Het kan een keertje gebeuren: je krijgt uitbetaald na een avondje oppassen en het is niet zoveel als je had verwacht. Of je hebt de afspraak gemaakt dat de ouders het bedrag overmaken maar het wordt maar niet op je rekening bijgeschreven. Dat is een rare situatie voor zowel jou als de ouders. Wat moet je nou doen als je als oppas te weinig uitbetaald hebt gekregen, of het geld helemaal niet is overgemaakt? Hoe kun je deze situatie het beste aanpakken?

 

Praten over geld, dat is voor alle partijen moeilijk. Je voelt je altijd een beetje opgelaten. Maar ondanks dat het een lastig onderwerp is betekent niet dat je het er niet over moet hebben. Zeker als je niks hebt gekregen of volgens jou te weinig geld hebt ontvangen. Want als je het niet aankaart, krijg je je geld niet of blijf je misschien minder ontvangen. Dat levert gegarandeerd wrijving en irritaties op. Met onderstaande tips kun je de situatie bespreekbaar maken.

Spreek het oppas tarief van tevoren goed af

Wanneer je mag komen oppassen bij een gezin, zorg er dan voor dat je je uurtarief bespreekt voordat je begint met je werk. De ouders zullen ook wel een oppastarief in gedachten hebben. Maak van het kennismakingsgesprek gebruik om het dan bespreekbaar te maken, want dat kan je een ongemakkelijke situatie voorkomen. En leg de afspraken vervolgens vast in een oppascontract om toekomstige discussies te voorkomen. Mocht er toch een discussie ontstaan, kunnen zowel jij als de ouders terugvallen op de vastgelegde afspraken.

Zorg ervoor dat je zelf al ongeveer weet wat je waard bent en wat je wilt verdienen. Als je dit tarief goed kan onderbouwen heb je een goede positie wanneer je eventueel moet onderhandelen. De ouders zullen ook wel een tarief in gedachten hebben. Weet je niet precies hoe je jouw oppastarief berekent? Lees dan het artikel over wat je kunt verdienen met oppassen en hoe je je eigen marktwaarde kan verhogen.

Wat moet je doen als je als oppas te weinig uitbetaald krijgt?

Ook als je het oppastarief van tevoren hebt afgesproken kan het een keertje mis gaan. Je krijgt contant minder uitbetaald dan dat je dacht of er staat de volgende dag minder geld op je rekening dan dat jij zelf hebt berekend. Misschien verschijnt er zelfs wel helemaal geen geld op je rekening. Dat is een vervelende situatie!

Blijf kalm en ga niet van het slechtste uit

Je kan er behoorlijk gefrustreerd of overstuur van raken en dat is natuurlijk heel begrijpelijk! Maar het is beter om kalm te blijven. Het is namelijk goed mogelijk dat het een foutje in de optelsom was of dat ze het gewoon vergeten zijn. Trek niet meteen je eigen conclusies dat het oppasgezin je expres minder of niet betaald heeft. Ga ook niet piekeren over dat jij je werk dan misschien niet goed gedaan hebt. Dat heb je echt wel. Geef de ouders daarom het voordeel van de twijfel.

"Het is mij een keer gebeurd dat de ouders het vergeten waren over te maken. Een beleefd berichtje via WhatsApp was genoeg om de situatie recht te zetten. De moeder voelde zich zelfs helemaal schuldig dat ze het was vergeten. Gewoon vragen werkt het beste."
Emma (oppas)

Maak de situatie op een beleefde manier bespreekbaar

Of je nou al naar huis gegaan bent of je bent nog bij je oppasgezin, het is het beste om de koe meteen bij de hoorns te vatten wanneer je erachter komt dat je te weinig uitbetaald hebt gekregen. Doe dit op een beleefde, vriendelijke manier. Het wordt hoe dan ook een beetje een raar gesprek voor beide partijen, maar dat geeft niet: even door die zure appel heen bijten. En als je het op een vriendelijke en begrijpende manier doet, word er sowieso naar je geluisterd.

Focus je op de feiten die je weet zoals het uurtarief wat je eerder samen hebt afgesproken en, als het mogelijk is, refereer aan de eerdere gesprekken die je gehad hebt over je salaris. Ook als je afspraken hebt gemaakt over het uitbetalen van extra huishoudelijke klusjes kun je die meenemen. Pak desnoods je oppascontract er even bij. 

Voorbeelden om het gesprek te beginnen

Er is een grote kans dat de ouders het niet doorhebben dat ze je te weinig betaald hebben of dat ze het vergeten zijn over te maken. Het is dus aan jou om voor jezelf op te komen, anders gebeurt er niets. Het is altijd lastig om zo’n gesprek te beginnen, ook al heb je de afspraken bij de hand. Je kunt kiezen voor een beleefde, directe opening van het gesprek, of juist voortbordurend op je oppasavond. Hier vind je enkele voorbeelden:

“Hoi, ik weet dat dit een beetje vreemd is en sorry voor het ongemak, maar ik wilde even dubbel checken: we hadden toch 6 euro per uur afgesproken? Volgens mij heb je maar 5 euro per uur betaald.” 

“Zijn ze nog wakker geworden nadat ik vertrok? En nog een vraagje… Volgens mij hebben we 6 euro per uur afgesproken en ik ben hier 5 uur geweest, dus dat zou 30 euro zijn toch? Ik heb maar 25 euro gekregen..” 

“Ik vond het oppassen gisteren heel leuk! Maar ik kwam er bij thuiskomst achter dat je me 25 euro hebt betaald. Volgens mij hadden we 6 euro per uur afgesproken en ik ben er 5 uur geweest, dus dan zou het 30 euro zijn toch?” 

Realiseer je dat iedereen fouten maakt

In de meeste gevallen zal je oppasgezin een rekenfout gemaakt hebben of  zijn ze vergeten uit te betalen. Dat kan een keer gebeuren. Iedereen maakt fouten, ook ouders. Natuurlijk is het niet prettig als het gebeurt, maar realiseer je dat het voor de ouders ook vervelend voelt: die willen hun ideale oppas niet kwijt!  Als je je begripvol opstelt in dit soort situatie laat je niet alleen zien dat je een fantastische oppas bent, maar je ook kan inleven in de situatie en dat je voor jezelf op durft te komen. 

Is het je wel eens overkomen dat je als oppas te weinig uitbetaald kreeg, of dat ze je vergaten te betalen? Wat heb jij toen gedaan?


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!