Je hebt geflyerd in de buurt, je ingeschreven bij oppassites, kennis gemaakt met een familie en nu heb je een oppasbaantje – gefeliciteerd! Nu is het zaak om je bijbaan te behouden en te laten zien hoe goed je bent. Je weet natuurlijk wat je wel moet doen, maar weet je ook wat je juist niet moet doen als je aan het oppassen bent? 

Niet doen als oppas: 8 valkuilen waar je niet moet intrappen

Kleine gebaren helpen je om snel een geweldige oppas te worden en waardoor je je oppasgezin kan opgeven als referentie bij andere gezinnen. Maar wees je ervan bewust dat wanneer je iets verkeerds doet, dat het nieuws zich net zo snel verspreidt. En dan kan het snel gedaan zijn met je carrière als oppas. We hebben een paar valkuilen voor je op een rijtje gezet. Wat moet je juist niet doen als oppas?

1. Foto’s van je oppaskind op social media

Iedere ouder zal het beamen: hun kind is het allerleukst en allermooist. En foto’s maken van kinderen is leuk om te doen. Maar zet ze niet op je social media. Foto’s die op het internet staan gaan er nooit meer helemaal af. En ook al staat de feed van de ouders helemaal vol met foto’s van hun kinderen, het is niet het jouwe.

Je word ervoor betaald om de zorg van de ouders over te nemen voor je oppaskind, en dat is ook het bieden van een stukje privacy. Wil je graag een foto van jou en je oppaskind gebruiken op een platform of op social media, vraag dan altijd de nadrukkelijke toestemming van de ouders. 

2. Ongeschikte films kijken

Veel oppassers krijgen te horen dat ze best een film mogen kijken met de kinderen, maar dat betekent niet dat je alles wat je leuk vindt aan kan zetten. Sommige films zijn helemaal niet geschikt voor (kleine) kinderen. Het laatste waar je op zit te wachten is een telefoontje van de ouders of er iets gebeurd is, omdat hun kind nachtmerries heeft. Of dat het ineens een aantal vloekwoorden heeft opgedaan. 

Check altijd of de film die je wilt gaan kijken geschikt is voor de leeftijd van de kinderen waar je op past. En als je zelf je telefoon of tablet een keertje aan ze af geeft om een filmpje te kijken, zorg er dan ook voor dat ze geen video’s kunnen zien die niet bij hun leeftijd passen of ongeschikt zijn voor je oppaskind. 

3. Kinderen laten bepalen

Ok, je kunt best vragen wat ze willen gaan doen. Maar hier gaat het erom dat kinderen een meester zijn in het manipuleren. “Van mama mag ik altijd een koekje eten in bed.” Of, “Van papa mag ik altijd langer opblijven.” Onthoud dat jij de baas bent. Soms is het lastig om te bepalen of een kind de waarheid spreekt, maar als je twijfelt, volg dan je eigen gevoel en blijf bij je antwoord. 

Het is beter om een keer extra “nee” te zeggen en dan later bij de ouders te vragen hoe zij ermee omgaan, dan te moeten uitleggen waarom er koekkruimels in het bed liggen. Ouders dragen de zorg van hun kind aan jou over en vertrouwen erop dat je in staat bent om dat werk over te nemen. 

Tip: Zorg dat je voor het vertrek van de ouders de huisregels doorneemt. Zo voorkom je een hoop twijfels. 

4. Weggaan van huis zonder overleg

De meeste ouders vinden het geen probleem als je met de kinderen naar het speeltuintje verderop in de straat gaat. Kinderen zijn graag buiten en moeten hun energie immers kwijt. Anders wordt het wanneer je ze een dag op sleeptouw neemt of naar een park gaat dat aan de andere kant van de stad ligt. Als je dat wil gaan doen, vraag dan eerst aan de ouders of ze dit goed vinden!

5. Je eigen straffen opleggen

Natuurlijk ga je je oppaskind niet slaan – dat staat buiten kijf. Maar kinderen kunnen soms het bloed onder je nagels vandaan halen. Blijf kalm en consequent. Ga niet schreeuwen en verlies niet je geduld. Het voelt misschien een beetje ongemakkelijk, maar vraag van tevoren aan ouders wat zij doen als hun kinderen niet luistert. Dan kun je dezelfde straffen handhaven als de ouders.

Het voordeel hiervan is dat je het kind direct laat zien dat jij en de ouders op één lijn zitten, en de kinderen schrikken niet als ze ineens een straf krijgen die ze niet kennen.  Zo voorkom je dat je oppaskind de volgende keer zegt: “Ik wil niet dat ze komt, want ik moest van haar in de gang staan.”

6. Vrienden uitnodigen op je oppasadres

Hoe lief je beste vriendin ook is of hoe graag je ook bij je vriend zou zijn, laat niemand anders dan jezelf en de kinderen in het huis. Herinner jezelf eraan wat belangrijk is: je werk. Jij zou het ook niet tof vinden als er een vreemde in je huis komt die een zak chips leeg eet, nietwaar? Als je je daar al ongemakkelijk bij voelt, vermenigvuldig dat gevoel dan eens met een paar duizend en je krijgt een idee wat ouders voelen wanneer er vreemden in de buurt van hun kind zijn.

Wil je een keer je behulpzame vriendin meenemen? Spreek dat dan van tevoren af met de ouders en laat hen haar ook een keer ontmoeten voordat de kinderen dat doen. Dan kunnen zij altijd bepalen of ze er mee akkoord gaan. En zeggen ze nee, voel je dan niet verontwaardigd, want je bent aan het werk.

7. Je aandacht laten verslappen

Houd je telefoon in je zak en je aandacht bij je oppaskind. Kinderen zijn namelijk zo weg. Zeker als ze klein zijn, zien ze geen gevaar en in combinatie met hun snelheid kan dat verkeerd aflopen. Sta je twee tellen met je rug naar ze toe en ze zijn er al vandoor. Pas je op meerdere kinderen, houd ze dan allebei in de gaten en zoveel mogelijk in dezelfde ruimte, zeker als ze nog wat jonger zijn. 

8. Je niet aan je afspraken houden

De ouders moeten van je op aan kunnen en weten waar ze aan toe zijn. Zeker als ze eindelijk een avond zonder kinderen weg kunnen, of wanneer je de kinderen van school ophaalt. Ze willen zeker weten dat ze erop kunnen vertrouwen dat je je afspraken nakomt. Natuurlijk kun je een keertje ziek zijn of weet je dat je een tentamen hebt. Aan het eerste kun je niets doen, het tweede kun je ze ver van tevoren laten weten zodat ze iets kunnen regelen. 

Maar zeg je meer dan twee keer op het laatste moment af? Dan ben je hun vertrouwen kwijt en is de kans groot dat ze op zoek gaan naar een andere oppas. Want elke keer een broodnodig avondje uit afzeggen of op hun werk vertellen dat ze geen opvang hebben, daar zijn ze niet blij mee. 

Bovenstaande punten niet doen als oppas; dan is de kans groot dat de ouders van je oppaskind je vast nog een keer gaan bellen!


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!