Nu de scholen zijn gesloten komen ouders in de knel. Het schoolwerk gaat namelijk wel gewoon door. Maar zij moeten ook gewoon (thuis) werken. Daarnaast vinden niet alle kinderen het even leuk om thuis met school bezig te zijn, zeker niet de kinderen die het (nog) niet gewend zijn om huiswerk te maken. Gelukkig zijn er heel veel oppassers die het geen probleem vinden om online tutor te worden!

Als je op dit moment niet kunt oppassen kun je heel gemakkelijk de overstap maken naar online huiswerkbegeleider. Wat is een online tutor of huiswerkbegeleider en wat moet je precies doen als je huiswerkbegeleiding online wil geven? Wij zetten alle informatie voor je op een rij.

Wat is een online tutor?

Een online huiswerkbegeleider of online tutor helpt kinderen bij hun huiswerk maar dan online in plaats van face to face. Dit doe je via programma’s als Skype, Zoom of Whereby, waarmee jij of het kind gemakkelijk ook het scherm kunnen delen.

Online huiswerkbegeleiding geven is niet altijd even gemakkelijk. Je moet namelijk de kinderen op afstand bij de les houden. Als ze even geen zin meer hebben of dwarsliggen, kan een goede online huiswerkbegeleider de opdracht zo weten te verdraaien dat ze er toch weer interesse voor krijgen.

Er zijn veel oppassers die al ervaring hebben met het geven van face to face huiswerk, zeker wanneer ze normaal gesproken de opvang op vaste dagen verzorgen. De stap naar online huiswerkhulp is dan niet zo groot.

Eén op één huiswerk maken, dus jij met één oppaskind, werkt het beste. Of je oppaskinderen zijn al iets ouder en kunnen al zelfstandig opdrachten maken, dan kun je proberen om twee kinderen tegelijkertijd te helpen.

Vergis je niet, het is hard werken! Je kunt de kinderen niet achterna lopen wanneer ze geen zin meer hebben. Het is aan jou om hun aandacht goed vast te houden.

Veel ouders zijn niet meer zo bedreven in de lessen die kinderen krijgen, zeker in de hogere klassen. Jij als oppas/online tutor hebt deze lessen niet zo lang geleden nog gehad, dus daarin kun je zeker ondersteunen - misschien wel beter dan de ouders zelf!

online huiswerkbegeleiding, bijles online geven

Wat heb ik nodig om voor online huiswerkbegeleiding?

Online tutor worden is heel gemakkelijk! Je hebt er helemaal niet zoveel voor nodig:

  • Een account voor Skype, Zoom, Google Hangouts of maak een online meeting aan in Whereby. Met Skype en Zoom kun je meerdere kinderen tegelijk volgen, Whereby werkt heel goed bij één op één begeleiding.
  • Heel veel geduld. Kinderen zijn snel afgeleid of hebben misschien niet zoveel zin. Het is aan jou om de kinderen bij de les te houden!
  • Een computer of laptop. Je kunt wel Skypen via je telefoon maar wanneer je oppaskind iets wil laten zien, is het op zo’n klein scherm bijna onleesbaar.
  • Een goede werkplek. Kinderen krijgen over het algemeen gemiddeld 1 tot 3 uur huiswerk mee (afhankelijk van de school en hoe snel het kind zijn of haar huiswerk maakt). Zoek daarom een plek waar je langere tijd comfortabel kan zitten, bijvoorbeeld je bureau.
  • Het huiswerk van de oppaskinderen, zodat je je voor kunt bereiden. Het is wel zo fijn om te weten wat ze precies moeten doen en wat het doel is van de lessen, dus om te weten wat ze ervan moeten leren. Dit kun je opvragen bij de ouders.
  • Daarnaast is het fijn om een goede werkplek te hebben. Kinderen krijgen over het algemeen gemiddeld 1 tot 3 uur huiswerk mee (afhankelijk van de school en hoe snel het kind zijn of haar huiswerk maakt). Zoek daarom een plek waar je langere tijd comfortabel kan zitten, bijvoorbeeld je bureau.

Hoe vind ik kinderen die ik online kan helpen?

Heb je al oppasadressen? Vraag aan de ouders of je misschien online kan helpen met huiswerk. Zijn de kinderen nog te jong, kun je misschien aanbieden om een halfuurtje te gaan online oppassen.

Heb je nu even geen oppasadressen of kinderen in de buurt die je online kan helpen met huiswerk? Geen nood. Bij Sitly kun je je inschrijven als oppas, maar ook als online tutor. Schrijf je gratis en volg de stappen van de inschrijving. Selecteer direct dat je kan helpen met huiswerk maken. Vervolgens geef je duidelijk in je profiel aan:

  • Welke leeftijden / klasniveau’s je kan begeleiden (6/7 jaar, groep 6, etc)
  • In welke vakken je kan begeleiden (taal, rekenen, spelling, etc)
  • Welke tijden je beschikbaar bent (’s ochtends, ’s middags)
  • Welke kwaliteiten je hebt om de kinderen bij de les te houden.

 Voeg ook een professionele profielfoto toe. Je wil immers dat ouders je als serieuze kandidaat voor online tutor zien en met een goede foto kun je hen de helft van dit vertrouwen al geven. Voor meer informatie over hoe je een goed profiel opstelt lees je de blog over Sneller Oppaswerk Vinden.

Is je profiel klaar? Dan kun je op zoek naar gezinnen in de omgeving. Je kunt de zoekradius instellen op zo ver als je wil – het maakt voor online helpen met huiswerk namelijk niet uit of je in de buurt woont of niet.


Zoek je werk als online huiswerkbegeleider? Registreer je gratis en vrijblijvend bij Sitly kijk wie er op zoek is naar jouw hulp!


 
Heb je een iPhone of Android telefoon? Download de Sitly app dan op je telefoon op tablet door op de onderstaande button te klikken.
 
Google App


Wat moet ik doen tijdens het online huiswerk begeleiden?

De meeste docenten hebben instructies opgenomen, video of audio. Bekijk of beluister deze samen met de kinderen. Dan weet jij ook precies wat er van ze verwacht wordt.

Laat de kinderen de opdrachten voorlezen. Dat is meteen een goede leesoefening voor hen (zeker als de kinderen nog wat jonger zijn).

Vraag of ze weten wat ze moeten doen of dat ze misschien nog extra uitleg nodig hebben. Soms kunnen ze zelfstandig aan de slag en soms moet je ze op weg helpen. 

Vind de kinderen het lastig om een som op te lossen? Neem ze dan stap voor stap bij de hand en probeer het gemakkelijker voor ze te maken, maar laat ze wel zelf achter de uiteindelijke oplossing komen. Dat is goed voor het zelfvertrouwen. Probeer het probleem desnoods via een andere manier te benaderen. Los een rekenprobleem met druiven op, bijvoorbeeld. Zo visualiseer je de som en wordt het voor het kind gemakkelijker.

Wanneer het kind online huiswerk maakt, dus bijvoorbeeld via een digitale leeromgeving, kun je hem of haar vragen het scherm te delen. Zo kun je meekijken met de opgaven en kun je bijsturen waar nodig.

Femke (20): "Toen ik als online huiswerkbegeleiding gaf, moest mijn oppaskind 15 sommen opschrijven waarvan de uitkomst 10 was. Hij had helemaal geen zin meer en weigerde ook maar iets op te schrijven. Toen heb ik het omgedraaid: ik riep elke keer een som en hij mocht hem pas opschrijven als de uitkomst ervan 10 was. Dat vond hij zo leuk dat hij 2 kolommen maakte: een voor de goede sommen en een voor de foute. Toen was de opdracht zo klaar!"

online tutor

Tips voor het geven van online huiswerkbegeleiding

  • Pas je aan aan het tempo van het kind. Elk kind heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing, ook als het gaat om leren. Sommige snappen het heel snel, andere kinderen hebben wat meer tijd nodig. Leg het zo vaak als je kunt uit, misschien helpt een andere manier. Of het nu kort of lang duurt voordat het kind het snapt, bewaar je geduld!
  • Neem tussendoor voldoende pauze. Is een opdracht af? Ga samen even wat rek en strek oefeningen doen. Er zijn hele leuke yogafilmpjes of filmpjes waarmee je samen kunt gymmen. Ook educatief, zoals bijvoorbeeld Tafeljoggen.
  • Is het huiswerk klaar? Loop samen met het kind de antwoorden door. Dit kan bij offline werk door een foto te maken van het werkblad en het naar jou te appen of te sturen via Skype. Beloon goede opdrachten en werk samen op een positieve manier aan de dingen die het kind nog niet onder de knie is. Probeer er een spelletje van te maken.
  • Als je dagelijks gaat helpen met huiswerkbegeleiding, is het ook leuk om een whiteboard of prikbord in te richten met kolommen. Je hebt drie kolommen: Nog Doen, Mee Bezig en Lekker Af. Schrjf op post its of kleine stukjes papier welke taken je vandaag samen gaat doen, en verplaats deze papiertjes wanneer je er mee begint of wanneer je ermee klaar bent. Maak een kleine ceremonie van elke keer als er iets Lekker af is. Dat motiveert ook weer om verder te gaan met het huiswerk.

Houd ouders op de hoogte van de voortgang

Natuurlijk moet je als online tutor ook de ouders op de hoogte houden. Misschien willen ze wel, als je het voor de eerste keer doet, even meeluisteren. Dat kan door ze als derde persoon aan jullie Skype-gesprek toe te voegen.

Voor sommige ouders is het lastig om het huiswerk los te laten. Ze willen immers dat hun kinderen het goed doen. Maar maak wel duidelijke afspraken: jij bent er voor het huiswerk. Ze moeten je dan dus ook je werk laten doen. Pas als het niet lukt of de kinderen lopen steeds weg, kunnen zij een keer ingrijpen op jouw aangeven.

Ook wanneer je klaar bent met het huiswerk is het fijn om de ouders even een terugkoppeling te kunnen geven met wat er goed ging, en wat de aandachtspunten zijn. Misschien kunnen zij dat dan nog even extra oppakken of weer terugkoppelen naar de juf of meester.

Online huiswerkbegeleiding is niet gemakkelijk. Zeker niet als je kinderen uit groep 3 van een jaar of 6 moet helpen. In dat opzicht is het gemakkelijker om een twaalfjarige te helpen met huiswerk op afstand. Soms kost het even om samen de juiste manier te vinden. Schroom dan niet om de ouders even om advies te vragen. In alle gevallen: blijf communiceren, dan werkt online huiswerkbegeleiding het allerbeste!


Meld je NU aan als online tutor!