Ruim driekwart van de Nederlandse moeders vindt het moeilijk tot praktisch onmogelijk om werk en gezinsleven met elkaar te combineren. Ook zegt ruim 1 op de 3 moeders te willen stoppen met werken om alle tijd voor de kinderen te hebben, als dat zou kunnen. Dit blijkt uit onderzoek van Sitly onder ouders in Nederland, België, Zwitserland, Spanje, Finland, Italië, Denemarken en Noorwegen. In het onderzoek werd ouders gevraagd naar verschillende soorten kinderopvang en de balans tussen werk en gezinsleven.
Inhoudsopgave
Opvallende Nederlandse resultaten uit het onderzoek:
- Bijna tweederde van de Nederlandse moeders heeft geen tijd voor zichzelf naast werk, gezin en huishouden
- 3 op de 10 moeders ervaren voortdurend stress sinds ze kinderen hebben
- 44% heeft het gevoel dat ze tekortschiet ten opzichte van haar gezin
- Ruim de helft van de moeders geeft aan dat ze zich schuldig voelt omdat ze niet genoeg tijd met de kinderen doorbrengt
- Toch denkt driekwart van de ondervraagden niet dat andere gezinnen het beter doen
Combineren van huishouden, kinderen en werk: Nederland en België
Ruim 62% van de Nederlandse moeders is zo druk dat ze geen tijd voor zichzelf heeft. Als er dan wat tijd is, zegt 51% die tijd vooral te besteden aan huishoudelijke klusjes. Ook geeft ruim de helft aan zich schuldig te voelen tegenover de kinderen. Al met al zegt 44% van de ondervraagde moeders het gevoel te hebben dat ze tekortschiet ten opzichte van haar gezin.
Het zijn misschien heftige cijfers, maar ten opzichte van de andere landen zijn ze nog positief. Onze zuiderburen zijn al een stuk negatiever. In België geeft 80% van de moeders aan geen tijd voor zichzelf te hebben. 73% besteedt de spaarzame vrije tijd aan het huishouden. Twee derde geeft aan zich schuldig te voelen tegenover de kinderen en ruim de helft voelt zich tekortschieten. In België zou 40% willen stoppen met werken voor de kinderen.
Opmerkelijk is dat, ondanks dat moeders vinden dat ze niet genoeg tijd voor de kinderen hebben, ze zichzelf wél goede ouders vinden (82% in Nederland, 76% België). Daarnaast denken ze dat andere ouders het er niet veel beter vanaf brengen; slechts 1 op de 10 Nederlandse ouders denkt dat andere gezinnen hun leven beter onder controle hebben en slechts 13% van de Belgen denkt hetzelfde.
Moeders leggen zichzelf druk op
3 op de 10 Nederlandse moeders ervaren voortdurend stress sinds ze kinderen hebben, tegenover de helft van de moeders in België, 55% in Noorwegen en zelfs 61% in Spanje. Ze voelen druk om alles steeds maar voor elkaar te krijgen en dat er voortdurend eisen aan hen worden gesteld.
Heel opvallend is echter dat de eisen die aan ouders worden gesteld, grotendeels niet door een externe factor komen, maar door hen zelf: Bijna 70% van de Nederlandse moeders geeft aan die druk vooral aan zichzelf op te leggen, slechts 30% geeft aan dat ze zich door de maatschappij onder druk gezet voelen.
Deze tendens is ook zichtbaar in de andere ondervraagde landen: De meeste moeders uit het onderzoek geven aan dat de eisen waaraan een ouder moet voldoen, bij zichzelf vandaan komen: 65% van de Belgische moeders, ruim 80% van de Spaanse moeders en wel 85% van de Italiaanse moeders zegt dat ze hier zelf verantwoordelijk voor zijn.
Dat de maatschappij druk met zich meebrengt is overigens in meer landen een goede tweede: naast de bijna 30% in Nederland voelt 24% in België, 21% in Noorwegen en 20% in Denemarken druk van die kant.
‘Ik hoor continu berichten in de media over vrouwen die “slechts” parttime werken en niet financieel onafhankelijk zijn. Het voelt alsof ik het nooit goed doe: of ik werk te weinig, of ik werk teveel of ik besteed te weinig aandacht aan mezelf,’ zegt een anonieme moeder hierover.
Niet alleen de nieuwsberichten, maar ook social media dragen bij aan de druk op moeders. ‘Je ziet overal op social media perfecte gezinnetjes en opgeruimde huizen en je wordt met de neus op de feiten gedrukt dat jij niet zo bent en dat jouw huis er niet zo uit ziet. Ergens weet iedereen denk ik wel dat die perfectie niet echt is, maar het blijft toch in je hoofd zeuren,’ zegt een andere respondent.
Oplossingen om stress rond ouderschap te verlagen
Flexibele werktijden zou volgens de meeste ouders in heel Europa een oplossing zijn om de stress te verlagen: gemiddeld 69% van alle ondervraagden geeft aan dat als goede oplossing te zien.
Vooral in Spanje is deze optie populair: 93% van de ondervraagde ouders geeft aan dat dit een uitkomst zou zijn. Dat is niet zo raar, want in Spanje is parttime werk niet gebruikelijk. ‘Ouders gaan vaak tussen half negen en negen uur ‘s ochtends op pad en komen pas rond 20.30 weer thuis,’ zegt Patricia Adam, woordvoerder van Sitly in Spanje, ‘Veel werkende ouders zien hun kinderen maar heel weinig. Het is daarom niet zo gek dat deze oplossing erg populair is bij de Spaanse ouders.’
In Nederland is werken in deeltijd voor veel mensen wel een optie. Voordat er kinderen zijn werkt 41% van de vrouwen in deeltijd. Dit percentage loopt op tot 67% wanneer er kinderen komen (bron: emancipatiemonitor 2018), maar flexibele werktijden zijn nog niet erg ingeburgerd. Jules van Bruggen, CEO van Sitly: ‘Je kan zelf actief aankaarten of er ruimte is voor flexibele werktijden. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit ten goede komt aan zowel werknemer als werkgever. Mensen die de combinatie werk en privé beter in balans hebben zijn gelukkiger en daardoor effectiever. Geef dit ook aan als argument! Flexibiliteit creëer je ook door voor een opvangvorm te kiezen die aan jouw wensen voldoet en waarbij begin- en eindtijden afgestemd worden op jouw schema in plaats van andersom.’
Naast flexibele werkuren is de hulp van een nanny of oppas ook zeer wenselijk: 4 op de 10 ondervraagde ouders vindt dit een goede oplossing. In Finland is deze optie het meest populair met bijna 74%.
Wist je dat?
- 52% van de Nederlandse moeders zou haar carrière willen opgeven voor haar kinderen, versus 33% in Denemarken;
- Spaanse ouders zouden het meeste helemaal willen stoppen met werken (64%); Finse ouders het minst (19%);
- In Zwitserland hebben de meeste ouders tijd voor zichzelf (42%), de Deense ouders het minst (9%);
- Noorse ouders denken het meeste dat andere ouders het beter doen dan zijzelf: ruim 27%. Italiaanse ouders zijn het zekerst over zichzelf, daarvan zegt nog geen 3,5% dat anderen het beter doen.
- Driekwart van de ondervraagde Spaanse ouders voelt zich schuldig tegenover hun kinderen versus 50% in Zwitserland en Finland.
- Een kwart van de Belgische ouders vinden meer hulp van hun partner een goede oplossing om werk en gezin te combineren; Zwitserland geeft deze optie de laagste score met minder dan 5%.
Over Sitly
Sitly is een internationaal online platform dat ouders, oppassers en/of gastouders in de buurt met elkaar in contact brengt zodat zij samen de kinderopvang kunnen organiseren. Sitly valt onder de 2Care4Kids Group en is actief in Nederland, België, Italië, Spanje, Noorwegen, Finland, Denemarken, Zwitserland en Argentinië.
Reageer op dit artikel