COVID-19 heeft overal grote gevolgen heeft voor het dagelijks leven. Ook heel veel nanny’s en babysitters zitten thuis. Veel van hen werden ontslagen of gevraagd niet meer te komen toen scholen dicht gingen, we massaal gevraagd werden om thuis te blijven of nu we onszelf in quarantaine hebben geplaatst. Vanaf 11 mei gaan de scholen en de kinderopvang weer open. Maar coronavirus en kinderopvang, is dat te combineren? Kan je weer gaan oppassen? En als je op zoek gaat naar een oppas of oppasgezin, waar moet je dan op letten? Mocht je toch kinderopvang nodig hebben of willen oppassen, dan zijn dit de vragen die je jezelf moet stellen.
Inhoudsopgave
- Coronavirus en kinderopvang – wanneer kan het niet?
- Wat moet je van tevoren bespreken met je oppas of oppasgezin over COVID-19?
- Aan welke specifieke veiligheidsmaatregelen rondom coronavirus en kinderopvang moet je verder denken?
- Coronavirus en kinderopvang: hoe zit het met contact met kinderen?
- Hoe houdt je de kinderen bezig wanneer ze zo lang thuis zitten?
- Waar moet ik nog meer aan denken omtrent coronavirus en kinderopvang?
Allereerst moet je natuurlijk de regel in acht nemen dat wanneer je ziek bent of symptomen van verkoudheid vertoont, je thuis moet blijven. Dan kun je geen oppas inhuren en ook niet werken als oppas. Zorg ervoor dat je hierover een open communicatie houdt. Je zorgt immers als team voor de kinderen en niemand is er bij gebaat als je elkaar aansteekt.
Ook wanneer je in aanraking bent geweest met iemand die gediagnostiseerd is met COVID-19 of die symptomen vertoond, is het het beste om thuis te blijven voor het geval je besmet bent geraakt. Je weet vaak pas na 2 weken of je zelf ook symptomen ontwikkelt. Blijf in dat geval samen in gesprek over de ontwikkeling.
Wat moet je van tevoren bespreken met je oppas of oppasgezin over COVID-19?
Het is voor beide partijen belangrijk om te beseffen dat het oppasgezin een werkplek is. Dat klinkt een beetje cru, want het is meestal een thuisomgeving, maar objectief gezien is de ouder de werkgever en de oppas de werknemer. Bedenk je daarom als zowel werkgever als werknemer dat het belangrijk is om samen de meest recente veiligheidsmaatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, door te nemen. Desnoods schrijf je ze nog een keer op papier met de kinderen erbij, zodat die ook weten wat er van hun verwacht wordt.
Hieronder valt natuurlijk ook het sociaal afstand houden. Social distance blijft belangrijk, ook binnen het gezin. Natuurlijk is het met kleine kinderen lastig om die anderhalve meter afstand te houden, maar je kunt het contact wel beperken.
Vergeet niet dat zowel ouders als oppas de kinderopvang spannend vinden. Als oppas ben je begaan met je eigen veiligheid, die van de kinderen en die van je familie thuis, en ook als ouder ben je bezig met de veiligheid van je kinderen en mensen om je heen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Daarom is het van belang de externe contacten tot een minimum te beperken. Als beide partijen weinig andere mensen zien, is de kans op besmetting ook minimaal.
Je moet in je achterhoofd blijven houden dat, zelfs al zijn er geen aantoonbare symptomen van COVID-19, het niet betekent dat iemand het virus nog niet heeft opgelopen. Zeker kinderen kunnen vrij asymptomatisch zijn en dat kan grote gevolgen hebben voor volwassenen en ouderen in hun omgeving. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een eventueel virus zich niet kan verspreiden.
Handen wassen speelt hierbij natuurlijk altijd een essentiële rol. Was je handen elke keer 20 seconden lang met water en zeep en doe dit:
- Wanneer je het huis binnen komt
- Voordat je eten gaat maken
- Nadat je naar het toilet bent geweest
- Voor en na het verwisselen van luiers
- Elke keer wanneer je denkt dat het nodig is
En help de kinderen om hetzelfde te doen. Zing met hun desnoods een liedje van minimaal 20 seconden elke keer als ze hun handen moeten wassen. Alle liedjes op de tune van het ABC of “Olifantje in het bos” zijn hiervoor geschikt, daarmee kom je gemakkelijk over de 20 seconden heen.
Zorg dat je beschikking hebt over desinfecterende handgel of neem deze als oppas zelf mee, dan weet je in ieder geval dat deze altijd beschikbaar is. En maak het aanrechtblad, tafels, deurklinken, toiletten en andere oppervlaktes die vaak worden aangeraakt regelmatig schoon met desinfecterende middelen of hygiënische doekjes. Kies ervoor om het oppassen plaats te laten vinden in één ruimte, zoals de woonkamer. Dit maakt het overzichtelijk wat je schoon moet houden.
En houdt natuurlijk minimaal anderhalve meter afstand tot andere volwassenen en moet je even niesen of kuchen, doe dat in je elleboog.
Kinderen vinden het fijn om aan te raken en aangeraakt te worden. Zeker bij baby’s en peuters kom je er niet onderuit, want zij moeten gevoed, verschoond en omgekleed worden. Daarnaast is fysiek contact ook belangrijk voor hun ontwikkeling, ook voor oudere kinderen: zij vinden het ook fijn om even een knuffel te krijgen.
Mede hierom blijft het heel belangrijk om elke keer opnieuw te kijken of de kinderen verkoudheidsverschijnselen vertonen zoals een loopneus, hoesten, niesen of koorts hebben. Een oppas kan niet werken met kleine kinderen wanneer deze verkouden zijn.
Daarnaast is het goed om ook eens te kijken naar wat je doet als oppas. Zorg ervoor dat je het fysieke contact met kleine kinderen vermindert. Geef een baby dus geen kus, of deel geen eten met kinderen om besmetting via speeksel/druppeltjes te voorkomen. Het coronavirus bij kinderen laat soms amper symptomen zien, maar kinderen kunnen het wel overbrengen.
Coronavirus uitleggen aan kinderen
Tenslotte kun je het kinderen prima uitleggen waarom je even meer afstand houdt. De meeste kinderen weten wel iets over het coronavirus, maar je kunt altijd even met ze gaan zitten en met de kinderen praten over coronavirus. Zo kun je ook goed uitleggen waarom het zo belangrijk is dat we de huidige maatregelen zo goed mogelijk opvolgen.
Met wat jongere kinderen kun je er misschien een spelletje van maken. Je kunt met sokpoppen uitleggen wat quarantaine is en wat je dan wel of niet kan doen. Misschien is het leuk om ziekenhuis te spelen waarin je als dokter uitlegt wat een virus is. Of gebruik de aflevering van Storybots over virussen waarin ze dit op een speelse manier laten zien.
Ben je al langer oppas in een gezin, dan vinden kinderen het misschien raar dat je wat meer afstand houdt, zeker als ze wat jonger zijn. En probeer het wel leuk te houden, ondanks dat het onderwerp soms wat zwaar is. Uiteindelijk heb je ook een voorbeeldfunctie: als jij er vrolijk onder blijft, stelt het de kinderen ook gerust. En kinderen zijn flexibel, die passen zich snel aan aan een nieuwe situatie.
Hoe houdt je de kinderen bezig wanneer ze zo lang thuis zitten?
Ook hierin is het belangrijk om als oppas en ouder samen te overleggen. Wat kun je doen? Hebben kinderen huiswerk van school dat de oppas kan begeleiden? Welke spelletjes vinden de kinderen leuk?
Er zijn diverse manieren om kinderen bezig te houden. Soms hebben kinderen zelf al favoriet speelgoed waar ze uren zoet mee kunnen zijn. Maar er zijn ook heel veel cursussen waar kinderen mee kunnen beginnen. Denk aan een vreemde taal, wat kinderen heel gemakkelijk oppikken, of het leren spelen van een muziekinstrument. Dit is zeker iets waar een oppas in kan helpen. En veel van deze cursussen zijn online te vinden.
Daarnaast zijn er heel veel spelletjes te verzinnen in en rond het huis waarbij je fysiek contact kunt minimaliseren. Bij verstoppertje bijvoorbeeld hoef je elkaar bijna niet aan te raken.
He is belangrijk om de risico’s niet weg te wuiven en gewoon onder ogen te zien. Zoals gezegd is communicatie tussen beide partijen van het grootste belang. Bespreek ook je angsten en onzekerheden. Want wanneer de oppas gaat werken, is er altijd een verhoogde kans op infectie en je wil dat de werkomgeving prettig is voor alle partijen.
Om het risico op besmetting te verkleinen, vraag jezelf vooral af met hoeveel mensen je dagelijks in contact komt en of het het risico waard is. Misschien kun je een aantal contacten schrappen aan beide kanten. Beide partijen zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van de ander.
Je kunt ook kijken naar alternatieve opvang, bijvoorbeeld als een van de partijen verkouden of ziek is. Zeker als ouders thuis werken en besprekingen hebben kan het lastig zijn als er een kind doorheen tettert. Denk dan bijvoorbeeld aan online opvang of online huiswerkbegeleiding. Als je oppas dan een halfuurtje online kan oppassen door bijvoorbeeld een spelletje te spelen, een boek voor te lezen of samen (in een andere kamer) liedjes te zingen, kan je als ouder toch het allernoodzakelijkste werk doen.
Zoek je een oppas, oppasgezin of (werk als) online tutor? Registreer je gratis en vrijblijvend bij Sitly kijk wie er in jouw buurt beschikbaar is!
Reageer op dit artikel