Ontdek het uurtarief van oppassers in je buurt

Min. leeftijd Max. leeftijd

Bereid om:

Hoera, het is weer bijna Halloween! Tijd om te verkleden en lekker te griezelen. Halloween wordt in Nederland steeds populairder. Dikke kans dat je (oppas)kind een keertje wordt uitgenodigd voor een Halloween feest, of een optocht. Onwijs leuk, maar ga je een duur Halloween kostuum kopen wat waarschijnlijk volgend jaar alweer te klein is? Hoeft niet! Halloween kostuums zelf maken hoeft niet zo ingewikkeld te zijn! In dit blog 5 goedkope en originele DIY kostuums voor kinderen die je met een korte tutorial zelf snel en gemakkelijk kan maken. 

mummie kostuum zelf maken1. Mummiepak maken van repen stof

Het mummie-kostuum is perfect voor Halloween. Het ziet er ook helemaal niet zelfgemaakt of knullig uit, terwijl je alleen maar je kind in hoeft te wikkelen met repen stof. Het leukste is het wanneer je verband of stof kan vinden die een beetje grijs/bruin is, zodat je kind echt een mummie lijkt. Dit mummiepak is geschikt voor alle leeftijden. Laat het gezicht vrij om het kostuum minder eng te maken.

Het enige dat je nodig hebt zijn een paar witte lakens die kapot mogen, een wit shirt (liefst met kol) en een witte maillot. Zo maak je je mummie kostuum:

 • Knip aan één kant van het laken een inkeping, en trek vervolgens de banen stof zodat het lijkt of je stukken verband hebt.
 • Voor een oud en smoezelig effect leg je de de repen in een pan met kokend theewater, en smeer je er daarna wat verf overheen. Vervolgens droog je de repen stof in de droger.
 • Bindt vervolgens 4 of 5 repen aan elkaar. 
 • Laat je kind zijn of haar schoenen aantrekken en doe daar de witte maillot overheen. Begin het inwikkelen bij de voeten; niet te los maar ook niet te strak! Werk vervolgens je weg naar boven toe. Als je een shirt met kol gebruikt hoeft er geen stof om de nek gewikkeld te worden. Wel zo veilig. 
 • Vervolgens maak je het af met wat witte en donkere schmink, en je mummiepak is klaar!

Liever visueel een voorbeeld? In dit YouTube filmpje wordt duidelijk uitgelegd hoe je het mummie-kostuum maakt:

2. Spook kostuum zelf maken

Misschien wel het aller gemakkelijkste kostuum om zelf te maken: het spook kostuum. Het enige wat je voor de basis nodig hebt is een oud laken. Knip daarin gaten voor ogen en mond en gooi het over je hoofd. Je basis spokenpak is dan al klaar. Wil je het nog een beetje mooier maken? Zo doe je dat: 

 • Vouw het laken dubbel, maak twee uitsparingen onder de armen (teken deze af) en knip ze uit. Vervolgens naai je de armen weer dicht. Mag met grove steken (en misschien met witte viltstukjes, voor een extra spookachtig effect). 
 • Van zwart vilt maak je de ogen en de mond. Die plak je op het “hoofd” van het spook. De binnenste ringen knip je uit zodat je kind kan ademen. 
 • Voor de rest kun je je spookpak versieren zoals je wil. Met gaten of rafels. En je bent klaar!

Voor meer foto’s en een gedetailleerder beschrijving van het spokenpak kun je deze DIY bekijken. De mouwen mogen overigens best lang blijven, dat geeft een extra spookachtig effect. Je kunt de uiteinden van de mouwen zelfs nog een beetje inscheuren; hetzelfde geldt natuurlijk voor de “jurk”. Als het een beetje waait wordt het er extra spookachtig van! 

Wil je liever dat het gezicht van je kind vrij blijft? Dan kun je ook een uitsparing maken waar zijn of haar hoofd doorheen kan. Je kunt je kind extra spookachtig schminken met witte en zwarte schmink, en bijvoorbeeld een witte muts opzetten.

3. Robot kostuum zelf maken van dozen 

robot kostuum zelf makenEen robot kostuum is super stoer en makkelijk te maken, natuurlijk van een paar dozen en flexibele aluminium buis.

Voor dit robotkostuum heb je nodig: 2 dozen (een grote en een kleine), flexibele aluminium buis; spuitbus verf (zilver); zilverfolie; duct tape; en wat accessoires om je pak mee te versieren. Dat kan van alles zijn: van plastic bekertjes tot een loopveer. Zo maak je het: 

 • Hoed: maak een uitsparing in de doos voor het hoofd van je kind. Niet te groot, maar ook niet te klein.
 • Plak er wat versiersels op, en spuit de hele doos in met zilveren verf. 
 • Pak: De onderkant van de doos snijd je eruit. Daarna maak je uitsparingen voor de armen (let op de dikte van je flexibele buis!). De doos moet op de schouders van je kind blijven rusten, dus je kunt het best de uitsparing maken in de kant van de opening. Zo kun je de flappen later nog dicht tapen.
 • Spuit de hele doos met aluminium verf. Voor het mooiste effect doe je dit twee keer. 
 • Meet de armen van je kind en snijd de aluminium buis af. Bevestig het laatste randje aan de binnenkant van de doos met duct tape.
 • Je kunt de aluminium buis voor de benen over een broek aan trekken. Als de diameter goed is, blijft de buis vanzelf zitten. Anders kun je hem bevestigen aan de broekriem met een touwtje of tape. 
 • Knopjes kan je maken met flessendoppen. Metertjes kan je tekenen of een printable voor downloaden, en die plak je op de doos.
 • Wikkel de schoenen van je kind in met aluminium folie. En klaar!

Voor een extra effect lijm je twee pet-flessen op achterkant van het pak. Ook deze spuit je met zilveren verf. Zo lijkt het net of hij twee raketten op zijn rug heeft, om te vliegen!

NB: Lukt het niet om aan een spuitbus met aluminium verf / zilververf te komen? Vervang dat in de DIY dan door het verpakken/inpakken met aluminiumfolie.

4. Zombie kostuum zelf maken voor kinderen

zombie kostuum zelf makenDé halloween-look is natuurlijk de zombie. Veel enger dan dat wordt het niet, toch? Aan de slag, dus. Wat heb je nodig om zelf het zombie kostuum voor je kind te maken?

 • Voor de kleding kan je eigenlijk alles wel gebruiken, als het maar oud en gescheurd is. Lichte kleuren is wel het leukst, omdat je daar het meest op kan versieren.
 • Is het wel oud, maar niet gescheurd? Knip met een schaar de stof een klein stukje en scheur het verder. Als je durft, kun je met een aansteker wat brandplekken in de kleding maken. Rafel de mouwen en broekspijpen.
 • Maak de kleding smoezelig. Dit kan door de kleding nat te maken, daarna wat zwarte schmink op te doen en vervolgens te drogen in de droger. 
 • Uiteraard hoort een zombie bloedvlekken te hebben op zijn kleding. Dit kan met nepbloed, wat je in elke feestwinkel kan kopen. Maar als je dat niet hebt, voldoet ketchup ook prima.
 • Het gezicht van je kind schmink je wit, met donkere wallen onder de ogen. Heb je nog wat rode schmink, kun je nog wat bloedvegen op het gezicht en op de handen maken. Als je echt fanatiek bent, maak je ook nog nep wonden. 
 • Het haar van je kind mag flink warrig zitten. Je kunt het zelfs touperen voor een extra zombie-effect. 

En klaar is je zombie-kind!

schildpad kostuum zelf maken

5. Schildpad kostuum voor baby’s

Voor hele kleine kinderen is dit schildpad kostuum zó schattig. Zowel voor baby’s als voor kindjes die net lopen is dit kostuum ideaal. Er zitten ook geen onderdelen aan die je kind eraf kan trekken.

Wat heb je nodig? Een groen shirtje voor je kind; groene en bruine verf, een doos, groot stuk groene stof.

 • Teken op de doos een ovaal, iets kleiner dan de rug van je kind. Knip deze uit.
 • Vervolgens leg je de ovaal op de stof. Hierop teken je ook een ovaal, maar dan rondom 10 cm groter dan het karton. 
 • Vouw ongeveer vier centimeter om de rand van het karton heen en lijm driekwart van de stof stevig vast. Vervolgens vul je het schild bij de overgebleven opening met een heleboel watten of ander licht vulmiddel.
 • Als het schild bol staat van de vulling, kun je de rest dicht maken. 
 • Op de onderkant van het schild maak je hengsels. Dit kan van repen stof, touw of elastiek zijn. Je kunt ze bevestigen zoals een rugzak ze heeft, of dwars over de buik. Wat je kind het prettigst vindt, maar als ze gaan lopen zijn hengsels van een rugzak wel prettiger. Tenslotte dek je ook de onderkant van het schild af met groene stof; lijm deze stevig vast over de uiteindes van de hengsels zodat de kindjes ze niet los kunnen trekken.
 • Je kunt een mooi patroon maken op het schild met bruine en groene verf. Meng de kleuren maar lekker door elkaar. Tenslotte, als de verf droog is, kun je de lijnen van het schild erop tekenen.

En klaar is je lichtgewicht schildpad-schild voor je dreumes!

Bonus: Duivel kostuum zelf maken

Het duivelskostuum is voor jongens én meisjes heel gemakkelijk zelf te maken. Zelfs de accessoires maak je simpel zelf. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil, maar hier lees je hoe je gemakkelijk zelf een duivel kostuum kan maken.

 • Wat heb je nodig? Een rood shirt of jurkje, en een zwarte legging of broek. Eventueel kun je een oud groot (wit) overhemd of shirt met textielverf rood. kleuren, daar is ook gemakkelijk een jurkje van te maken door een band om je middel te knopen. Als dat allemaal niet lukt, kun je ook een zwart jurkje aan doen met wat rode accessoires, zoals kettingen, schoenen of een riem. Met textielverf kun je er nog gele vlammen op tekenen, of je kunt gele franjes rond de armen maken van vilt. 
 • Voor de hoorntjes gebruik je rode vilt en een rode haarband. Teken twee hoorns met de onderkant in spiegelbeeld aan elkaar, zodat je hem om de haarband heen kan vouwen en plakken. 
 • Een duivel heeft een drietand nodig. Die kun je kopen, maar je kunt ook een drietand zelf maken van karton, aluminiumfolie, tape en een oude bezemsteel. Teken een drietand op een stuk karton en snijd deze uit. Gebruik de eerste om nog eens drie omtrekken om karton te maken. Vervolgens leg je twee drietanden op elkaar en taped ze op elkaar. Hetzelfde doe je met de andere twee. Vervolgens leg je de twee dikke drietanden op elkaar en je taped de haken vast. Schuif de bezemsteel tussen de twee uiteindes van de drietand (minimaal 10 centimeter voor stevigheid) en rol de tape er stevig omheen. Daarna wikkel je het geheel in de aluminiumfolie. Wil je een rode drietand? Aluminiumfolie is lastig te schilderen, maar wat goed werkt is om de folie eerst met lijm in te smeren. Dan wil de verf wel blijven plakken.
 • Tenslotte maak je het geheel af met rode en zwarte schmink!

Hebben jullie zelf je Halloween kostuum gemaakt? Laat een reactie met foto’s achter onder dit bericht!


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!