Je wilt wat gaan bijverdienen en wil gaan beginnen met oppassen, want je vind kinderen leuk. Maar een goede oppas worden, hoe doe je dat eigenlijk? Waar moet je beginnen als je wil babysitten? En hoe oud moet je daar dan voor zijn? In dit artikel lees je hoe je ook op jonge leeftijd een goede oppas kan worden. En je kunt ook nog eens leuk verdienen met je oppasbaantje.

Oppassen is de leukste bijbaan die er is als je van kinderen houdt. En goed nieuws voor de jonge oppasser: Zelfs als jonge oppas kun je aan de slag.

Hoe oud moet je zijn om op te passen?

Een bijbaantje oppassen met 12, 13 of 14 jaar is echt niet zo raar. Heel veel jonge babysitters passen op hun broertjes of zusjes, of andere familieleden zoals neefjes of nichtjes. Misschien zelfs wel op je buurkinderen. Oppasser worden is dus helemaal niet zo moeilijk, zeker niet als je familie met kleine kinderen in de buurt hebt wonen. Ouders moeten alleen wel weten dat je graag wilt oppassen. En oppassen het levert je vaak ook nog meer op dan een krantenwijk.

1. Beginnen met oppassen? Ervaring opdoen!

Wat je vooral nodig gaat hebben om leuke oppasgezinnen te vinden is oppaservaring.  Ouders vinden het fijn als de oppas ervaring heeft. Zo kunnen ze hun kinderen vol vertrouwen bij jou achterlaten. Je kunt in je omgeving al veel ervaring op doen. Pas je wel eens op broertjes, zusjes, neefjes of nichtjes? Of misschien al op de buurkinderen? Alle ervaring die je al hebt gehad is mooi meegenomen. En vraag de gezinnen waar je al eens opgepast hebt, ook al zijn het je oom en tante, of je hen mag opgeven als referentie. Veel ouders vinden het namelijk prettig als ze iemand kunnen bellen die jou al kent.

Kijk ook eens in je buurt of je een Kinder-EHBO cursus kunt doen. Veel ouders vinden het heel fijn als je zo’n cursus hebt gedaan. Ze weten dan ook zeker dat jij je werk als oppas serieus neemt. Als je nog geen ervaring hebt, geen zorgen. Hier een paar tips hoe je snel ervaring kunt op doen zodat je snel een oppasbaantje kan vinden.

2. Haal je oppas diploma

Diverse CJG locaties (Centrum voor Jeugd en Gezin) door het hele land bieden gratis 0ppas cursussen aan. Er zit er vast een bij jou in de buurt. Er zijn ook particuliere coaches die een oppas cursus aanbieden maar daar betaal je meestal wel voor. Bij de meeste oppas cursussen kun je terecht vanaf 12 jaar.

Je leert daar niet alleen de basis over kindverzorging, maar ook over kinder-EHBO. Of over hoe je het beste kennis kunt maken met ouders en hun kinderen. Wat de ouders van je verwachten, of wat je moet doen wanneer de kinderen niet luisteren. Zo’n cursus is vaak een paar middagen en je behaalt een diploma, die je mooi op je CV kunt zetten. Als je wil beginnen met oppassen, is dit een goed punt om mee te starten.

3. Word “Moeders Helper”

Vind je het spannend om alleen te babysitten en om iets verkeerd te doen? Ken je niet zoveel oppasgezinnen in de buurt? Geen probleem. Je kunt jezelf aanbieden als “Moeders Helper”. Terwijl de moeder (of vader) thuis is, help je haar met wat huishoudelijke klusjes. Daarnaast speel je met de kinderen. Vraag of je mag helpen met bijvoorbeeld een luier verschonen of de kinderen naar bed brengen. Eigenlijk ben je dus aan het babysitten, maar dan terwijl de ouders thuis zijn. En tegelijkertijd kun je een heleboel leren waar je bij andere gezinnen ook iets aan hebt. 

Voor deze ervaring krijg je misschien niet betaald, maar het heeft twee voordelen: de ouders leren je kennen en zien hoe je met je kinderen om gaat. En je doet ervaring op voor je eerste betaalde oppasbaantje. Ook heel belangrijk: als je het hart van de kinderen voor je kunt winnen, willen de ouders je niet meer kwijt! Dus je weet wat je te doen staat: je moet de allerleukste oppas worden die er is. En als er aan iemand van je oppasgezin gevraagd wordt of ze nog een goede babysitter weten, valt meteen jouw naam. Zo bouw je je netwerk uit en vind je ook nog andere oppas adressen. 

Lees ook: Oppassen tips: 7 tips om een geweldige oppas te worden

4. Doe extra klusjes en word meer gevraagd

Ben je aan het oppassen en liggen de kinderen al op bed? Het is verleidelijk om dan op de bank te gaan zitten met je telefoon of televisie te gaan kijken. Maar wil je echt de favoriete babysitter worden van je oppasgezin, doe je net dat stapje extra. Haal eens een doekje over de tafels. Ruim al het speelgoed op. Misschien kun je de keuken opruimen. Is de vaatwasser nog vol? Ruim die uit. Hang die was, die nog in de wasmachine zit, even snel op.

Ouders vinden het fantastisch als je net dat stapje extra doet en ze vragen je zeker terug. Sterker nog, ze zullen je waarschijnlijk ook aanbevelen bij andere ouders. Na een tijdje heb je oppaswerk genoeg! Overigens kun je, als je het ’s avonds opruimen geen probleem vindt, ook iets extra’s hiervoor vragen. Een schoonmaakster krijgt toch ook betaald? En ouders zijn echt heel blij met dit soort klusjes, die ze dan zelf ’s avonds laat of de volgende dag niet meer hoeven te doen. Zo vinden niet alleen de kinderen, maar ook de ouders jou de allerbeste oppas.

5. Wacht niet af tot mensen jou vragen

Heb je je oppasdiploma en veel ervaring? Ga dan niet zitten afwachten tot mensen naar jou toe komen. Want dat doen ze niet. Jij moet zelf actief op zoek naar oppasgezinnen in de buurt. Vertel je ouders, vriendinnen en leraren dat je op zoek bent naar een oppasbaantje. Maak een flyer voor jezelf en stop die in de bus bij gezinnen met kinderen. Dat heet netwerken.

Hoe kom je aan oppasadressen? Schrijf je in bij een of meerdere oppas sites en stel een goed en duidelijk profiel op om sneller oppaswerk te vinden. Bij de meeste sites kun je aangeven welke dagdelen je beschikbaar bent en hoeveel je wilt verdienen. Zorg ook voor een goede profielfoto. Hoe vollediger je profiel, hoe sneller ouders je zullen uitnodigen voor een gesprek. En des te sneller kun je gaan beginnen met oppassen.


Wil je oppas worden? Registreer je dan gratis op Sitly. Zowel de registratie als het bekijken van alle profielen is gratis!


 
Heb je een iPhone of Android telefoon? Download de Sitly app dan op je telefoon op tablet door op de onderstaande button te klikken.
 
Google App


Lees ook: Oppassen in de buurt? voor meer tips over hoe je aan oppasadressen kan komen.

6. Bepaal je eigen oppas tarief

Hoe bepaal je nou een goed uurtarief? Als oppas van 15 of 16 jaar durf je misschien nog niet zo goed te onderhandelen over je tarief. Maar het is wel goed om te weten wat je zou kunnen verdienen. Pas je op meer kinderen op? Doe je extra klusjes in en rond het huis? Daar kun je ook meer voor vragen.

Het is goed om te weten dat veel ouders het ook lastig vinden om over geld te praten. Dus als jij jouw oppastarief goed kunt onderbouwen, zullen veel ouders daar al snel akkoord mee gaan. En dat is al je eerste winst. Onthoud: Je kunt altijd zakken met je tarief, maar je kunt je salaris daarna nooit meer omhoog praten. Beter is om hoger in te zetten. 

Lees ook: Wat verdien je met oppassen?

Rekenvoorbeeld:

Eva is een babysitter van 14 jaar. Ze past op bij een gezin met twee kinderen. Ze komt om half 7, brengt de kinderen naar bed en als het boven stil is, ruimt ze de woonkamer op. Ook haalt ze een doekje over het aanrecht en ruimt de vaatwasser uit. Om half 11 zijn de ouders thuis.

Eva rekent een starttarief van 2,50. Per extra kind komt daar 1,50 euro bij. Voor het huishoudelijk werk rekent ze 1,25 per uur. Ze komt dus uit op een tarief van 5,25 euro per uur en gaat naar huis met 21 euro.

 

Op welke leeftijd begon jij met oppassen? Hoe ben je gestart? Heb je nog tips voor de beginnende oppas?


Ben je op zoek naar een oppas, gastouder of naar een oppasbaantje? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!