Ruim 65 procent van de Nederlandse ouders selecteert oppassers op basis van het uiterlijk. De grootste afknapper is een onverzorgd uiterlijk. Te dikke en oppassers met piercings zijn ook niet gewild. Dit blijkt uit onderzoek van Sitly.nl onder ruim 1800 ouders en oppassers in Nederland, Spanje, Finland, Italië, Denemarken en Noorwegen.
“Babysitters van buitenaf spelen een steeds grotere rol in het leven van ouders. Waar vroeger de familie de deze rol op zich nam, zijn het nu de ‘professionele oppassers’ die het goede voorbeeld moeten geven aan de kinderen. Ouders worden daardoor steeds selectiever in het aannemen van oppassers”, zegt Jules van Bruggen, CEO bij Sitly.nl.
Inhoudsopgave
Oppassers via internet
Dat steeds meer oppassers via internet gevonden worden, is nog een reden dat ouders hogere eisen gaan stellen. Door de hoeveelheid aan babysitters kunnen ouders zich het veroorloven kritischer te zijn.
Naast het uiterlijk is roken ook een grote reden om een oppasser niet aan te nemen. Ruim de helft van de Nederlandse ouders zegt geen rokende oppas in de buurt van hun kinderen te willen hebben.
Grote verschillen met andere landen
In Spanje hechten ouders nog meer waarde aan het uiterlijk dan in Nederland, daar geeft 81 procent van de ouders aan ‘onverzorgd uitziende oppassers’ niet op hun kinderen te laten passen. Bovendien spelen gedrag en achtergrond een grote rol. Zo is roken is onder Spaanse ouder not done: maar liefst 48 procent geeft aan geen rokende oppasser aan te nemen. Een kwart geeft bovendien aan veel waarde te hechten aan een hoge opleiding.
Opvallend is ook dat Spaanse ouders veel meer moeite hebben met tatoeages als piercings dan de ouders in de overige onderzochte landen.
In Italië is een te lage opleiding zelfs afknapper nummer één. 46 procent van de Italiaanse ouders geeft aan geen oppasser met een lage opleiding aan te nemen. Het uiterlijk komt op nummer twee met 27 procent en roken op drie met 16 procent.
In Noorwegen vindt men juist roken een grote no-no. Ruim 68 procent geeft aan geen rokende oppasser te wensen. Van Bruggen: “Dat de Noren roken verafschuwen is geen verrassing. Noorwegen verbood tabaksreclame als eerste in 1975. Bovendien wil de grootste medische organisatie in Noorwegen nu de verkoop van sigaretten aan volwassenen verbieden”. Het uiterlijk is met 41 procent ook een grote afknapper. Daarbij hecht 37 procent in het Scandinavische land veel waarde aan betrokkenheid en verantwoordelijkheid.
Naast het roken wordt de top drie van redenen om een babysitter niet aan te nemen aangevuld door het uiterlijk (40%) en een lage of geen opleiding (9%).
Roken is een nog grotere afknapper bij de Denen. Ruim 85% van de Deense ouders wil geen rokende oppas. Op de tweede plaats in Denemarken staat het uiterlijk met ruim 57%, en op de derde plaats een lage of geen opleiding. Daarvan zegt bijna 15% niet gecharmeerd te zijn.
Finland heeft dezelfde top drie als Denemarken en Noorwegen. Vergeleken met hun Scandinavische tegenhangers vinden Finse ouders roken iets minder erg, maar blijft het een no-go: 60% zegt geen rokende oppasser te willen. Daarnaast zegt 40% te letten op het uiterlijk. Hekkensluiter in de Finse top drie is ook het opleidingsniveau, maar vinden ze dat met 30% wel een stuk belangrijker dan in Denemarken en Noorwegen.
Wist je dat?
- Spaanse ouders het meest kritisch zijn op het uiterlijk?
- Noorse ouders na ouders uit Spanje het minst gecharmeerd zijn van tatoeages, maar dat Italiaanse, Deense en Finse ouders hier totaal geen problemen mee hebben?
- Deense ouders geen moeite hebben met tatoeages, maar wel met piercings?
- Italiaanse ouders het uiterlijk wel belangrijk vinden, en hierin meer letten op overgewicht dan op tatoeages en piercings?
- Italiaanse ouders er van de onderzochte landen het minst waarde aan hechten of een oppas wel of niet rookt?
Over Sitly.nl
Sitly.nl is onderdeel van de 2care4kids Group en een online platform dat ouders, oppassers en/of gastouders uit de buurt met elkaar in contact brengt zodat zij samen de kinderopvang kunnen organiseren. Ook kunnen ouders met elkaar in contact treden om bijvoorbeeld speelafspraken of kinderopvang met elkaar te regelen. 2care4kids Group is actief in Nederland, Italië, Spanje, Noorwegen, Finland en Denemarken.
Reageer op dit artikel