Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Heb je een goede oppas gevonden? Gefeliciteerd! Het vinden van een betrouwbare oppas is soms net zoeken naar een speld in een hooiberg. Nu is het belangrijk om je nieuwe oppas snel vertrouwd te maken met je kinderen én met jou. In dit artikel vind je goede tips waarmee je je oppas heel blij kan maken wanneer ze komt. En onthoud: een gelukkige oppas, die zich bij jullie op haar gemak voelt, komt vaker terug.

  1. Maak een gebruiksaanwijzing voor je kind

Voor oudere kinderen is dit niet nodig, maar voor baby’s en kleinere kinderen is het handig om een overzichtje te maken van de slaap- en eettijden. Je hebt zelf misschien al zo veel flesjes gemaakt dat je het met je ogen dicht nog kan, maar voor je oppas is dit veel minder vanzelfsprekend. Geef ook bijvoorbeeld duidelijk aan of je kind een belangrijke knuffel heeft waar hij of zij niet zonder kan. Of als je kinderen erg gehecht zijn aan bepaalde bad- en bedrituelen, schrijf dat ook op. Je kunt hierbij gebruik maken van onze oppas checklist.

Het is ook belangrijk dat je aangeeft of je kinderen extra zorg nodig hebben. Gebruikt je kind medicijnen of is hij of zij ergens allergisch voor? Heeft een van je kinderen autisme? Geef dat ook duidelijk aan bij je oppas en vertel haar hoe ze daarmee om kan gaan en waar ze op moet letten. Als ze vaker is geweest bouwt ze hiervoor een routine op, maar in het begin is het fijn als ze een geheugensteuntje heeft.

Probeer je overzicht te beperken tot de belangrijke zaken. Het is logisch dat je kinderen een pyjama aan moeten voor ze naar bed gaan en dat de tanden echt gepoetst moeten worden, en je oppas kan zelf ook wel bedenken dat ze niet mag roken in huis.

  1. Hou je aan de afspraak

Niks is vervelender voor een oppas dan ouders die zich niet houden aan de afspraken die jullie samen gemaakt hebben rondom het oppassen. Houd je er dus aan. Denk hierbij aan het oppas tarief dat je samen bent overeengekomen en betaal vooral ook op tijd uit. Of bijvoorbeeld dat je je houdt aan de eindtijd van de oppas. Zeker als je oppas wat jonger is, is het fijn dat ze op tijd naar huis kan.

Zorg er dus voor dat je op tijd terug bent. Lukt het onverhoopt niet om je aan de afgesproken tijd te houden? Geef het dan zo snel mogelijk door aan de oppas. Misschien wordt ze door iemand opgehaald, of heeft ze nog plannen voor later op de avond. Zo kan zij direct op de wijziging inspringen.

Als het echt niet lukt om op tijd te komen, zorg er dan voor dat je in ieder geval de tijd dat je te laat bent dubbel betaalt. Zo compenseer je de tijd en houd je je oppas te vriend. En doe er de volgende keer alles aan om herhaling te voorkomen, want als het vaker gebeurt kan het enthousiasme van de oppas afnemen. 

Maak je andere afspraken? Ook daarvoor geldt: Houd je eraan. Misschien vind je het lastig om alles wat je hebt afgesproken te onthouden. Je kan dan kiezen voor het opstellen van een oppas contract, waarin je alles helder opschrijft. Zo weten jij én je oppas waar ze aan toe zijn.

  1. Zorg dat er lekker eten in huis is

Weet jij wat je oppas lekker vindt? Het is een kleine moeite om er even naar te vragen. Zeker als je oppas ’s middags werkt. Dan wil ze misschien ook wel een (gezonde) snack, die ze kan klaarmaken voor zichzelf én je kinderen. Vraag je haar of ze een maaltijd kan koken voor je kinderen? Laat haar dan iets maken wat ze zelf ook lekker vindt, en vraag haar ook of ze mee wil eten.

Dit geldt natuurlijk ook voor het drinken. Vindt ze het geen probleem om water te drinken, of heeft ze liever iets anders? Heeft ze een voorkeur voor koffie of thee of liever wat fris? Het is een kleine moeite om iets extra’s mee te nemen wanneer je naar de supermarkt gaat, en de oppas zal dit zeker waarderen. Als je oppas ’s avonds komt, is een zak chips en een goede portie M&M’s misschien al wel voldoende. 

  1. Maak een handleiding voor de tv

Als je zelf al moeite hebt om te onthouden welke afstandsbediening van de mediabox is en welke van de tv, dan is het zeker de moeite waard om voor je oppas een handleiding te maken. Niets is zo vervelend als je de kinderen even TV wil laten kijken en ze weet niet hoe de televisie werkt. 

Het handigst is om van te voren een beschrijving te maken, want het moment dat je de deur uit gaat wanneer de oppas komt is misschien wel één van de meest stressvolle momenten in het leven van een ouder. Gebruik je een DVD speler? Vergeet ook dan niet de combinatie van DVD-speler en tv op te schrijven, of om te vertellen waar ze bijvoorbeeld Netflix kan vinden als je dat hebt. Veel apparaten hebben een specifieke werking. En last but not least, schrijf ook je wifi-wachtwoord op!

  1. Wees bereikbaar en benaderbaar

Zorg ervoor dat de oppas je kan bereiken in geval van nood. Als dat niet haalbaar is, geef dan het nummer van iemand anders die kan helpen in noodgevallen, zoals een van de buren. Vergeet niet je oppas ook te laten weten waar je bent, zodat ze in geval van ernstige nood kan bereiken en schrijf ook dat telefoonnummer op. Wel zo’n prettig idee als je rustig weg wilt.

Zorg ook dat je de drempel laag houdt voor je oppas om contact op te nemen. Zeker als ze net voor de eerste keer op komt passen, is zo’n drempel misschien wat hoger. Vraag af en toe eens hoe het gaat. Pas op: doe het ook weer niet té vaak. Anders kan je oppas zich weer ongemakkelijk gaan voelen omdat ze denkt dat je haar controleert. Maar als je bijvoorbeeld weet hoe laat de kinderen gaan slapen, kun je haar vlak daarna een berichtje sturen of ze zich hebben gedragen en of alles goed ging.

Hoe maakte jij je oppas snel vertrouwd met jouw gezin? 


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!