staat? Of heb je een geweldige vacature gezien waarvan je vindt dat die in deze lijst moet staan? Laat dan vooral je reactie achter in de comments!