Nu het buiten koud en nat is, moeten we als gastouders en oppassers iets creatiever zijn om de kinderen te vermaken. In deze decemberperiode kun je dan mooi aan het knutselen en zelf kerstballen maken. Als je een klein beetje investeert in de materialen hoef je dit jaar geen nieuwe kerstbal te kopen; die kerstboom versiering maak je dus mooi zelf. En het mooiste is dat ze niet zo gemakkelijk kapot kunnen vallen. In dit artikel 4 ideeën voor verschillende leeftijden. Iedereen mag meedoen!

kerstversiering maken, piepschuim ballen

1. Zelf kerstbal maken van piepschuim

Bij de hobbywinkel kan je kerstballen van piepschuim kopen en deze kun je op allerlei mogelijke manieren versieren, of inpakken met stof!

Wat heb je nodig?

 • Piepschuim ballen
 • Stof of gekleurd papier
 • Hobbylijm
 • Schaar
 • Touwtje of garen

Hoe maak je het?

Knip het papier of de stof in repen. Voor een rafelig effect scheur je de stof in reepjes. Wikkel een reep stof om de bal heen en lijm hem goed vast. Haaks erop lijm je een tweede strook. Zo ga je rond tot je bal bijna volledig bedekt is. Voordat je de laatste strip vast plakt, leg je er eerst een stukje touw onder waarmee je de bal straks kunt ophangen. Lijm die laatste strook vast en je bent klaar! 

Als het stroken wikkelen te lastig is voor kleine kinderen, kun je je piepschuim kerstballen versieren met stukjes papier of stukjes stof. Dat is iets makkelijker plakken.

Je kan met piepschuim ballen natuurlijk oneindig veel kerstballen maken, kleurig en vrolijk of juist strak en modern.

kerstbal, glitter, takken

2. Kerstbal van touw en glitters

Deze kerstbal ziet er fancy uit, en is helemaal niet zo moeilijk om te maken. Zeker voor de grote kinderen is dit een erg leuk project.

Wat heb je nodig?

 • Ronde waterballonnen
 • Tacky Glue of andere hobbylijm
 • Wit touw (of andere kleurtjes voor een mooi effect)
 • Glitter
 • Kerstbalhaakjes
 • Water

Hoe maak je het?

Doe wat Tacky Glue in een bakje en leng aan met water. Vervolgens blaas je de waterballonnen op. Niet te groot, want ze moeten wel rond blijven. Bindt het touwtje vast aan het uiteinde van het ballonnetje en windt het touw om de ballon heen. Het hoeft niet netjes in een patroon en kan gewoon random gewikkeld worden. Vervolgens stop je de ballon met touw in het bakje met aangelengde lijm en draai het rond tot het hele ballonnetje de lijm heeft aangeraakt en het touw goed vochtig is. Daarna besprenkel je de bal met glitter.

Dan is het tijd om de bal goed te laten drogen. Doe een haakje door het knoopje van het ballonnetje (laat hem niet leeglopen!) en hang hem op. Het kost minimaal 24 uur om te drogen, en 48 uur is zelfs nog beter. Het is dus een geduldig werkje. Als de touwtjes goed zijn uitgehard kun je de ballon doorprikken en voorzichtig verwijderen. Niet te ruw, want anders gaat je bal stuk en heb je voor niks gewacht. Blijft de ballon echt plakken aan het touw kun je een beetje proberen in te smeren met olijfolie. Als alle stukjes ballon verwijderd zijn doe je een kerstboomhaakje door je bal en klaar ben je!

scrabble, kerstversiering maken, woorden3. Naambordjes in de kerstboom

Dit projectje is leuk om te doen met kinderen die net leren lezen, of hun eigen naam kunnen spellen. Niet alleen goed voor de motoriek dus, maar ze oefenen meteen hun leeskunsten! Deze kerstboom versiering kun je ook buiten ophangen.

Wat heb je nodig?

 • Oud scrabble-spel (voor een paar euro op Marktplaats, past door de brievenbus!)
 • Lintjes in kerstkleuren
 • Schaar
 • Hete lijm en lijmpistool

Hoe maak je het?

Leg eerst de woorden die je wil maken bij elkaar. Je naam, of woorden die met kerstmis te maken hebben. Lijm die vervolgens met het lijmpistool aan elkaar vast en laat het drogen. Vervolgens knip je een stukje lint en plak je dit aan de achterkant. Ook dit moet goed drogen. Je kunt de woorden nog versieren met glitter-stickertjes of andere plaatjes. Vervolgens hang je ze in de kerstboom en klaar!

Deze versiering is ook heel leuk om kadootjes onder de boom mee te versieren of op een kerstsok te plakken. 

dennenappel kerstversiering

4. Dennenappels verven

Simpel maar leuk: dennenappels met witte of gekleurde verf. Kerstballen maken was nog nooit zo simpel, dus ook voor het kerstknutselen met peuters erg leuk om te doen.

Wat heb je nodig?

 • Verf en kwast
 • Dennenappels (hoe steviger hoe beter)
 • Gekleurd lint of touw

Hoe maak je het?

Leng de verf een beetje aan met water zodat het wat dunner is (zo krijg je geen dikke klodders in de kleine hoekjes). Pak de kwast en verf de uiteindes van de dennenappels. Je kunt allerlei kleuren gebruiken, ook door elkaar. Voor de oudere kinderen is het leuk om heel precies verschillende kleurtjes in één dennenappel te maken. En natuurlijk kun je hierbij ook glitters gebruiken. Tenslotte bind je een lintje of touwtje aan de dennenappel, even laten drogen en hang hem in je kerstboom.

Natuurlijk zijn al deze ideeën ook heel erg leuk om als cadeautje te geven aan de ouders. Toch liever iets anders maken met de kinderen als cadeautje? Kijk dan eens naar deze zelfgemaakte cadeautjes.

Welke zelfgemaakte kerstversiering hangt er in jullie huis? Vertel het ons in een reactie met een foto!


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!