Als je gaat oppassen, speel je veel met je oppaskinderen. Ze vinden het geweldig als je met hun meedoet of hun de voorleesboeken voorleest die ze stiekem al van buiten kennen. Maar het is onvermijdelijk: soms gaan ze zich vervelen. Dat kun je voorkomen! Je kunt het babysitten nog leuker maken door een eigen oppas tas mee te nemen.
Inhoudsopgave
Waarom een oppas tas?
Bij bijna elk beroep heb je een tas met spullen die je nodig hebt voor je werk. Een houthakker heeft zijn gereedschapskist. Jouw gereedschap is wat je nodig hebt om op te passen en je neemt je oppas tas dus mee naar je oppasbaantje. In jouw oppas tas zit dus allerlei speelgoed en materiaal voor je oppaskinderen om te ontdekken. ’s Avonds gaat de oppas tas met alle inhoud weer mee naar huis.
Kinderen vinden het fantastisch om te spelen met speelgoed dat niet van hun zelf is. Ook als je er iets in stopt wat ze zelf ook hebben (denk aan stoepkrijt of een kleurboek) is het vaak leuker als jíj het bij je hebt. Vond je zelf vroeger het speelgoed van je vrienden ook niet altijd veel leuker?
Tenslotte: je geeft een goed signaal af bij de ouders van je oppas kind. Ze zien dat je serieus bezig bent met je oppasbaantje en zien hoeveel moeite je ervoor doet. Dat waarderen ze enorm.
Lees ook: Sneller oppaswerk vinden
Wat is een oppas tas?
Dat kan je helemaal zelf bepalen. Het kan een linnen tasje zijn, maar ook een (oude) koffer of stevige kartonnen schoenendoos. Als je op meerdere kinderen past, is het handig om een koffer te gebruiken. Die is steviger en er kan wat meer in. Bovendien, zeker als je een rolkoffertje hebt, is het een stuk gemakkelijker meenemen dan een linnen tas of doos. Bovendien hoef je je dan geen zorgen te maken wanneer het buiten regent.
Kinderen zijn altijd geïnteresseerd in felle kleuren en stickers, dus versier, schilder of plak de koffer ermee vol. Nog leuker, heb je een oppas gezin waar je al langer komt? Laat de oppas kinderen mee versieren. Neem de knutselspullen dus alvast mee in je nieuwe oppas koffer en maak er samen een hele gebeurtenis van.
Wat zit er in de oppas tas?
Stop er creatieve materialen in. Iets om te knutselen bijvoorbeeld, of boeken. Spelletjes of kleurboeken. Je hebt vast nog wel wat oud speelgoed. Misschien een oude pop, wat knuffels of een paar autootjes. Speelgoed hoeft niet nieuw te zijn voor kinderen om zich ermee te kunnen vermaken.
Om de interesse van je oppas kinderen niet te verliezen, vervang je de inhoud om de maand of om de twee maanden.
Zo’n tas is voor kinderen heel spannend, zeker als ze niet weten wat er in zit. Je bent zo al snel een uurtje bezig om alles uit te pakken en te bekijken. Daarom is het zo leuk als je er regelmatig weer andere spulletjes in stopt.
Zo maak je van elke keer oppassen een groot feest, want dan neem je natuurlijk de oppas tas weer mee. Zeker als het regent kun je de kinderen zo goed vermaken en hoeven ze zich niet te vervelen.
Wat stop ik in de oppas tas?
Je hebt vast nog wel wat oud speelgoed. Misschien een oude pop, wat knuffels of een paar autootjes. Speelgoed hoeft niet nieuw te zijn voor kinderen om zich ermee te kunnen vermaken.
En wat te denken van (je oude) voorleesboeken? Zeker jongere kinderen vinden het fantastisch om voorgelezen te worden. Ze kruipen gezellig tegen je aan of op schoot als jij het boek open slaat. Bovendien is het heel goed voor hun taalontwikkeling. Ook leuk: Oude fotoboeken van jezelf. Kinderen vinden het fantastisch om foto albums te kijken en zo kun je ze ook motiveren om er vragen over te stellen.
Je kunt ook thema’s maken, gebaseerd op het weer of de interesse van je oppaskinderen. Vindt je oppaskind buiten spelen leuk? Kijk dan of je een leuk buitenspelletje kan vinden, of stop er wat stoepkrijt in. Is hij of zij dol op knutselen of kleien? Neem dat dan mee. Ook strijkkraaltjes en kleur- of spelletjesboeken zijn vaak niet zo duur. Vraag wel van tevoren aan de ouders of je de kralen bij hun mag strijken. Of misschien heb je nog wat oude verkleedkleren?
Het is extra leuk als je de inhoud van je oppastas eens per zoveel tijd vervangt. Je hoeft niet elke keer nieuwe spullen te kopen. Je kunt ook twee of drie stapeltjes speelgoed maken waar je elke keer een ander van mee neemt.
Extra suggesties voor de oppas tas
Nog meer ideetjes nodig? Kijk eens naar onderstaande lijst:
- Kleurpotloden
- Ballen
- Pennen
- (Botte) scharen (of veilige scharen die alleen in papier knippen)
- Gekleurd papier
- Touwtjes
- Pijpenragers
- Gekleurde wol
- Oude tijdschriften om uit te knippen
- Emmer en schepje
- Schrijfblok
- Zaklamp
- Kleine speeltjes
- Poppen
- Autootjes
- Stukjes stof
- Handpoppen (of sokken om ze van te maken)
- Voorleesboeken
Stem de inhoud van je oppas tas af op de leeftijd van je oppas kind. Pas je op een dreumes of peuter? Zorg er dan voor dat er geen kleine dingen in zitten die ze in de mond kunnen stoppen in verband met verstikkingsgevaar. En zorg er altijd voor dat al je spullen schoon en heel zijn.
Welke boeken vinden kinderen leuk?
Dat ligt heel erg aan het kind zelf, en aan de leeftijd. De meeste jonge kinderen zijn dol op prentenboeken. Zoekboeken zijn ook een aanrader. Voor de allerkleinsten zijn Dikkie Dik en Nijntje geweldig en ook de serie van Kleine Ezel is heel leuk. Zijn de kinderen iets ouder? Kijk dan eens naar De Gruffalo. Of “Over de Kleine Mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft.”
Je hoeft de boeken natuurlijk niet allemaal te kopen. Misschien heb je zelf nog wel een paar boeken van vroeger die je mee kunt nemen. Of je leent ze bij de bibliotheek, zo lees jij ook elke keer weer een ander verhaal voor. Wil je wel zelf een paar voorleesboeken kopen, kijk dan bijvoorbeeld eens bij de Action of het Kruidvat. Daar kun je voor een paar euro vaak hele leuke titels vinden.
Neem jij wel eens spullen van jezelf mee naar je oppasgezin?
Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!
Reageer op dit artikel