Ga je oppassen op meer kinderen tegelijk? Leuk! Het kan wat uitdagingen met zich meebrengen. Twee keer zoveel moeite of twee keer zoveel gezelligheid, het is maar net hoe je het bekijkt. Het kan enorm leuk zijn om meer kinderen om je heen te hebben, maar soms is het ook dubbel zo vermoeiend. Want geen enkel kind is hetzelfde, ook niet als ze, zoals bijvoorbeeld bij een tweeling, enorm op elkaar lijken. Of je nou net begint met oppassen of al wat ervaring hebt, deze tips om op te passen op meerdere kinderen zijn voor iedereen handig!

Beginnen met oppassen op meer kinderen

1 – Ga eerst kennismaken met de kinderen. Het is altijd fijn als de kinderen waar je op gaat passen, je al een beetje kennen. Zeker als je er twee hebt en je aandacht straks moet verdelen. Misschien kun je een halfuur eerder komen, of een paar dagen van tevoren alvast kennis komen maken met de ouders erbij. Zo laat je de kinderen zien dat de ouders je accepteren. Zij zullen dat dan ook sneller doen en je bouwt op deze manier een vertrouwensband op. Denk je dat je er meerdere keren voor nodig hebt? Spreek dat dan af met de ouders.

2 – Ben je niet zo goed met namen? Daar hoef je je niet voor te schamen, zeker niet als de kinderen een identieke tweeling zijn of nog heel jong en het je zelf niet zo goed kunnen vertellen. Geef ze dan een sticker voorzien van een naam. Zeker bij de eerste paar keer dat je komt oppassen kan het erg handig zijn. Je leert de kinderen snel genoeg kennen, en je zult zien dat de persoonlijkheden van elkaar verschillen; hoezeer ze in het geval van een identieke tweeling ook op elkaar lijken. Plak de stickers bij jonge kinderen wel op een veilige plek, waar ze zelf niet bij kunnen om verstikkingsgevaar te voorkomen.

3 – Als je begint met oppassen bij het gezin, start dan met een spelletje waarbij iedereen mee kan doen. Dat is ook een goede manier om het ijs meteen te breken. Daarnaast kun je ook zien hoe de kinderen met elkaar omgaan. Is een van de kinderen meer aanwezig of dominanter? Hoe reageert de ander daarop? Je kunt kiezen voor een bordspelletje, een videospelletje of iets simpels als “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet”.

Zo ga je om met meerdere kinderen

4 – Kinderen zijn razendsnel. Heb je met één peuter al een uitdaging om in de gaten te houden, bij twee moet je bijna ogen in je achterhoofd hebben. Zorg er dus voor dat je uitgerust bent en extra alert – even geen smartphone voor jou! Zeker bij jongere kinderen is het belangrijk dat je ze constant in de smiezen hebt. Het gemakkelijkst is om ze in dezelfde ruimte te laten verblijven, ook al willen ze niet met hetzelfde spelen.

5 – Het is bijna onmogelijk om meerdere kinderen voor je te laten spelen zodat je ze goed in het zicht kan houden. Het is daarom het beste om jezelf strategisch te positioneren: Ga zo zitten dat je alle kinderen in je blikveld hebt. En moet je iets doen als een luier verschonen? Vraag dan of het andere kind even wil komen helpen met het aangeven van doekjes, zalf of de schone luier.

6 – Kinderen maken onderling ruzie en soms vechten ze. Haal ze dan uit elkaar, en laat ze individueel spelen tot ze gekalmeerd zijn. Zorg ervoor dat ze elkaar niet zitten te vervelen achter je rug om en houd ze in de gaten. Kinderen zijn er ook erg goed in om de onschuld zelve te spelen, dus laat je niet te gemakkelijk in de luren leggen wanneer één kind zegt dat de ander begon. Als je het niet zelf hebt gezien, laat het dan in het midden en ga niet op de beschuldigingen in.

7 – Doen de kinderen (of een van de twee) nog een dutje? Maak daar gebruik van! Maak alvast wat fruit schoon of zet alvast de nieuwe spelletjes klaar. En wanneer jullie samen even televisie kijken of een fruithap eten, kun jij ook even zitten.

Kies geen favoriet en ga niet negeren

8 – Het is gemakkelijk om een vervelend kind te negeren en te spelen met het kind dat wel luistert. Maar hoe vervelend een van de twee ook is, zorg dat je ook dit kind de aandacht geeft. Het kind wat in jouw ogen “lastig” is, kan zomaar even aandacht nodig hebben omdat het niet zo lekker in zijn of haar vel zit, boos is, of heel verdrietig omdat er iets gebeurt is. Misschien is hij of zij wel even  jaloers. Als je het negeert, wordt het alleen maar vervelender of verdrietiger. Kijk of je kunt achterhalen wat er aan de hand is. 

9 –  Blijf eerlijk en rechtvaardig en behoud je geduld. Het is belangrijk dat je geen van de kinderen voortrekt of bevoordeelt: Geef niet het ene kind wel een koekje en het ander niet, ook als dit kind slechter geluisterd heeft gedurende je werk. Uiteraard mag je streng zijn, maar doe dat op een eerlijke manier dus op het moment dat het gebeurt, en niet een uur later. 

Hoger oppas tarief bij oppassen op meer kinderen

10 – Een veelgehoorde vraag van oppassers is wat een redelijk uurtarief is voor het oppassen op meerdere kinderen. Een oppastarief is van meerdere factoren afhankelijk, zoals je ervaring, leeftijd, wanneer je komt oppassen, etcetera. Maar als je gaat oppassen op een tweeling of meerdere kinderen, kun je gerust 1 tot 2 euro per uur meer vragen per kind. Overleg voordat je begint met oppassen je oppastarief met de ouders.

Lees ook: Wat verdien je met oppassen?


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!