De herfst is begonnen! Dat betekent laarzen aan en naar buiten om herfstschatten te verzamelen en in de stijl van de herfst mee te knutselen. Babysitters, opgelet: peuters en kleuters vinden het fantastisch om te zoeken naar hun eigen herfstspulletjes en daar iets moois van te knutselen. Zeker als ze een cadeautje voor papa of mama kunnen maken. In dit artikel laten we een paar mooie herfstknutsels zien, die je met peuters en kleuters gemakkelijk kunt maken. 

Dus neem je oppaskind mee naar buiten en verzamel de mooiste dingen. De ouders vinden het hartstikke leuk om hun kinderen creatief bezig te zien en wat is er nou mooier dan een versierd huis in herfst-stijl? Je hoeft vaak niet eens meteen naar een bos. Vaak zijn er voldoende eiken- en kastanjebomen in de buurt. En bladeren, die vallen overal!

Herfst slinger

Herfstslingers van bladeren

Op school heb je de herfsttafel, maar ook thuis kan je heel veel verschillende herfstdecoraties maken voor al je kamers. Denk aan een slinger van herfstbladeren, of een vaas met de mooiste herfstbladeren op een krukje naast het bed (voordeel: er hoeft geen water in). Ook van dennenappels en kastanjes kan je mooie slingers maken. 

Het enige wat je voor een slinger nodig hebt is een touwtje waar je de bladeren doorheen kan rijgen. Je kan de bladeren ook afwisselen met bijvoorbeeld kleine appeltjes of bessen die aan de bomen hangen. Het is een gemakkelijke activiteit voor peuters en ook goed voor hun fijne motoriek. En het maakt de kamer er extra gezellig van!

Nog leuker, je kunt de herfstbladeren ook eerst schilderen. Geverfde herfstbladeren maken je slinger nog kleurrijker. Met grotere kinderen kun je patroontjes verven op de bladeren, kleinere peuters schilderen het herfstblad gewoon in één of twee kleuren. Misschien zijn er wel stempels in de buurt, waardoor je leuke figuurtjes op de blaadjes kan stempelen. 

herfsttafel, kaars, herfstbladeren

Maak je eigen herfsttafel

Daarnaast kun je ook een dienblad of mandje vullen met alles wat je tegenkomt. Blaadjes, eikeltjes, kastanjes, noem maar op. Misschien heb je nog een kleine pompoen, of een speelgoed paddenstoel. Die kun je natuurlijk ook zelf maken met wit en rood papier. Of hebben je oppaskinderen een knuffel in huis van een egeltje, hert of kabouter? Misschien heb je er zelf nog eentje. Kun je die mooi meenemen in je oppas tas. Je kunt er de mooiste bouwwerken van maken. Het staat gezellig en de kleintjes vinden het geweldig om er mee te spelen.

Daarnaast is zo’n herfsttafel enorm educatief. Door alles te benoemen en aan te raken, leren je oppaskinderen ook nog eens over de natuur. Kinderen leren door te ervaren en daar kun jij ze bij helpen. Pas wel op dat ze  geen kastanjes of eikeltjes in de mond stoppen. Peuters ontdekken namelijk met ál hun zintuigen.

 

Nog leuker is het om er een kaarsje in te doen. Je oppaskinderen mogen dan alleen maar kijken met hun ogen, en niet met de handjes!

 

 

ponsen met herfstbladeren

Ponsen met herfstbladeren

Is je kamer klaar? En heb je toevallig ponsapparaatjes in huis? Dan kun je ook nog verder gaan met bijvoorbeeld ansichtkaarten maken. Met kleine figuurtjes kun je schattige vormpjes maken die je op een kaartje of een stuk papier kunt plakken. Daaromheen kan je oppaskind natuurlijk lekker tekenen of schilderen. Ook heel leuk om naar opa en oma te sturen.

Met een groot ponsapparaat kan je figuren maken om je slingers verder mee te versieren.  Daar worden ze extra feestelijk van. Uiteraard kun je de geponste figuurtjes ook weer verven. 

 

Dennenappels verven

Dennenappels en eikeltjes verven

Nog meer verven! Als je goed kijkt zie je dat de dennenappels hierboven in allemaal verschillende kleuren zijn geverfd. Leuk dus om met grote kinderen te doen: je moet steeds een ander kleurtje verf mengen en heel precies schilderen om een mooie dennenappel te maken. Acrylverf is hier heel geschikt voor. Kleinere kinderen zijn misschien niet zo precies, maar vinden het leuk om lekker te kleuren met verf.

Je kan ook eikeltjes schilderen zoals op de foto hieronder van Lulabelle Handicrafts. Knutselen met eikels vergt voor peuters best wat van hun motoriek, dus het is nog hartstikke goed voor ze ook. Om de eikeltjes nog specialer te maken kan je goud-, zilver- of glitterverf gebruiken. Let erop dat je alleen eikeltjes gebruikt die onbeschadigd zijn, als er gaatjes in een eikel zitten kan je die beter weggooien, omdat er dan insecten in kunnen zitten. En heb je geen eikenboom in de buurt maar wel een kastanjeboom? Kastanjes verven kan natuurlijk ook!

Hebben jullie zelf leuke herfstknutsels gemaakt met je oppaskind? Deel ze hieronder in een reactie!


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!