Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Hoe voer je een sollicitatiegesprek met je nieuwe oppas? Wat vraag je haar? Waar moet je op letten? In dit artikel lees je hoe je je het beste kunt voorbereiden op het gesprek met de nieuwe oppas, zodat je een duidelijk beeld krijgt van haar. Zo weet je of je een oppas aanneemt die het beste bij jou en je kinderen past. 

De kennismaking met een nieuwe oppas is een soort sollicitatiegesprek: goed om het even voor te bereiden dus. Maar omdat de meeste ouders in het dagelijks leven geen sollicitatiegesprekken afnemen, kan dat best wel even lastig zijn. 

1. De voorbereiding van het sollicitatiegesprek met je nieuwe oppas

Vraag vooraf al aan je oppas of ze al ervaring heeft met het oppassen, en of ze referenties kan opgeven. Vooral wanneer je je nieuwe oppas via een site zoals Sitly.nl hebt gevonden, is het belangrijk om referenties te vragen. Het is namelijk niet het buurmeisje waar je alles al vanaf weet. Vraag het liefst meer dan één referentie, en bel ze ook daadwerkelijk na. Zo krijg je een beeld van je oppas, en wordt hopelijk het gevoel dat je bij je kandidaat-oppas hebt bevestigd.

Zet vooraf aan het gesprek ook alvast wat dingen voor jezelf op papier. Denk alvast na over wat je wil vragen. Wat wil je van haar weten? Wat vind je belangrijk? Welke eigenschappen moet ze wel of niet hebben?

Een sollicitatiegesprek loopt namelijk vaak altijd toch iets anders zoals je het je hebt voorgesteld. Wanneer je het opgeschreven hebt, kun je gemakkelijk op je aantekeningen terugvallen, en kijken of je niet toevallig iets vergeten bent. Denk ook alvast na over wat je zou willen betalen als oppas tarief. 

Kinderen: wel of niet bij de eerste kennismaking laten zijn?

Je weet zelf het beste hoe je kinderen om gaan met nieuwe mensen in hun leven. Vinden ze het leuk en staan ze er open voor, of kijken ze de kat uit de boom en vinden ze het heel spannend? Zeker in dat laatste geval wil je ze niet voor hoeven stellen aan vijf verschillende potentiële babysitters. Dan is het handiger als je eerst de kennismakingsgesprekken plant met alleen je partner erbij en zonder kinderen. 

Je kunt er dan voor kiezen om de gesprekken ook niet meteen bij jou thuis te doen, maar op een openbare locatie zoals een café of koffiebar. Zo kunnen jullie eerst in alle rust kijken of jullie wel een klik hebben met de nieuwe oppas en hoef je niet aan de lopende band nieuwe mensen te introduceren aan je kinderen. Plan daarna de kennismaking tussen de overgebleven kandidaten en je kinderen op een later tijdstip.

Als je minder oppassers op bezoek krijgt, is het een prima idee om je kinderen daarbij te hebben. Je wilt namelijk weten hoe de oppas om gaat met je kinderen. Het is efficiënt om hen tijdens het eerste gesprek met de oppas gelijk kennis te laten maken. Je kunt dan direct zien of zij en jouw kinderen bij elkaar passen. Immers, je kids zijn degenen die de meeste tijd met haar door gaan brengen. Het is dus erg belangrijk dat er een klik is.

Krijg je meer oppassers op bezoek? Je hoeft je kinderen niet direct te vertellen dat de nieuwe oppas op bezoek komt. Wat wie weet passen jullie niet bij elkaar en zie je haar na de kennismaking nooit meer. En als je kinderen weten dat het een nieuwe oppas is, stellen ze zich misschien minder open voor het gesprek. De meeste kinderen willen het liefst altijd bij hun ouders zijn en zitten niet te wachten op een oppas. Je kan ze bijvoorbeeld vertellen dat er iemand op bezoek komt die ook wel even met hun wil spelen.

2. Vragen stellen tijdens de kennismaking met de oppas

Het voelt misschien best een beetje ongemakkelijk om vragen aan je nieuwe oppas te stellen. Zeker als ze wat jonger is en minder ervaring heeft. Toch is het wel verstandig om haar een aantal vragen voor te leggen. Het is belangrijk om te weten dat jullie enigszins op één lijn liggen. Je wil zoveel mogelijk te weten komen over haar als persoon én als oppas. 

Als je online een oppas hebt gevonden die nu op gesprek komt, heb je de basis waarschijnlijk al besproken.Wie is ze, wat doet ze in het dagelijks leven, hoe oud is ze? Welke tijden is ze beschikbaar en is ze flexibel? Zorg ervoor dat je over je oppas als persoon ook wat te weten komt. Het is fijn dat niet alleen je kinderen, maar ook jij een klik met de oppas hebt. Immers, ze komt wel in jouw huis. 

Vraag naar de basis: oppas ervaring?

Heeft ze al ervaring met oppaswerk? Dat hoeft niet belangrijk te zijn. Iedereen moet het tenslotte leren en ergens beginnen. Maar zeker als je een hulpbehoevende baby hebt, is het wel fijn om te weten of ze een luier kan verschonen, of dat ze weet hoe ze een flesje klaar moet maken. 

Met welke leeftijden heeft ze ervaring? Als ze eerder op kleuters heeft gepast, is een 10-jarige misschien ineens een heel ander kaliber. Of wanneer ze altijd op oudere kinderen heeft gepast en nu krijgt ze te maken met een opstandige peuter. 

Opleiding van de oppas

De juiste opleiding is niet in alle gevallen belangrijk. Maar misschien heb je een hulpbehoevend kind, dat wat extra aandacht nodig heeft. Of een moeilijke peuter met een heel sterke wil. Soms kies je bewust voor een oppas met een opleiding, zoals die van pedagogisch medewerker of een ouderejaars PABO student. Je vindt het misschien ook van belang dat een oppas een Kinder-EHBO certificaat heeft. 

Heb je een kennismakingsgesprek met een gastouder? Die hebben sowieso een certificaat Kinder-EHBO en een relevant diploma. 

Wat is haar motivatie om te oppassen?

Waarom heeft de oppas gekozen om te gaan oppassen? Vindt ze kinderen geweldig, of is het gemakkelijk verdienen? Je kunt met een paar gerichte vragen haar motivatie bespreken. Zo kun je vragen waarom ze graag oppas is. Wat ze het leukste vindt aan het oppaswerk (en ook het minst leuke). Misschien kan ze haar ideale oppas gezin beschrijven?

Als je oppas al veel ervaring heeft en op zoek is naar een nieuw oppasgezin, kun je ook nog vragen waarom ze naar een nieuw gezin zoekt. Is er een ander gezin weggevallen (en waarom)? Heeft ze meer tijd? 

Op één lijn zitten: hoe gaat ze om met kinderen?

Niet alle ouders voeden hun kinderen op dezelfde manier op. Er zijn heel veel verschillende methodes en elke ouder hanteert andere regels, of vindt bepaalde kwesties belangrijker dan andere. Daarom is het fijn als jullie nieuwe oppas enigszins met jullie op één lijn zitten. Immers, de oppas neemt ook een klein stukje opvoeden over. Je wilt dat haar methodes aansluiten op jouw opvoeding. 

Wat is haar visie daarop? Probeer daar goed naar te vragen. Wat vindt ze belangrijk in de opvoeding? Wat zijn haar eigen regels? Hoe gaat ze om met ondeugende of stoute kinderen? Hoe denkt ze over straf en discipline?

Maar ook: als ik weg ga en mijn kind heeft het moeilijk, hoe troost je haar dan? Of: hoe ga je om met een kind dat niet kan slapen? Besef je dat het perfecte antwoord niet bestaat, maar als het enigszins in de buurt komt van waar jij voor staat, kun je tevreden zijn.

Vergeet vervolgens ook niet te vertellen hoe jij er zelf in staat. Wat jouw regels zijn, wat je belangrijk vindt en hoe jij je kinderen opvoedt. En over welke onderwerpen je oppas zelf mag beslissen en welke dingen ze even moet vragen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een speeldate, als je oppas overdag komt oppassen.

Tenslotte, altijd leuke vragen om mee te eindigen als je de wat moeilijkere vragen hebt gehad: Wat vinden kinderen het allerleukste aan jou als oppas? Welke activiteiten vind je leuk om met de kinderen te doen? Wat doe je als je met ze naar buiten gaat? Zo hoor je van haar welke activiteiten ze heeft ondernomen met andere oppaskinderen en hoe ze daarop reageerden.

Oppas vraagt ook: geef de ruimte

Geef je nieuwe oppas ook de ruimte om vragen te stellen. Sommige daarvan zijn voor jou als ouder waarschijnlijk erg vanzelfsprekend. Bedenk je goed dat jij je kinderen door en door kent en misschien sommige dingen voor lief neemt. Zoals dat jij bij elk huiltje weet wat er aan de hand is en of het ernstig is of niet. Wat de bedtijden zijn en hoe het avondritueel eruit ziet.  

Je oppas kent de kinderen natuurlijk niet en ook jullie (huis)regels, manier van opvoeden en omgang met de kinderen zijn haar nog vreemd. Bedenk dat er geen domme vragen zijn, ze doet dit om haar eigen kennis te verrijken. 

3. Observeer je oppas

 Of je er nu voor kiest om eerst apart kennis te maken met je nieuwe oppas, of dat je haar ook meteen kennis laat maken met je kinderen: dat je kinderen de oppas ontmoeten is van groot belang. Zoals gezegd moet er wel een klik zijn tussen oppas en de kinderen. Als die er niet is, kan je oppas nog zo’n fantastische CV hebben, maar dan gaat het waarschijnlijk niets worden.

Kijk dus goed hoe je kinderen reageren op de oppas. Misschien is je kind wat verlegen of stug naar vreemden. Laat je daardoor niet uit het veld slaan. Je weet zelf of de oppas het type persoon is waar je kind je voor kan open stellen.

Maar kijk ook hoe de oppas je kinderen benadert. Misschien wil je haar helpen of aanwijzingen geven, maar het is goed om even een stapje terug te doen. Om zowel de nieuwe oppas als je kinderen goed te observeren. Voelt de oppas aan wanneer ze te ver gaat? Kruipen de kinderen snel uit hun schulp? Kan ze het vertrouwen van je kleintje winnen? 

In feite gaat het erover of het goed voelt. Jij kent je kinderen als geen ander. Als je onderbuikgevoel zegt dat het goed zit, is de kans groot dat het ook zo is. Staat het je tegen? Dan moet je er misschien nog even over nadenken.

4. Maak het oppas tarief bespreekbaar

Het oppas tarief is één van de moeilijkste onderwerpen om aan te snijden. Niemand vindt het leuk om over geld te moeten beginnen of erover te moeten onderhandelen, maar het is een belangrijk onderdeel van je gesprek. Vind je een oppas online, kan het zijn dat je oppas al een indicatie heeft aangegeven van wat ze zou willen verdienen. Denk ook na wat jij zou willen uitgeven als uurtarief of per dagdeel. 

Als je via de oppas site al contact hebt gehad met de oppas, kun je haar vragen om er alvast over na te denken over het oppas tarief. Je kunt vervolgens voor jezelf berekenen wat een redelijk tarief is. Neem hierbij mee op hoeveel kinderen ze moet oppassen, of het vooral oppaswerk voor overdag of ’s avonds is, en of je van haar verwacht dat ze het een en ander aan huishoudelijke klusjes doet. Ook een eventuele opleiding van de oppas is een factor om mee te wegen.

Lees ook: Oppas tarief: Hoeveel betaal je je oppas?

5. De eerste keer oppassen

Als je nieuwe oppas alles met vlag en wimpel heeft doorstaan, kun je haar een keer laten proef oppassen. Je kunt, zeker als het erg goed gaat tussen je kinderen en de oppas, misschien even snel een boodschap gaan doen. Of je prikt een datum waarop ze voor de eerste keer komt. Die eerste keer oppassen is voor beide partijen spannend, omdat je nieuwe oppas de kinderen nu natuurlijk nog niet heel goed kent. 

Je kunt de proefperiode bijvoorbeeld een paar weken laten duren, of, als je een flexibele oppas hebt, bijvoorbeeld de eerste vijf keer. Zo kunnen je kinderen en de oppas aan elkaar wennen. Je kunt ook feedback vragen van bijvoorbeeld ouders op het schoolplein of je buren, om een compleet plaatje te krijgen van je nieuwe oppas. Zo weet je helemaal zeker dat je de ideale oppas voor je kinderen hebt aangenomen.

Hoe zag jouw sollicitatiegesprek met je nieuwe oppas eruit?

 


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!