Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

K-k-koud buiten he? Maar de vorst maakt dat je zoveel leuke dingen kunt doen. Knutselen, waarvoor je even naar binnen gaat, maar thema winter zou thema winter niet zijn als er ook geen ijsbaan bij kwam kijken. En die kun je dus ook zelf maken!

Mobile van ijs

mobile van ijs, besjes, thema winter

Heb je nog herfstschatten uit de natuur nodig die je nog niet gebruikt hebt voor je knutsels? Maak er dan een mooie mobile van! Dit moet je doen:

Verzamel wat zandvormpjes uit de zandbak en vul deze met water. Leg in elk van de bakjes een voorwerp (zoals een blaadje, besjes of een schelpje). Vervolgens leg je touwtjes in de vormpjes en laat je de vormpjes bevriezen. Zorg ervoor dat je een stukje van het touwtje uit het vormpje laat komen, anders kun je hem straks niet ophangen.  

Wanneer het water is bevroren, kun je de vormpjes loshalen. Omdat de touwtjes zijn bevroren in het ijs, kun je de ijsmobile mooi buiten ophangen. Als het buiten vriest, heb je er natuurlijk het langst plezier van! En je kan natuurlijk grotere maken met een tulband waar je normaal een cake in zou bakken. 

IJsbaan maken

meisje, schaatsen aantrekken, winter

Goed, dit doe je niet in een handomdraai, maar als het eenmaal is gelukt, heb je wel uren speelplezier! Leg een groot zeil op de grond en bedek dit met een laagje water. Wanneer het een paar nachten vriest (of één nacht heel hard) heb je een privé ijsbaan in je tuin waar je naar hartenlust op kunt schaatsen. Je hebt ongeveer 7 centimeter nodig, dus baken je ijsbaan af door wat balken onder je zeil te leggen. Houd het zeil op zijn plek door wat stoeptegels of bakstenen neer te leggen. 

En het grote voordeel van zo’n ijsbaan in je tuin? Als je koud bent kun je snel weer naar binnen om op te warmen met lekker warme chocolademelk. En niet te vergeten, je hebt het toilet vlakbij!

Stokkenrace op het ijs

peuter, winter, stok oprapen

Als het ijs in je achtertuin nog niet dik genoeg is om op te schaatsen, kun je er al wel alvast spelletjes mee doen. Of natuurlijk op elke andere plek waar ijs op een plas of sloot ligt.

Laat je (oppas)kind een hoop stokken zoeken (want je kunt ze natuurlijk daarna niet meer gaan ophalen). Om de beurt probeer je je stok zo ver mogelijk op het ijs te laten glijden. Wie komt het verst?

Hebben jullie nog leuke tips binnen het thema winter om binnen of buiten te doen met je (oppas)kinderen?


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!