puffy paint, verf, bloem
Op een frisse, regenachtige herfstmiddag is er niets gezelliger dan binnen in de warmte zitten, en gezellig samen knutselen! Ook op knutselgebied zijn er veel nieuwe rages. Één daarvan is overgewaaid uit Amerika: Puffy Paint. Eigenlijk is het een beetje verven met scheerschuim, maar dan met kleur. Puffy Paint geeft jouw creaties bijna letterlijk een nieuwe dimensie: Puffy paint is 3D verf! Puffy Paint heeft nog een extra voordeel: je kunt het heel makkelijk zelf maken! Wij hebben het voor je uitgeprobeerd. Lees verder om te lezen- en te zien- hoe je zelf Puffy Paint kunt maken. Lekker knutselen met verf dus!

Benodigdheden

Puffy Paint maken is helemaal niet moeilijk. Je hebt het volgende nodig:

  • Scheerschuim
  • Knutsel-/hobbylijm
  • Bakjes en lepels
  • Papier
  • Kwast(en)
  • Verf in verschillende kleuren, of voedselkleurstof

puffy paint, kleuren, verf

Basis voor de Puffy Paint

Als eerste mix je de basis voor de Puffy PaintVoor de basis heb je twee ingrediënten nodig: het scheerschuim en de lijm. Het is simpel: doe wat scheerschuim en wat lijm in een bak en roer het door. Het is de bedoeling dat het een soort verf-achtige substantie krijgt. De verhouding tussen het schuim en de lijm is 1-op-1, oftewel; voor elke eetlepel scheerschuim, gaat er een eetlepel lijm bij.

Je kunt ervoor kiezen om het in één grote bak te mixen, en later te verdelen (zodat je verschillende kleuren kunt maken), of om de basis in aparte bakjes te mixen. Het laatste zal iets meer werk zijn, en je hebt kans dat de verschillende kleuren niet helemaal dezelfde consistentie zijn.
Omdat ik maar twee kleuren gemaakt heb en gebruik maakte van plastic bakjes, heb ik ervoor gekozen om beide kleuren apart te maken.

verf van scheerschuim

Kleur toevoegen

Nu we de basis hebben, is het tijd om wat kleur toe te voegen! Hiervoor kun je voedselkleurstof gebruiken (als je dat in huis hebt), of verf. Zelf heb ik voor verf gekozen.

Verdeel de basis in verschillende bakjes en voeg een paar druppels verf of kleurstof toe. Je hebt maar een paar druppels nodig! Roer alles goed door tot het mooi egaal gemixt is. Tevreden? Mooi! Wil je je kleur nog iets feller of donkerder? Voeg dan nog een paar druppels aan het mengsel toe.

puffy paint mengen, verf, scheerschuim

puffy paint, paars, verf, scheerschuim

Tijd om te schilderen!

Tijd voor het leukste deel! Als je de kleuren hebt die je wilt, is het tijd om je creatieve geest los te laten op het papier, en lekker te gaan schilderen. Wees niet bang om een wat dikkere laag te gebruiken; dat versterkt het 3D-effect alleen maar. Je kunt ook spuitzakjes gebruiken om leuke vormen te maken op het papier.

puffy paint, lepel, verf

Drogen

Het eindproduct heeft een paar uur nodig om te drogen. Leg het op een plat oppervlak, zodat de verf niet uit kan lopen. Na een paar uur, het ligt eraan hoe dik de laag verf is, is de Puffy Paint droog en gehard. Dit zie je aan de verf: die is niet glanzend meer, maar wat doffer. Nu kun je de gemaakte kunstwerken ophangen waar je wilt!

Heb je hierna nog steeds zin in knutselen? In ons artikel ‘Knutselen met peuters in de herfst’ vind je nog een paar leuke knutseltips, speciaal voor dit seizoen. Of kijk eens tussen de 101 spelletjes voor in en rond het huis!

Veel knutselplezier!

3d verf maken, puffy paint

Hebben jullie het knutselen met scheerschuim al uitgeprobeerd? Heb je zelf al een keer 3d verf gemaakt? Plaats jullie mooiste creaties in een reactie hieronder! Wil je toch een iets andere vorm van Puffy Paint, kijk dan eens op Kleuterklasse.