Het kan weer, buiten spelen met water! Zeker als het extreem warm is kan je eigenlijk alleen maar buiten spelen als je er veel water bij gebruikt. Maar eigenlijk vinden kinderen spelen met water altijd heel erg leuk. We helpen je dus graag op weg met een aantal waterspelletjes voor buiten.
Ouders vinden het vaak erg belangrijk dat hun kinderen buiten spelen. Deze waterspelletjes voor buiten heb je zo opgezet en het is gegarandeerd leuk!
Inhoudsopgave
Bij alle waterspelletjes voor buiten geldt:
- Vergeet niet je (oppas)kinderen goed in te smeren! Aangeraden wordt elke anderhalf uur een nieuwe laag, en minimaal factor dertig. En in de felle zon een petje of hoedje op. Als je de spelletjes in de schaduw kan opzetten wanneer het heel erg heet is, doe dat dan vooral. Want met water gaat verbranden extra snel!
- Hebben je (oppas)kinderen nog geen zwemdiploma? Blijf er dan te allen tijde bij! Een ongeluk zit in een klein hoekje, en in een bodempje water kunnen kinderen al verdrinken.
1. Zelf een waterglijbaan maken
Met een stuk zeil, zeep en water maak je zelf heel makkelijk een waterglijbaan in de tuin. Het is het leukste als je een kleine helling hebt, maar in een vlakke tuin kan je ook prima een waterglijbaan maken. Het is wel fijn om het op een stuk gras te doen, en niet op de harde tegels.
Wat heb je nodig?
- Een stuk zeil
- Een tuinslang
- Shampoo of groene zeep
Hoe maak je het?
Span het zeil over je gras, eventueel kun je het vastzetten met tentharingen. Verspreid de shampoo met het water over het zeil. Wees wel voorzichtig, want hoewel het doel is om de glijbaan lekker glad te maken kun je zelf ook onderuit gaan met de voorbereidingen. Het allerleukst is om de tuinsproeier dusdanig te bevestigen dat hij kan blijven sproeien op het zeil… en spelen maar! Kun je blijven staan, of ga je hem gebruiken als buikglijbaan?
2. Waterspellen: waterballonnen-pinata
Waterballonnen zijn altijd een succes. Op de foto hierboven zie je een pinata van waterballonnen. De kinderen moeten proberen de ballonnen kapot te maken door er tegenaan te slaan. Nog leuker als je in de ballonnen een verrassing verstopt, zoals snoepjes of een klein ijsje. Of wanneer de kinderen geblinddoekt moeten proberen de waterballonnen stuk te slaan.
Wat heb je nodig?
- Ballonnen (simpele standaard ballonnen werken het beste)
- Stevig touw of lint
- Een lange stok
- Water
- Een plekje om de waterballonnen op te hangen
Hoe maak je het?
Vul zoveel waterballonnen als je kunt van tevoren, dan hoef je er tussentijds geen bij te vullen. Je kunt ze bewaren in een wasmand bijvoorbeeld. Vervolgens bind je er een touwtje omheen en hang er een stuk of zes op aan bijvoorbeeld een waslijn. De ballonnen zijn flink zwaar dus houd daar rekening mee wanneer je een ander plekje moet verzinnen. Vervolgens is het tijd om om de beurt de ballonnen met een stok kapot proberen te slaan!
3. Hoogspringen & limbodansen
Een wedstrijdje hoogspringen over een waterstraal: spannend en leerzaam. En het meest eenvoudige water spelletje om te organiseren! Je legt gewoon de tuinslang op een krukje, en maak er een wedstrijd van wie het hoogste kan springen. Voor kleintjes zet je de straal juist zo laag mogelijk, en je laat de kinderen er onderdoor kruipen of tijgeren. Ook leuk: limbodansen onder de waterstraal! Niet alleen voor kinderen, maar ook een waterspelletje voor volwassenen. 🙂
Wat heb je nodig?
- Tuinslang
4. Gekleurd water maken
Eigenlijk zijn deze tabletjes voor in bad, maar in een zwembad is het ook super vrolijk. Zijn je kinderen het buitenbad zat? Met een kleurtje wordt het vast weer interessant.
Wat heb je nodig?
- Opblaasbadje
- Gekleurde tabletjes voor in het water.
Hoe maak je het?
Supersimpel! Je lost een tablet in het zwembadje op, en het water krijgt een andere kleur. Je kan de kleuren ook mengen, lekker leerzaam! De tabletjes zijn o.a. te koop bij Bol.com.
5. Driewieler-wasstraat
Met je driewieler of tractor door de wasstraat, lekker koel! En nog superleuk ook om er met je fiets doorheen te crossen.
Wat heb je nodig?
- Grote sponzen
- Een tuinslang of een sproeier (of allebei)
- Een plek om alles aan op te hangen (zoals een klimrek of een schommel)
Hoe maak je het?
Maak de sponzen goed nat en hang ze op aan een klimrek of schommel. Het mooiste is om het water van twee kanten te laten spuiten, wat betekent dat je voor het beste resultaat twee tuinslangen of een tuinsproeier moet neerzetten. Zorg dat er voldoende tussenruimte blijft om met de driewieler of fiets doorheen te rijden. Voor het ultieme resultaat hang je nog wat lappen stof of slieren in de doorgang, net als bij de echte wasstraat.
6. Water overgieten in bakjes
Heb je niet genoeg tijd om bovenstaande op te zetten of gewoon niet zo’n zin om mee te doen? Geen probleem. Zeker kleine kinderen vinden het prachtig om wat water in bakjes over te gieten. Neem een paar kleine voorraadbakjes, gieters of maatbekers en ze vermaken zich opperbest. Het is ook nog heel leerzaam ook, want wat is meer? Wat is minder? Hoe ziet dezelfde hoeveelheid water eruit in verschillende bakjes, en wat blijft in water drijven en wat niet?
En grotere kinderen? Die vinden het fantastisch om elkaar nat te gooien. Dus ook zij vinden bakken met water totaal geen probleem!
Wat heb je nodig?
- Bakjes (voorraadbakjes, lege ijsbakjes, emmertjes, alles waar water in kan)
- Water
Bonus: Watervoetbal-spel
Nog zo’n leuk spel waar je niet heel veel voor nodig hebt, maar waar je je een hele tijd mee kunt vermaken: maak zelf je watervoetbalspel! Probeer met een voetbal de fles met water van je tegenstanders om te schoppen, maar pas op dat je je eigen fles goed verdedigt. Als je fles omgaat, moet je eerst de bal halen en daarna mag je je fles pas weer overeind zetten. Degene die aan het eind het meeste water over heeft in zijn fles, heeft gewonnen. Voor een extra moeilijkheidsgraad gebruik je meerdere voetballen.
Geen zin in flessenvoetbal? Dan kun je er natuurlijk ook een bowling spel van maken. Zet de flessen dan bij elkaar en probeer ze om te rollen met een bal.
Wat heb je nodig?
- Petflessen gevuld met water
- Een of meerdere voetballen
Welke water spelletjes doen jullie als het heel warm is?
Bron foto’s: tuinslang Amy Stanley, wasstraat Ernst Coleman, flesvoetbal Lady Lemonade.
Reageer op dit artikel