Het einde van oktober nadert. Het is dus weer tijd voor Halloween! Grote kans dat er weinig aan gedaan wordt op school, maar dat wil niet zeggen dat je er thuis niets aan kunt doen. Halloween wordt steeds populairder, ook in Nederland. Dus waarom niet Halloween knutselen met peuters en kleuters op een regenachtige herfstmiddag? Knutselen, knoeien, recyclen, spelen, geven: je kunt het doen met eenvoudige materialen die je thuis hebt. 

Als je als een oppas lekker creatief met de oppaskinderen aan de slag wil, dan leent het knutselen in het Halloweenthema zich daar perfect voor; zeker in dit jaargetijde. Alle kinderen vinden het leuk om grappige dingen te maken en een beetje griezelen vinden ze ook wel leuk. Halloween is geschikt voor jong en oud.

Halloween knutselen met peuters en kleuters is leuk, maar aangezien ze nog niet zo’n heel lange spanningsboog hebben is het fijn als de Halloweenknutsels snel klaar kunnen zijn. Je vindt in dit artikel 10 leuke knutsels voor de jongste deelnemers. 


Zoek je nog oppaskinderen om mee te knutselen? Registreer je dan gratis op Sitly en ga meteen op zoek!


Eenvoudig Halloween knutselen met peuters en kleuters

De geestlolly

Vier je een Halloween feest en heb je nog wat uitdeelsnoep nodig? Dit zijn de ideale feestcadeautjes en leuk om te maken met kleine kinderen. Neem gewoon een lolly, bedek het met een stuk witte doek of zelfs een papieren zakdoekje, bind het doekje bij elkaar met een zwart en oranje lint. Voor een extra leuk effect zet je twee stippen op het gezichtje als ogen. Leuk en goedkoop!

spoken lollies maken voor halloween

 

Pompoenen stempelen met peuters

Het enige wat je nodig hebt zijn appels, oranje verf, pijpenragers in bruin en groen (of bruine en groene verf, dat kan natuurlijk ook) en bewegende oogjes (ook dit kan met verf). Snijd de appels doormidden en doop ze in de oranje verf. Vervolgens stempel je ze op een stuk papier. Maak de pompoentjes af door de pijpenragers als stokjes en bladeren te plakken (of te verven) en geef ze ogen. Leuk om met peuters te knutselen voor Halloween!

pompoenen stempelen voor halloween

Stenen als monsters verven

Verzamelen jouw school- of oppaskinderen ook zoveel stenen tijdens de vakantie of als je een stukje gaat wandelen? Dit is een briljante manier om er iets mee te doen. Met bewegende oogjes en plakkaatverf kun je van de stenen leuke monstertjes maken. Gebruik verschillende kleuren voor het gezicht en wit en zwart voor de monden en tanden. Plak er een of twee bewegende oogjes op en je monstertjes zijn klaar!

monsters knutselen van stenen

Skelet knutselen

Dit is een leuke Halloweenknutsel voor zowel jonge als oudere kinderen. Welk kind vindt het nou niet leuk om lekker te kliederen met verf? Smeer de hand en de onderarm van het kind in met witte verf en stempel dit op een zwart blad papier. Met wattenstaafjes maken ze het helemaal af, zo lijkt het net echt als je er met je vingers straks overheen gaat! Brrr, griezelig.

x-ray halloween knutsel

Lollies met spinnen

Heb je genoeg van het maken van spookjes in het eerste voorbeeld? Je kunt er ook spinnen van maken. Met zwarte pijpenragers maak je de poten en het lijfje, en met bewegende oogjes maak je de spinnen helemaal af. Wie durft ze nog op te eten?!

spinnen lollies voor Halloween

Halloweenknutsels met gerecyclede materialen

Mummies van karton

Met oude wc-rollen kun je zoveel leuke dingen doen! Deze mummies verf je zwart, je omwikkelt ze met gaas en geeft ze mobiele oogjes. Makkelijke Halloween knutsel voor peuters en kleuters, en ze zijn er niet eindeloos mee bezig. 

Halloween knutselen met peuters, mummies

Heksenbezem maken voor Halloween

Goed voor de fijne motoriek van de kleintjes! Rol een stukje bruin papier om een rietje en plak het vast. Knip vervolgens het papier in allemaal kleine strookjes en knoop er een strikje van touw omheen. Simpel en snel, maar blijf er wel bij. Gebruik voor de kleinsten een schaar die alleen in papier kan knippen om ongelukjes te voorkomen.

heksenbezems voor halloween van rietjes

Bloedkaarsen

Heb je nog wat bijna uitgebrande kaarsen over? Met Halloween kun je ze recyclen. Steek de rode stompjes nog een keer aan en laat het gesmolten rode kaarsvet op een witte (of andere kleur) kaars druppelen. Het lijkt net bloed! Je werkt wel met vuur natuurlijk, dus als je het samen met kleuters doet, wees voorzichtig en bereid alles goed voor.

bloedkaarsen maken

Spinnenweb van ijsstokjes

Eten jullie heel veel ijsjes? Recycle de ijsstokjes dan en transformeer ze in spinnenwebben. Laat de kinderen eerst de stokjes schilderen in wit of zwart, en ze vervolgens op elkaar plakken zoals op de foto hieronder. Laat ze het draad of de wol om de stokjes heen draaien om een web te maken en plak er een spinnetje bovenop. Leuk om her en der in huis neer te zetten en je bezoek te laten schrikken.

spinnenwebben van ijsstokjes

Halloween puzzel maken

Nog een keertje creatief met ijsstokjes: leuk voor de kleintjes: een Halloweenpuzzel maken! Laat de kinderen 6 stokjes in dezelfde kleur verven. Als de verf droog is help je ze om met markers een simpele tekening te maken: een pompoen, spin, spookje of iets anders. Als de kinderen klaar zijn, kunnen de stokjes door elkaar geveegd worden en kunnen ze de puzzel maken. Geen ijsstokjes meer over? Bij winkels als de Action of BigBazar kun je ze vaak wel kopen. halloween puzzel van ijsstokjes

Ben je het Halloween knutselen met peuters een beetje zat? Je kunt verder gaan met koken: we hebben ook een aantal heel leuke en gemakkelijke Halloween-recepten! Toch nog even verder knutselen? Kijk dan naar nog meer simpele Halloween activiteiten om het huis mee te versieren. Of verkleed je snel met deze gemakkelijke Halloween kostuums!

Veel plezier!