Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Een vakantie; iedereen kijkt er altijd enorm naar uit! Maar we kennen het allemaal: last-minute komt er toch wat spanning bij kijken, of je nu naar een vakantiehuisje op een paar uur afstand gaat of de halve wereld over vliegt. Reizen met kinderen brengt een aantal uitdagingen met je mee. Gelukkig hoeft het niet altijd stressen te zijn. In dit artikel vind je tips van Sitly én ervaringsdeskundige ouders waardoor je reis een stukje aangenamer wordt. 

De vakantie voorbereiden voor je kids en jezelf

Praat met je kinderen over de vakantie, waar je naar toe gaat en hoe je gaat reizen.  Vertel wat je allemaal gaat doen en leuk dat gaat zijn… maar dat jullie wel lang in de auto moeten zitten en dat het kan zijn dat ze zich gaan vervelen. Of dat ze met het vliegtuig gaan en wat er dan van hen verwacht wordt.  Zo wennen ze alvast aan het idee dat het ver is.

"Ik bereid mijn kinderen voor door uit te leggen wat we gaan doen, waar we naar toe gaan en hoe lang het gaat duren. Het is ook belangrijk dat we vertellen dat we regelmatig stoppen onderweg om de benen te strekken of om even te spelen." 
- Suzan

Je kunt er voor kiezen om het de dag van tevoren te vertellen dat je op reis gaat, of je kunt een aftelkalender maken waarop je kunt zien hoe lang het nog duurt voordat je vertrekt. En laat oudere kinderen de route zien die jullie gaan afleggen. Ga je met het vliegtuig? Ga dan alvast een keer vliegtuigen kijken op het vliegveld, zodat ze weten hoe het eruit ziet en niet overdonderd zijn door de drukte. Maak van het vliegen een avontuur op zichzelf. 

Zijn je kinderen wat jonger en zie je op tegen het moment dat je peuter een enorme driftbui krijgt in het vliegtuig? Of dat je ondanks alle goede voorbereidingen bijvoorbeeld je vlucht mist? Schrijf alles op waarvan je bang bent dat er mis kan gaan, en bedenk je dan hoe je ermee om kunt gaan. Als je jezelf van tevoren al bedenkt hoe je met deze worst case scenario’s om gaat, ben je voorbereid op wanneer ze echt gebeuren. En wie weet gebeurt er niets en heb je je achteraf zorgen gemaakt om niks.

Afspraken maken met kinderen op reis

Zijn je kinderen al wat ouder? Dan kun je goed afspraken maken over de reis. Je wil natuurlijk dat ze goed luisteren en niet gaan vervelen, maar wanneer de verveling toeslaat kan dat alsnog gebeuren, ook al heb je het ze nog zo goed uitgelegd waarom. Je kunt ze misschien motiveren door een beloning in het verschiet te plaatsen.

"Mijn kinderen krijgen na iedere stop een cadeautje. Als ze onderweg heel vervelend zijn, zeg ik  dat ze hun volgende cadeautje op het spel zetten. Gaat hij door? Dan krijgt hij geen cadeautje. Herpakt hij zich daarna, dan ligt er na de volgende stop alsnog een cadeautje."
- Kirsten

Probeer ook met ze af te spreken dat je niet elk half uur gaat stoppen om te plassen. Wanneer je stopt is daar voldoende tijd voor, en anders houd je het maar even op.

Ga je vliegen? Spreek met je kinderen af dat ze bij je moeten blijven, want op zo’n drukke luchthaven ben je zo iemand kwijt. En vertel dat ze met heel veel mensen samen in een vliegtuig zitten, dus dat ze rekening moeten houden met de andere passagiers. 

Op vakantie met kinderen in de auto?

kinderen kijken tablet, reizen met de auto

Voordat je vertrekt op je autovakantie met kinderen

Maak voordat je vertrekt een goede reisplanning. Doe je er normaal gesproken 8 uur over om naar je vakantiebestemming te reizen? Maak er nu maar 11 van. Kinderen moeten af en toe de energie kwijt, naar de wc als je net gestopt bent en het is fijn om even rustig buiten de auto te kunnen spelen. Plan dus een uur extra reistijd voor elke drie uur die je normaal gesproken zonder kinderen zou reizen, dan kom je al goed in de buurt. 

Zorg dat je om de paar uur een plek hebt waar je kinderen even hun energie kwijt kunnen, zoals een wegrestaurant met een grote (indoor) speeltuin. Misschien is er wel een park onderweg of een plek waar je even lekker kunt picknicken. Als je, voordat je de reis begint, al een paar van dit soort plekken uitzoekt, scheelt dat onderweg flink wat gestress. Ben ook niet te bang om wat omwegen te rijden om wat leuke plekken voor de kinderen te bezoeken. Zo maak je de reis ook onderdeel van je vakantie en wordt deze extra leuk.

Wat neem je mee in de auto?

Neem voldoende water mee. Zeker als je tijdens warm weer moet rijden is het goed om gehydrateerd te blijven, en dit geldt natuurlijk ook voor je kinderen. Is het heel warm in de auto en zweten ze meer, dan hebben ze ook meer vocht nodig. Dat je dan misschien een keer extra moet stoppen om te plassen, dat is dan maar zo. 

Zorg ook voor snacks. Kies voor producten waar geen suiker in verwerkt zit. Niks is zo vervelend dan kinderen die elkaar in de haren vliegen of op de achterbank gaan stuiteren door een teveel aan suiker. Kies in plaats daarvan voor crackers, stukjes groenten of fruit of een mueslireepje. 

Speelgoed. Er is een veelvoud aan reisspelletjes te krijgen, of misschien leuke stickertjes voor op de autoruit. Je wordt spelletjes waarbij je steeds moet praten misschien wel snel zat, dus misschien kun je ook wat tekenspullen of boekjes meenemen. Geef je kinderen een beetje controle over de reis door ze zelf hun speelgoed uit te laten kiezen.

Tablet/Ipad of DVD-speler. Maak er goede afspraken over. Bijvoorbeeld dat de kinderen eerst een uur moeten slapen voordat ze tablet mogen kijken. Zo kunnen jullie in alle rust een stuk doorrijden voordat de schermen aangaan. Zorg ook voor koptelefoons zodat je zelf niet mee hoeft te genieten als je dat niet wilt.  

Setje schone kleding. Zeker als je kinderen jonger zijn is het prettig om een schone onderbroek bij de hand te hebben. Je zal zien dat de volgende wc nét te ver weg is. Dan hoef je niet al je bagage uit te pakken op zoek naar die ene tas met de schone kinderkleren. Je kunt er bij jongere kinderen tijdens lange ritten ook voor kiezen om ze toch nog maar even een luierbroekje aan te doen. 

Is je kind wagenziek? Laat hem/haar dan niet teveel naar een scherm kijken en zorg dat je kind hoog zit, zodat hij/zij goed naar buiten kan kijken. Als de wagenziekte heel vervelend is, kun je er pilletjes voor kopen. Ze zijn bij de meeste drogisterijen verkrijgbaar. Het is nooit verkeerd om ze bij je te hebben, want een verandering van landschap kan er ineens voor zorgen dat je kind zich niet lekker voelt. 

"Wij hadden een koelbox met broodjes, drinken, water, fruit, snoepjes, iPad (volgezet met filmpjes die offline gekeken kunnen worden) bij ons. Ook nog raamstickers en boekjes en kleine verassinkjes om om de zoveel tijd te geven."
- Diane

kleine kinderen reizen in de auto

Onderweg in de auto met kinderen

"Bereid je voor op al het onverwachte. Neem vooral dingen mee die je kinderen leuk vinden. En ga ruim van tevoren weg, want zo lange reis vraagt ook veel van je kind. Dus zijn er ook veel tussenstops nodig."
- Nienke

Vertrek vroeg en stop vaak. Zeker als je met jonge kinderen reist, is het prettig om vroeg te vertrekken. Niet alleen reis je zo voor de spits uit, maar de kinderen kunnen ook nog een aantal uur in de auto slapen. Dan schiet je alvast lekker op. Zorg er ook voor dat je een route neemt waar voldoende mogelijkheden zijn om je kinderen uit de auto te laten. Zeker als je met een peuter of kleuter op reis gaat, is het fijn dat ze ook even wat energie kwijt kunnen.

Doen je kinderen nog dutjes? Zorg er dan voor dat je een heel eind rijdt terwijl je kind een dutje doet. Het scheelt voor jezelf ook, dan heb je even een paar uur rust. Ook de grotere kinderen vinden het soms fijn om even hun ogen dicht te doen en een uurtje te slapen, meestal net na het middageten. Vertel ze ook dat ze pas een DVD mogen kijken of een spelletje op de tablet mogen spelen als ze geslapen hebben. Met een beetje mazzel kom je op je bestemming met een uitgerust en vrolijk kind. 

Er zijn enorm veel reisspelletjes die je onderweg kunt spelen met je kinderen. "Lachen verboden!" bijvoorbeeld. Degene die het langst zijn lachen kan inhouden terwijl de anderen proberen hem of haar aan het lachen te maken, heeft gewonnen. Of "Wie Ben Ik?" waarbij je met 20 vragen erachter moet komen wie de ander is. Of, het favoriete spelletje van papa en mama: "Stil zijn!" Wie kan er het langste zijn mond houden? "Verstoppertje op de achterbank" is ook leuk: Degene die de beurt heeft, verzint een plek in huis waar hij zich verstopt. De rest moet raden wat de verstopplek is. Ben je je eigen huis zat, ga je naar een andere locatie die de kinderen goed kennen, zoals het huis van opa en oma. 

Reizen met kinderen in het vliegtuig?

kinderen in een vliegtuig, moeder, op reis

Reizen met het vliegtuig wordt steeds goedkoper. Het wordt dus ook steeds aantrekkelijker om met de kinderen het vliegtuig te pakken en zo sneller op de plek van bestemming aan te komenScheelt weer dagen in de auto bivakkeren. Als je dit overweegt, is het wel fijn om je goed voor te bereiden. Want reizen met kinderen kan behoorlijk zwaar zijn. Immers, ze kunnen nergens naar toe en je kinderen kunnen niet zomaar vrij bewegen in een vliegtuig. Het geduld van zowel kind als ouder kan daardoor flink op de proef gesteld worden, zeker als de vlucht lang is. Ver vliegen met kinderen is een behoorlijke uitdaging

Voordat je vertrekt met je kinderen naar het vliegveld

Heb je de keuze voor een avondvlucht? Die zijn vaak iets duurder, maar als je rond bedtijd gaat vliegen met kinderen is dat misschien voor jezelf en je medepassagiers wel zo comfortabel. Zo kun je zelf ook wat relaxter aankomen op de plek van bestemming.

Reis je met kinderen van 0-2 jaar? In de meeste gevallen reizen ze gratis omdat ze op schoot mogen zitten. Sommige luchtvaartmaatschappijen rekenen wel een extra bedrag, dus het is goed om dat uit te zoeken. Je kunt er ook voor kiezen om wel een extra stoel te betalen, zeker bij langere vluchten. Je kan de maxi-cosi meenemen aan boord of vragen om een speciaal kinderzitje voor de kleintjes. Dan zitten zowel jij als je baby of dreumes een stuk comfortabeler. 

Ben je bang dat je je kind kwijtraakt? Geef ze dan iets met je naam en telefoonnummer. Je kunt denken aan een armbandje met hun gegevens. Tegenwoordig heb je ook GPS trackers voor kinderen die je in hun kleding kunt stoppen. Mocht je je kind uit het oog verliezen, dan kun je ze opsporen door een app op je telefoon. 

Wat neem je mee in je handbagage? 

Water. De lucht in een vliegtuig is erg droog dus het is noodzakelijk dat je kinderen goed drinken om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen. Vaak kun je in de taxfree zone nog wel wat te drinken halen dat je mee mag nemen in het vliegtuig. 

Speelgoed. Neem niet teveel mee. Kleurboeken met kleurpotloden (geen stiften), een paar favoriete speeltjes, een paar boeken of een videospelletje zonder geluid. Er zijn veel spelletjes voor onderweg in het vliegtuig die je kunt meenemen. Misschien kun je ze verrassen met iets nieuws of een gezelschapsspelletje. De meeste lange vluchten hebben ook films op beeldschermen waar je de kinderen mee kunt vermaken.

Kleding. Kleed je kinderen in lagen aan. Het kan soms nog best koud zijn in een vliegtuig, laagjes helpen hierbij. Natuurlijk kun je in een vliegtuig altijd om een deken vragen. Neem ook altijd wat extra kleding mee in je handbagage, zeker als je kleine kinderen hebt. Zo heb je altijd iets paraat als ze een ongelukje hebben of een extra vest om aan te trekken. Als je een deel ’s nachts vliegt, kun je ook kiezen voor een pyjama, maar vliegen in een joggingbroek of warme onesie is net zo comfortabel. Zorg dat je gemakkelijk zittende kleding inpakt. Dus geen strakke broeken of schoenen waar je kinderen niet zo gemakkelijk in zitten. 

Snacks. Koekjes, stukjes fruit of groente, mueslirepen of een omkoopsnoepje. Er komt een moment dat je kind er even geen zin meer in heeft of, als je nog een peuter hebt, dat je misschien een driftbui moet afwenden. Of misschien is je kind een erg kieskeurige eter en wil het de maaltijd in het vliegtuig niet eten. Dan is het fijn om iets achter de hand te hebben. 

Tablet/Ipad. Bij Netflix kun je inmiddels ook downloaden, wel zo handig. Vergeet ook de koptelefoon niet, want waarschijnlijk zitten je mede-passagiers niet te wachten op het geknor van Peppa Big. En voor de lange vluchten, zorg dat je een powerbank bij je hebt zodat je niet halverwege zonder stroom zit. 

Voor de allerkleinsten: Vergeet de luiers, extra rompers, fopspeen, slabbetjes, babydoekjes en plastic zakjes voor luiers niet. Ook als je flesvoeding geeft, zorg ervoor dat je dan alles bij je hebt om de melk te maken. Het cabinepersoneel kan het flesje opwarmen voor je.

kind in het vliegtuig, spelen met krijt

Op het vliegveld met je kind

Zorg dat je op tijd op het vliegveld bent. Als je 2 of 3 uur van tevoren aanwezig bent, kun je op je gemak inchecken, je bagage controleren en als je die nog gebruikt, je kinderwagen afgeven. Misschien is het mogelijk dat je een plek toegewezen krijgt met meer beenruimte en bewegingsvrijheid voor je kinderen. 

Ook hebben de meeste grote luchthavens speelplaatsen voor de kinderen. Daar kunnen ze nog even de extra energie kwijt voordat ze naar de gate moeten. Laat je kinderen nog even naar de wc gaan voor vertrek en verschoon de kleintjes; dat gaat gemakkelijker op het vliegveld dan in het vliegtuig.

Boarden met kinderen

Bij heel veel luchtvaartmaatschappijen mag je met kinderen eerder het vliegtuig in, omdat je vaak wat extra tijd nodig hebt om je kinderen vast te zetten. Je bent niet verplicht om hiervan gebruik te maken. Het nadeel is dat je kinderen extra lang moeten wachten in het vliegtuig. Zeker als je met kleuters of peuters reist kan dat behoorlijk vervelend zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om ze nog even rond te laten rennen bij de gate en pas als laatste in de rij te gaan staan. Dan hoeven ze niet zo lang te wachten. De plaatsen in het vliegtuig zijn toch al toegewezen, niemand anders gaat daar zitten. Laat ze na het boarden bij het raam zitten, zo hebben ze extra veel te kijken. 

In de meeste gevallen vinden kinderen vliegen ook wel heel spannend en daar kunnen ze op reageren. Laat ze daarom alles eens goed bekijken en wijs aan wat ze allemaal zien. Maak er een spelletje van. “Ik zie ik zie wat jij niet ziet”, bijvoorbeeld. Of kijk samen met ze naar buiten en benoem wat je ziet. 

"Leg niet te veel lading op de vliegreis. Doe gewoon net alsof je in een auto stapt en geniet van al het moois. Deal ad hoc met eventuele problemen en blijf vooral rustig. Kinderen spiegelen jouw gedrag." 
-Kirsten

reizen met kinderen, vliegtuig

Algemene tips voor het reizen met kinderen

  • Zorg voor kleine verrassingen. Op een zeker moment, zeker als je lang reist, slaat de verveling toe. Als je echt met je handen in het haar zit kun je wat tijd kopen met een cadeautje of een thuisgemaakte verrassing. Een peuter vindt het bijvoorbeeld fantastisch om een oude portemonnee met veel vakjes te krijgen, waarin je allemaal oude pasjes hebt gestopt. Een ouder kind maak je misschien blij met een stickerboek of een magnetisch tekenbord. Zo kun je na elke succesvolle stop een cadeautje op de stoel van je kind leggen zodat hij of zij zich de komende twee uur weer kan vermaken.
  • Als je gebruikt maakt van een tablet, ipad of telefoon waarmee je kinderen filmpjes kunnen kijken, zorg er dan voor dat je deze filmpjes hebt gedownload. Met Netflix heb je alles bij de hand, maar het werkt niet wanneer je geen wi-fi hebt. Als je een paar films download (en dat kan tegenwoordig ook al via Netflix) kom je al een heel eind. 
  • Blijf kalm en relaxed. Reizen met kinderen kan nou eenmaal behoorlijk intens zijn, dus probeer je kalmte te bewaren. Hoe chagrijniger jij bent, hoe lastiger het wordt om je kind te kalmeren. Ze spiegelen je gedrag en je rit wordt er niet gezelliger op. En onthoudt, wat er ook tijdens de reis gebeurt – overgeven, driftbuien, etcetera – , uiteindelijk kom je aan op je bestemming!

Paspoort of ID-kaart voor je kind

Als je naar het buitenland gaat, heeft je kind een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Bijschrijvingen van een kind in het paspoort van de ouders zijn niet meer geldig. Zorg er dus voor dat je tijdig een geldig reisdocument aanvraagt.

Tot 12 jaar moeten beide ouders toestemming geven voor het aanvragen van een ID-kaart of paspoort. Per gemeente verschillen de eisen of je zelf mee moet komen voor het aanvragen. Lees meer over het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart op de website van de rijksoverheid.

Reis je zelfstandig met je kind en gaat je partner niet mee? De Koninklijke Marechaussee controleert hier op de vliegvelden scherp op. Je moet aan kunnen tonen dat de kinderen met toestemming van de andere ouder mee op reis gaan. Het kan anders voorkomen dat je niet mag gaan reizen.

Sterker nog, als je deze toestemming niet hebt kan het worden gezien als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Geen relaxed begin van je vakantie! Je moet kunnen aantonen dat jij het gezag hebt over het kind, dat het kind op vakantie mag en dat de andere ouder toestemming heeft gegeven.

Alles geregeld en voorbereid? Fijne vakantie allemaal!

Welke tips voor het reizen met kinderen kunnen jullie hieraan toevoegen?

 


Ga je niet op vakantie en heb je in die periode opvang nodig van een gastouder of oppas? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!