Voordat je wil gaan beginnen met oppassen, vraag jezelf dan eens af: Is het wel iets voor mij? Zorgen voor een of meerdere kinderen is een taak waarvoor je een dosis verantwoordelijkheid, inzet en flexibiliteit nodig hebt. Dus voordat je begint met het zoeken naar een oppasgezin is het goed om jezelf af te vragen: “Is oppassen iets voor mij?” En eerlijk antwoorden, want een van de meest gestelde vragen tijdens het kennismakingsgesprek met een oppasgezin is: “Waarom wil je oppas worden?” 

Werken met kinderen is een grote verantwoordelijkheid. Voordat je op zoek gaat naar een baan als oppas is het goed om te weten wat je motivatie is. Die is om twee redenen heel belangrijk:

  • Je moet zeker weten dat oppassen geschikt voor je is. Als dat zo is, is het de leukste flexibele bijbaan die je kunt vinden. Zoniet, moet je jezelf door de week heen worstelen en da’s zowel voor jou als je oppaskind niet leuk;
  • “Waarom wil je oppas worden” is een vraag die je vast te horen krijgt tijdens je sollicitatiegesprek bij een gezin (en omdat ik van kinderen houd is dan vaak niet afdoende). Als je de vraag oprecht positief kan beantwoorden, heb je de baan al bijna in je zak.

Is een oppasbaantje geschikt voor jou? Doe de test!

Een goede oppas is veel meer dan een paar uur met de kinderen spelen. Als oppas ben je enorm betrokken bij je werk: je zorgt voor mensen die tot een bepaalde leeftijd van nature redelijk hulpeloos zijn. En jongere kinderen, die nog niet kunnen praten, communiceren met hun gevoelens en hun stemmingen. Als je bijvoorbeeld te maken krijgt met een driftbui terwijl je een luier moet verschonen kan dat nogal ongemakkelijk zijn als je niet stevig in je schoenen staat. Als je dat vervelend blijft vinden, kun je beter op zoek naar een ander bijbaantje. 

Doe onderstaande test en kom erachter of oppassen een geschikte bijbaan voor je is!

Beantwoord de vragen met ja of nee:

1. Vind je het leuk om veel tijd door te brengen met kinderen?
2. Kun je ook voor kinderen zorgen? Heb je ervaring of heb je cursussen voor oppassers gevolgd?
3. Weet je over het algemeen wat kinderen nodig hebben qua eten, slapen en verschoning?
4. Als je dat niet weet, ben je bereid om te leren hoe je een luier moet verschonen of een baby moet voeden?
5. Sta je open voor het idee om voor een ziek kind te zorgen?
6. Beschouw je jezelf als een geduldig persoon?
7. Ben je in staat om de regels die ouders hebben ingesteld te handhaven en na te leven?
8. Denk je dat je kalm kunt blijven tijdens een noodgeval, om voor kinderen te zorgen die volledig afhankelijk zijn van jou?
9. Kun je koken?
10. Zou je wat kleine huishoudelijke klusjes willen te doen naast het oppassen op de kinderen?
11. Ben je creatief genoeg om spelletjes en activiteiten te verzinnen om de kinderen te vermaken?
12. Heb je andere (creatieve) vaardigheden die je kunt inzetten (tekenen, zingen, etc.)?

Geschikt/ongeschikt als oppas?

Als je ten minste acht van deze vragen met ja hebt beantwoord, ben je waarschijnlijk geschikt om als oppas te werken. Ga op zoek naar een oppasgezin of schrijf je in bij Sitly. Je houdt van kinderen, je voelt je bij ze op je gemak en je bent niet bang voor de nieuwe uitdagingen die deze baan je kan opleveren.

Maar als je op de meeste vragen nee hebt geantwoord, is het misschien tijd om opnieuw na te denken en andere manieren te vinden om geld te verdienen. 


Wil je snel kijken welke gezinnen in je buurt een oppas nodig hebben? Registreer je dan gratis en vrijblijvend op Sitly. Zowel de registratie als het bekijken van alle profielen is gratis!


 
Heb je een iPhone of Android telefoon? Download de Sitly app dan op je telefoon op tablet door op de onderstaande button te klikken.
 
Google App


Waarom wil je een oppas worden?

Rest nog het tweede punt: hoe ga je “Waarom wil je gaan oppassen” beantwoorden op een kennismakingsgesprek met een potentieel oppasgezin? Je motivatie gaat een groot deel uitmaken van of je ergens kunt gaan werken. “Om wat bij te verdienen” is, ondanks dat dat natuurlijk ook een reden is, geen bevredigend antwoord voor ouders. Ga dus op zoek in jezelf naar je motivatie. 

“Omdat ik kinderen leuk vindt”, is voor veel ouders ook niet afdoende. Want wat betekent dat? Kinderen zijn geweldig in hun openheid en in de manier waarop ze de wereld bekijken, maar zijn niet altijd even leuk. Ze zoeken je grenzen op en kunnen behoorlijk vermoeiend zijn. We hebben een aantal redenen voor je opgeschreven waarom oppassen zo leuk is, om je op weg te helpen jouw eigen woorden te vinden.

Je leert over het ouderschap

Door veel met verschillende kinderen om te gaan leer je veel over het ouderschap. Je doet alvast ervaring op voor later. Natuurlijk is je eigen kind straks heel anders, maar de vaardigheden die je op doet, zoals luiers verschonen, flesjes klaarmaken of spelletjes verzinnen heb je al in de pocket. Plus, je leert al snel dat je sommige dingen beter niet kunt zeggen of doen, want kinderen zijn net papegaaien: ze doen alles na. 

Oppassen is een grote verantwoordelijkheid

Iemand vertrouwt jou letterlijk het leven van een kind toe. Jij moet ervoor zorgen dat het kind veilig is en niets tekort komt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kinderen lijken altijd op zoek te gaan naar die ongelukjes. Je leert luisteren en vooruit plannen, omdat ongelukken voorkomen beter is dan ze te genezen. En die verantwoordelijkheid betekent ook dat je te allen tijde alert moet zijn – het zal je verbazen wat een kind allemaal kan doen in slechts een minuutje zonder supervisie.

De vaardigheden van het werk als oppas kun je de rest van je leven gebruiken

Naast een flinke dosis verantwoordelijkheid moet je ook beschikken over een bron aan creativiteit, het vermogen om direct te reageren op een noodgeval, snelle beslissingen kunnen maken, kunnen werken onder stress, flexibel zijn, betrouwbaarheid tentoonstellen, je tijd goed kunnen indelen en beschikken over uitstekende communicatie-skills. Al deze kwaliteiten kun je als oppas perfectioneren want kinderen zijn meesterlijke onderhandelaars. En deze kwaliteiten staan heel goed op je CV. 

Je kunt als oppas zelf weer kind zijn

Zijn de verplichte taken als huiswerk en kamer opruimen gedaan? Dan is het tijd om plezier te maken! Kijk 3x jouw (of zijn/haar) favoriete Disney film, ga naar de speeltuin, doe een kussengevecht of ga fanatiek poppenharen kammen tot je bijna niet meer op je benen kan staan. Kinderen vinden het fantastisch als je vol overtuiging met ze meespeelt. En je wordt er ook nog eens voor betaald, dus dat is dubbel genieten. 

Je krijgt er heel veel waardering voor terug

Kinderen hebben een heel andere kijk op de wereld en zijn recht voor zijn raap. Je krijgt dus heel veel waardering van je oppaskinderen – iets waar volwassenen vaak minder goed in zijn om het te geven. De bijbehorende kusjes en knuffels evenmin ;-). Daarnaast zijn de ouders ook enorm blij als je goed in het gezin past. Je doet iets belangrijks voor hun kind, het vermindert hun schuldgevoelens over dat ze oppas moeten regelen en naast dat alles verdien je er ook nog eens geld mee. 

Oppassen is nog steeds een bijbaan!

Een bijbaantje als oppas neem je vooral omdat je het geweldig vindt om met kinderen te werken, maar het blijft natuurlijk gewoon een baantje. Je hebt veel flexibiliteit, maar ouders rekenen wel op je wanneer je een afspraak maakt. Het is dus niet vrijblijvend. Daarnaast krijg je er gewoon voor betaald, dus in principe zijn de ouders je werkgevers. Ook dit is iets wat je goed met je oppasgezin moet afspreken.

Oppassen is heel goed te combineren met school of je studie en het verdient niet slecht. Zeker als je bepaalde vaardigheden of ervaring hebt, kun je omhoog met je uurtarief. Spreek je een vreemde taal heel goed? Heb je een EHBO-cursus gevolgd of zelfs al een diploma in een pedagogische richting? Kun je goed koken of ben je bereid om huishoudelijke klusjes te doen? De gouden regel: Hoe meer dingen je kunt (doen), hoe meer je kunt verdienen. Wil je precies weten hoe je je oppastarief kunt samenstellen, en het goed kan onderbouwen, lees dan ons artikel Wat verdien je als oppas?

En omdat het een baan is en geen hobby, is het goed om de afspraken met je oppasgezin vast te leggen in een oppascontract. Zeker in het begin maak je zoveel afspraken dat je sommige misschien wel vergeet, maar als je alles vastlegt gaat je dat niet gebeuren!

Waarom wil jij een babysitter worden?