pompoen versieren peuterDe winkels liggen vol met pompoenen, leuk om te versieren op een regenachtige herfstmiddag. En wist je dat er in Nederland ook pompoenboerderijen zijn? In dit artikel zetten we 5 pompoen-activiteiten op een rijtje, voor verschillende leeftijden. 

 

pompoenen groeien veld

Naar de pompoenboerderij

Van een pompoen kan je heel vaak plezier hebben, het begint al bij het kopen van de pompoen. Dat kan je bij de supermarkt doen, maar wist je dat er in Nederland ook pompoenboerderijen zijn? Veel van deze boerderijen organiseren in de herfst activiteiten voor kinderen, vooral rond Halloween. Zo’n tripje naar de boerderij is bovendien leerzaam: zo kunnen je kinderen zelf zien hoe een pompoenplant eruit ziet en hoe pompoenen groeien. Meestal kun je er ook wel een kopen om zelf te versieren.

pompoen vingerverven peuter

Pompoen vingerverven

Ook de allerkleinsten kunnen hieraan mee doen. Wat is er nou leuker dan lekker kliederen met vingerverf? En het gemakkelijkste is dat je niets hoeft uit te snijden, je versiert alleen de buitenkant. Pompoenen versieren was nog nooit zo gemakkelijk.

Wat heb je nodig?

  • Pompoen
  • Schilderstape
  • Vingerverf

Hoe maak je het?

Plak met de schilderstape een patroon op de pompoen. Maak een gezicht, schrijf een woord of plak random wat strepen, rondjes of vierkantjes. Laat je (oppas)kind vervolgens met zijn of haar vingers de vingerverf erop smeren. Als de verf bijna droog is (niet helemaal, want anders trek je de verf er misschien mee af) verwijder je voorzichtig de tape. En klaar is je versierde pompoen.

 

pompoen versieren peuter

Simpel een pompoen versieren

Niet zo’n zin in verf overal? Dan kun je ook op een andere manier pompoenen versieren. Zeker als je kind van plakken houdt, is dit ook een heel goed alternatief.

Wat heb je nodig?

  • Pompoen
  • Gekleurd papier (of stickers)
  • Schaar
  • Lijm

Hoe maak je het?

Knip verschillende cirkels (of de figuurtjes die je wilt) uit het gekleurde papier. Plak deze vervolgens met hobbylijm op de pompoen. Ze mogen best een beetje over elkaar gelijmd worden, dat geeft een extra leuk effect. Ook niet zo’n zin in lijm op je tafel? Kijk dan of je nog leuke stickers kan vinden. Het hoeft niet per sé in het Halloween thema te zijn; je kunt ook een mooie Cars-, Transformers- of Frozen-pompoen maken.

witte pompoen punaises

Zonder snijden pompoenen versieren

En als het écht heel hard regent en je hebt geen knutselspullen in huis: met simpele punaises kan je ook de mooiste pompoenen maken. Het kost ook niet heel veel tijd: binnen 10 minuten heb je een heel mooie pompoen gemaakt.

Wat heb je nodig?

  • Pompoen
  • Witte verf (of een witte pompoen)
  • Gekleurde punaises

Hoe maak je het?

Verf de pompoen van tevoren wit en laat het goed drogen. Je kunt ook witte pompoenen kopen als je niet wil verven. Met punaises van verschillende groottes en kleuren kun je de pompoen heel mooi versieren. Toch gewoon een oranje pompoen? Natuurlijk kan dat ook. Ook goudkleurige punaises doen het erg mooi op een oranje pompoen. Je kunt de punaises willekeurig prikken, maar met oudere kinderen is het leuk om ook mooie vormpjes te maken. Of hele griezelige — het is immers bijna Halloween!

Pompoen boren

Met grotere kinderen kan je een pompoen klassiek uitsnijden, maar veel stoerder (en sneller!) is het om een pompoen met een boor te versieren. In dit filmpje van Make me blush zie je hoe je een pompoen met een boor kan uithollen en versieren.

 

pompoen slijm

Pompoenslijm

Oké, deze tip is een beetje onsmakelijk, maar denk eens terug aan je eigen kindertijd. Wat was er leuker en spannender dan speelslijm? Niemand weet waarom, maar slijm heeft op kinderen een geweldige aantrekkingskracht. Je kan zelf makkelijk speelslijm maken met maïzena, gebruik één deel water en twee delen maizena. Op Creatips.nl vind je verschillende manieren en ideeën om zelf slijm te maken. Voor pompoenslijm meng je de pompoenpitten door het slijm. Vul een uitgeholde pompoen met het slijm, en voila, een super vies spelletje waar je (oppas)kinderen uren zoet mee zijn.

Welke leuke dingen maken jullie  met pompoenen? Post een foto in de reactie!