voorlezen

Eén van de dingen die ik het leukst vind om met kinderen te doen is voorlezen. Voorlezen is bovendien onwijs leerzaam en goed voor de ontwikkeling van kinderen. Wist je dat voorlezen niet alleen goed is voor de taalvaardigheid van kinderen, maar dat er ook positieve effecten zijn op de sociale ontwikkeling en zelfs op lichamelijk en creatief gebied? 

1. Napraten is heel belangrijk

Voorlezen is heel goed voor de taalontwikkeling van kinderen, maar even napraten over wat je gelezen hebt is misschien nog wel belangrijker! Bespreek met je (oppas)kind wat er in het boek gebeurde en wat hij/zij daarvan vond. Zo leert je kind een verhaal te vertellen in zijn eigen woorden, een heel belangrijke stap bij het leren praten. Wanneer kinderen vragen stellen over het verhaal, neem dan meteen de tijd om deze te beantwoorden. Je kan ook zelf vragen stellen en kinderen betrekken bij het voorlezen door de bladzijden om te laten slaan.

2. Mevrouw Kinderboek

Als ouder of oppas ben je niet altijd op de hoogte van de nieuwste leuke kinderboeken. Klassiekers als Floddertje (mijn favoriet!) en Dikkie Dik blijven leuk, maar er komen elk jaar weer heel veel nieuwe kinderboeken uit. Een leuk onafhankelijk blog over kinderboeken is Mevrouw Kinderboek, hier vind je het laatste nieuws uit kinderboekenlang, en je kan op deze site zoeken op leeftijd of leesniveau.

3. Baby’s mogen ook meedoen

Een kind hoeft nog niet te kunnen praten om voorgelezen te worden. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die vaak voorgelezen worden met 22 maanden voorlopen in de taalontwikkeling. Baby’s vinden samen lezen heel leuk, je kunt plaatjes laten zien en rustig door het boekje bladeren. Raar maar waar: baby’s kijken het liefst naar zwart/wit afbeeldingen (gek eigenlijk dat bijna alle babyboekjes in kleur zijn!). Gun je baby even rust als hij wegkijkt, een baby krijgt al snel te veel indrukken. Meer baby-voorleestips vind je bij Boekstart.

4. Aandacht en rust

Voorlezen gaat het beste als je het met aandacht doet. Je zet natuurlijk de tv uit, maar ook de radio of muziek kan beter uit, en misschien kan je zelfs je telefoon op stil zetten?Kinderen vinden het vaak leuk om een boek telkens opnieuw te lezen. Dit kan helemaal geen kwaad, zo begrijpen ze het verhaal steeds beter en leren ze steeds nieuwe details. Vind je het zelf saai worden, varieer dan met stemmetjes, of bedenk een andere richting voor het verhaal, wedden dat je kind het merkt en je verbetert? Uit onderzoek is gebleken dat vaders minder vaak stemmetjes gebruiken bij het voorlezen, opvallend!

5. Gratis naar de bibliotheek

Ben je een beetje klaar met voorlezen? Denk dan eens aan de bibliotheek. Die is sowieso gratis voor kinderen tot 18 jaar, leuk om elke week nieuwe (voorlees)boeken uit te zoeken. Maar de meeste bibliotheken organiseren ook een wekelijks voorleesuurtje. Je (oppas)kinderen hebben een leuke en leerzame tijd, en zelf heb je even de tijd om een boek of tijdschrift door te bladeren.