Wat moet een oppas doen? Dat is een vraag die niet zo gemakkelijk te beantwoorden is. Eigenlijk verwacht elke ouder iets anders van zijn of haar oppas. Daarbij heeft elke oppas andere kwaliteiten en taken. Het is daarom belangrijk om goed met de ouders van je oppaskind(eren) in gesprek te gaan over jouw oppas taken en wat ze van je verwachten.
Ook je verantwoordelijkheden zijn, behalve dan dat je verantwoordelijk bent voor een kind, niet altijd hetzelfde. Immers, een oppassen op een baby of een kind met een beperking vraagt meer van de oppas dan een scholier van negen jaar, die zichzelf ook wel kan vermaken. Dat is een stuk minder intensief.
Inhoudsopgave
Alle gezinnen en oppassers zijn anders
Daarnaast is elke oppas ook verschillend. Niet alleen zijn er misschien dingen die je niet wil doen, maar soms kun je ze ook niet vanwege je leeftijd. Denk hierbij aan autorijden bijvoorbeeld. De meeste scholieren die oppassen hebben geen rijbewijs, maar als je gaat oppassen tijdens je studie misschien al wel.
Tenslotte hangen de taken van de oppas ook af van hoeveel tijd je met de kinderen doorbrengt. Als je er een hele dag bent kun je misschien wel een vaatwasser uitruimen, maar als je alleen even een uurtje komt oppassen is het leuker om een spelletje te doen met de kinderen. Wanneer je voor het eerst ergens gaat oppassen, is het daarom goed om samen met het oppasgezin duidelijk op papier te zetten wat ze wel en niet van je kunnen verwachten.
Daarbij is het ook belangrijk dat je je goed voelt bij de huisregels van de ouders en de routines van de kinderen. Bijvoorbeeld over hoeveel tv ze mogen kijken, hoe laat ze naar bed moeten en hoe er met straffen omgegaan wordt. Daar moet je je wel aan kunnen aanpassen, maar tegelijkertijd moet je ook durven zeggen wat je niet wil doen. Als jij niet ’s avonds nog een afwas van de ouders wil wegwerken, moet je dat zeggen. Je bent immers geen huishoudster, maar je bent er voor de kids.
Je kunt dit soort afspraken vastleggen in een oppascontract. Dan staat het voor alle partijen duidelijk op papier en ontstaan daar geen discussies over.
Wil jij op zoek naar het oppasgezin dat het beste bij jou past? Registreer je dan gratis en vrijblijvend op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!
Wat moet je doen als oppas?
Ondanks dat elk gezin en elke oppas anders is, zijn er vaak wel een paar universele taken van een oppas. Dat zijn bijvoorbeeld:
- Spelen met kinderen
- Kinderen verzorgen (zoals luiers verschonen, voorzien van eten en drinken)
- Kinderen naar bed brengen (als je ’s avonds oppast)
- Licht opvoedkundige taken (kinderen moeten luisteren, zich houden aan de regels)
- Verantwoordelijkheid nemen (je bent immers verantwoordelijk voor het welzijn en de veiligheid van je oppaskinderen)
Verder zijn er nog extra taken die regelmatig gevraagd worden:
- Samen huiswerk maken
- Koken voor het kind / het gezin
- Kinderen ophalen van school (naschoolse opvang)
- Kinderen naar buitenschoolse activiteiten brengen
- Licht huishoudelijk werk (gerelateerd aan de verzorging van het kind)
Eigenlijk is dus alles wat onder het zorgen voor een kind valt, de taak van een oppas. Koken wordt nog wel eens gevraagd, maar is eigenlijk niet een primaire taak van een babysitter. Als je tijdens het oppassen wat bordjes of glazen vuil maakt was je die af of stop je ze in de vaatwasser, maar het is niet de bedoeling dat de familie de hele afwas voor jou laat staan. Of dat je de hele was moet gaan opvouwen. Licht huishoudelijk werk is dus datgene dat nodig is om voor de kinderen te zorgen, niet de grote huishoudelijke taken als ramen zemen of de wc poetsen.
Er zijn overigens wel oppassers die het geen probleem vinden om wat extra taken op te pakken. Dus zorg ervoor dat je van tevoren duidelijk bent in wat je wel en niet wil doen, en als je het geen probleem vindt om wat extra taken op te pakken, zorg dan dat je ze verrekent in je oppastarief, want je kan dan als oppas meer verdienen. Het kan dus een reden zijn waarom je juist wel extra oppas taken op wil pakken.
Oppas taken: overige werkzaamheden als oppas
Als je online een oppasbaantje zoekt, kun je vaak al aangeven of je beschikbaar bent voor extra taken. Bij Sitly kun je in je profiel aangeven welke extra taken je wel en niet wil verrichten. Daar kunnen ouders dan weer op selecteren. Zeker in de grote steden is het ook belangrijk om goed in te vullen welke talen je spreekt. Misschien zijn er wel ouders die hun kinderen meertalig opvoeden of die zelf vanuit het buitenland tijdelijk in Nederland werken, en dus iemand nodig hebben die Engels of Duits spreekt. Ook dat kun je aangeven.
Naast wat je in je profiel kunt aanklikken, kun je in de omschrijving van jouw persoon nog veel meer invullen over wat je wel en niet wil of kan doen. Dat kan gaan over specifieke oppas taken, zoals dat je het niet erg vind om voor zieke kinderen te zorgen of dat je ook beschikbaar bent voor late avonden. Misschien zelfs wel dat je ook kan blijven slapen. Daarnaast kun je ook goed aangeven welke activiteiten je goed liggen. Misschien vind je knutselen hartstikke leuk, of houd je van dansen. Als je online een oppasgezin zoekt, kun je al heel veel van je eigen verwachtingen duidelijk maken.
Wat voor oppas ben jij?
Naast welke taken je als oppas wel of niet wil doen, is ook elke oppas verschillend qua wanneer ze wil oppassen. Misschien vind je het leuk om de kinderen beter te leren kennen en vind je het leuk om ze uit school te halen. Dan breng je meer tijd met ze door. Sommige oppassers zijn liever avondoppas, waarbij je de kinderen naar bed brengt en daarna of misschien ben je zelfs een night nanny, waarbij je ’s nachts ook bij de kinderen blijft. Of pas je in het weekend op, waardoor je met de kinderen op pad kan.
Reageer op dit artikel