Herfst knutselen met peuters is mega gezellig! De herfst is een ideaal seizoen om lekker binnen te blijven met een kopje thee en een knutselwerkje, en door de mooie kleuren levert knutselen in de herfst de mooiste resultaten op. In dit artikel 4 knutselideeën met materialen die je vaak wel in huis kunt vinden zoals wijnkurken, jampotjes, papier en bakpapier. En natuurlijk de mooiste herfstbladeren die je kunt vinden!

Ouders vinden het vaak geweldig om een herfst knutsel te krijgen van hun kinderen. En wat is er nou mooier om in de herfst ook daadwerkelijk herfst activiteiten met peuters te ondernemen? Voor sommige herfst knutsels moet je zelfs naar buiten, dus je krijgt meteen wat frisse lucht. 

1. Herfstboom stempelen

Deze herfstboom is makkelijk te knutselen met peuters en kleuters.

Wat heb je nodig?

 • Een vel wit papier
 • Een stukje bruin gekleurd papier (als je dat niet hebt kan krantenpapier ook een leuk effect geven)
 • Verf in de kleuren geel, oranje, rood en bruin
 • Kurken

Hoe maak je het?

Knip een boomstam met takken uit het papier en plak dit op een wit vel. Doe verschillende kleuren verf op een bordje en zet daar de kurken in. Laat je (oppas)kind de boom helemaal vol stempelen. Dit is een heel leuke knutsel om te doen en ook geschikt voor de wat kleinere kinderen. Let alleen op dat je wel kindvriendelijke verf gebruikt.

2. Theelichtje met herfstblaadjes

Bij Leuk voor kids vond ik dit schattige theelichtje met herfstblaadjes. Ook voor het knutselen met bladeren heb je geen ingewikkelde knutselspullen nodig, maar gebruik je spullen die je vaak wel in huis hebt: een lege jampot (of een Olvarit-potje), bakpapier en lijm.

Wat heb je nodig?

 • Droge herfstbladeren
 • Wit bakpapier
 • Strijkijzer en theedoek
 • Lijm
 • Glazen potjes
 • Theelichtjes

Hoe maak je het?

Als de herfstbladeren niet plat zijn, leg je ze even op een theedoek. Strijk ze vervolgens voorzichtig plat. Dan lijm je de gladgestreken bladeren met de mooie kant op het bakpapier (die zie je straks aan de buitenkant). Laat het bakpapier en de bladeren goed drogen. Als het droog is en het papier of de bladeren krullen nog een beetje, kun je ze voorzichtig nog een keertje glad strijken. 

Pak een glazen potje (Olvarit of een grotere pot waar groenten in gezeten hebben) en meet een strook bakpapier met verlijmde bladeren af. Dit doe je door het potje op het bakpapier te leggen. De strook mag niet breder zijn dan het potje. Kleiner kan ook. Smeer dan de kant waarop de bladeren zitten opnieuw in met lijm, en plak de strook op het potje. Even wachten tot de lijm droog is, en je bent klaar! Theelichtje erin, en je hebt heel sfeervolle herfstlichtjes in huis.

Je kunt ook variëren met kleinere strookjes, waardoor er een paar strookjes met herfstbladeren op één potje zitten. Dat creëert weer een heel ander effect. En heb je nog geen lampion voor Sint Maarten? Je kunt touw of ijzerdraad om het potje spannen, hang er vervolgens een stok aan en klaar is je lampion!

Tekening van herfstblad

3. Herfstbladeren maken

Met grote herfstbladeren kan je van alles maken. Leuke wasco tekeningen bijvoorbeeld. 

Wat heb je nodig?

 • Wasco krijtjes in verschillende kleuren
 • Vel wit papier
 • Voor een extra effect: een tissue met een beetje geurloze terpentine

Hoe maak je het?

Leg een herfstblad onder een vel papier. Neem vervolgens een wasco krijtje en ga over het papier heen. Zo komt het herfstblad tevoorschijn. Je kunt met verschillende kleuren werken per blaadje, dan krijg je een extra leuk effect. Nog mooier wordt het wanneer je met een tissue en een klein beetje geurloze terpentine over de wasco heen veegt. Dan lopen de kleuren nog meer in elkaar over.

Klaar met kleuren? Scheur of knip de bladeren dan uit, en je hebt een prachtig herfstblad gemaakt!

4. Mobile van herfstblaadjes

Je kan de mobiel maken met papieren herfstblaadjes die je zelf uitprint en inkleurt, of je kan de mobiel maken met echte herfstblaadjes die je met je (oppas)kindje buiten gevonden hebt. 

Wat heb je nodig?

 • Rechte takjes
 • Herfstbladeren (of teken de herfstblaadjes op papier, kleur ze in en knip ze uit)
 • Perforator of schaar
 • Touw of nylon draad

Hoe maak je het?

Zoek met je (oppas)kind naar mooie gekleurde herfstbladeren en rechte takjes. Als je geen mooie bladeren kan vinden, teken je ze zelf en knip je ze uit. Vervolgens maak je voorzichtig een gaatje per blad met een perforator of schaar. Rijg daar een stukje touw of draad doorheen en bevestig deze vervolgens aan het stokje. Je kunt er ook voor kiezen om het draad of touw te lijmen op de blaadjes als je bang bent dat ze scheuren. En je kan ook meerdere blaadjes aan één touwtje rijgen zoals je op de foto kunt zien; maak dan twee gaatjes waar je het draad doorheen rijgt. Zo zakken ze niet bovenop elkaar.

Ben je klaar met blaadjes rijgen? Bind dan een stukje touw aan de uiteinden van het takje en hang deze op aan het plafond. Klaar is je herfstmobile!

Ben je nog niet klaar met knutselen? Hier vind je nog meer ideeën voor herfstknutsels!

Hebben jullie deze herfst al mooie creaties gemaakt? Deel ze in een reactie hieronder!