Heb je een heleboel kartonnen toiletrollen en wil je daar iets van knutselen? Natuurlijk kan dat! Deze rollen zijn de basis voor enorm veel leuke activiteiten voor een regenachtige of koude dag of wanneer je een vriendje of vriendinnetje over de vloer hebt. Knutselen met wc-rollen is al geschikt voor de allerkleinsten.

Kinderen leren recyclen is altijd een goede zak. Wanneer je ze van artikelen die je normaliter weg zou gooien ook nog iets leuks laat maken worden ze daar ook nog eens creatief van. Een toiletrol knutsel je in een bij of een varken, een kartonnen koker in een sprookjeskasteel. In dit artikel vertellen we je hoe je dat kan knutselen met wc-rollen en wat aanvullende materialen.

Knutselen met keukenrollen

bijenkorf van wc-rollen

1. Bijenkorf van keukenrol

Dit is een van de grappigste knutsels van wc-rollen en keukenrollen . Gebruik in het ideale geval karton van keukenpapier, aangezien karton van aluminiumfolie doorgaans stijver is. Maar ook van meerdere wcrollen kun je een bijenkorf knutselen. 

Hoe maak je het?

Buig eerst de keukenrol of de wc-rollen in een zeshoekige vorm. Snijd of knip ze vervolgens in verschillende stukken van gelijke grootte. Lijm ze naast elkaar om een ​​korf te vormen.

Je kind vind het geweldig om de korf in mooie kleuren te verven en de stukjes aan elkaar te plakken. En heb je toevallig nog wat surprise-ei verpakkingen van speeltjes in huis? Schilder die dan geel, en maak zwarte strepen door er zwarte pijpenragers omheen te wikkelen. Hiermee maak je ook gemakkelijk de voelsprieten van de bijen.

kasteel van wc-rollen

2. Het sprookjeskasteel van keukenrollen

Het is een klassieker onder het knutselen met wc-rollen en keukenrollen voor kinderen: het betoverde sprookjeskasteel. 

Hoe maak je het?

Gebruik kartonnen rollen van verschillende diameters en enkele wc-rollen om de hoogtes te variëren. Lijm ze op een kartonnen plaatje, tegen elkaar aan of, als je handig bent, maak een paar knipjes en schuif ze in elkaar zoals op het voorbeeld hierboven.

Een sprookjeskasteel van wc-rollen maken is gemakkelijk en voor kinderen van alle leeftijden. De kleintjes kunnen de deuren en ramen tekenen zoals in de afbeelding; de oudere kinderen kunnen versieren met gekleurd karton en lijm. En je kan natuurlijk ook variëren in thema van je kasteel. Wordt het een kasteel voor een prinses, of toch meer een griezelkasteel?

pennenhouder van keukenrol

3. Pennenbakje van keukenrollen knutselen

Wie heeft hem niet ooit gemaakt: Het pennenbakje van keukenrollen of wc-rollen? Ook deze is geschikt voor alle leeftijden.

Hoe maak je het?

Oudere kinderen kunnen kartonnen kokers bekleden met vloeipapier of steviger karton, jongere kinderen kunnen de kokers versieren met vingerverf of andere verf. Hierna snijd je de rollen in verschillende hoogtes en lijm je ze op een stevig kartonnen bordje. Je kunt ook een stuk karton in een eigen vorm knippen.

Het mooiste is natuurlijk om de hoogste kokers achteraan te plaatsen en de kortste vooraan.  

armbanden van wc-rollen

4. Armbanden knutselen van wc-rollen of keukenrollen

Afhankelijk van of je rollen toiletpapier of keukenpapier gebruikt, heb je armbanden voor meisjes, armbanden voor superhelden of schurken. Je kunt allerlei armbanden maken van wc-rollen.

 

Hoe maak je het?

Het belangrijkste is ongetwijfeld de versiering die op het karton is aangebracht: glitter, verf, mozaïeken, strass-steentjes, schelpen, stof …

Help je kind voordat hij met de versiering begint, de rol horizontaal door te snijden zonder deze te beschadigen, zodat de rol gemakkelijk over hun armen heen te schuiven is. Eventueel kun je met een stukje elastiek of klittenband de sluiting maken.

Knutselen met wc-rollen

vogelhuisjes van wc-rollen

5. Vogelhuisjes van wc-rollen

Dit is een van de schattigste knutsels van wc-rollen voor kinderen. Zoals je hierboven kunt zien, zijn ze ook gemakkelijk te maken.

Hoe maak je het?

Met gekleurde kaarten of versierd papier maak je een puntdak door het papier rond uit te knippen, en aan één zijde in te knippen. Wanneer je de uiteindes over elkaar schuift krijg je een mooi rond puntdak. Heb je geen versierd papier, kun je dit natuurlijk altijd zelf versieren.

Schilder of versier de wc-rol en help je kind het raampje te snijden. De vogeltjes kun je kopen in knutselzaken of uitknippen uit tijdschriften.

Tenslotte plak je het dak op het huisje en je vogelhuisje van wc-rollen is klaar!

bij knutselen met wc-rollen

6. Bijen van wc-rollen

We noemden eerder al de bijen in de honingraat, maar je kunt ook bijen maken van wc-rollen. Naast de wc-rol heb je geel papier, gele verf, zwarte wol en zwarte pijpenragers nodig. En wiebeloogjes maken het geheel af.

Hoe maak je het?

Verf de keukenrol geel en wikkel met lijm de zwarte wol eromheen. Knip een rondje uit het gele papier en teken een gezichtje erop. Lijm het gezichtje en de pijpenragers ook vast en klaar is je bij!

servies van wc-rollen

7. Kopjes koffie van wc-rollen

Theekransje spelen maar je hebt geen kopjes? Maak dan je kopjes van wc-rollen. Neem een ​​wc-rol en snijd daar een stukje vanaf voor het oor van het kopje, en plak ze aan elkaar zoals aangegeven op de foto. Het kleinste stukje is het oor van het kopje. Je kunt het onderste gedeelte inknippen en dichtplakken, zodat de onderkant van de kopjes dicht is. Verf ze daarna (inclusief de schotel, die je kunt maken van een stukje karton) en klaar is je zelfgemaakte servies van wc-rollen!

race-autos van wc rollen

8. Raceauto’s van wc-rollen

Wist je dat je ook auto’s van wc-rollen kunt maken? Leuk om er daarna nog mee te spelen!

Hoe maak je het?

Het is niet moeilijk: Eerst versier je de carosserie (vergeet het nummer van je raceauto hierbij niet). Als je inspiratie nodig hebt, kopieer de Formule 1- auto’s. Knip vervolgens met de schaar een rechthoek uit die, opgevouwen, zal dienen als een dashboard. Vier gesneden en geverfde kartonnen wielen die je er met een splitpen in prikt en je raceauto is compleet!

stempelen met wc-rollen

9. Stempelen met wc-rollen

Gemakkelijker kan bijna niet! Vouw het karton gewoon in de gewenste vorm, doop deze in de verf en stempelen maar! Je kunt dit natuurlijk met alle kartonnen voorwerpen doen, je hoeft je niet te beperken tot wc-rollen.

dieren maken van wc-rollen

10. Grappige dieren knutselen met wc-rollen

Hoe schattig zijn deze dieren? Je maakt ze in een handomdraai en de mogelijkheden zijn eindeloos, als je maar genoeg gekleurd papier hebt. Overigens kun je natuurlijk ook een deel verven.

Hoe maak je het?

Zoals je op de afbeelding kunt zien, is het in het model brengen van de rollen niet moeilijk: je moet twee flappen van de rol aan één kant vouwen en lijmen: dit geeft vorm aan de oren. Knip vervolgens de ogen, vleugels, snuiten en alle accessoires uit. Je kunt inspiratie opdoen uit bovenstaande foto om samen met je kind te kijken wat voor dier je graag wil maken.

Toch liever iets anders doen met je kind? Bekijk dan eens onze 101 spelletjes voor in en rond het huis met kinderen.